Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 11:53
Κόσμος

Τετ-α-τετ Τραμπ – Πούτιν στη «σκιά» και των απελάσεων από την Αθήνα






Με χαμηλές προσδοκίες, όπως έσπευσε να προεξοφλήσει ο Τραμπ, ξεκινά σήμερα στο Ελσίνκι η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών Ρωσίας- ΗΠΑ. Οι σχέσεις των δύο χωρών δεν ήταν ποτέ χειρότερες, έγραψε στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος.
Η συνάντησή τους- 13.15 ώρα Ελλάδας- πραγματοποιείται και στη σκιά της φωτιάς που άναψε στο τρίγωνο Αθήνας – Μόσχας – Ουάσινγκτον μετά τις απελάσεις δύο Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα έπειτα από απόφαση του υπουργείου Εξωτερικών. Η Ουάσινγκτον έσπευσε να στηρίξει την ελληνική πλευρά και κάλεσε τη Ρωσία να σταματήσει την αποσταθεροποιητική της συμπεριφορά. Την ίδια ώρα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε την Ουάσινγκτον λέγοντας ότι κρύβεται πίσω από την απόφαση της Ελλάδας.

Τα μέτρα ασφαλείας στο Ελσίνκι είναι δρακόντεια. Η σύνοδος κορυφής θα πραγματοποιηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο της πρωτεύουσας της Φινλανδίας και αναμένεται να διαρκέσει τρεις ώρες. Θα ολοκληρωθεί με κοινή συνέντευξη Τύπου των ηγετών.
Ανεπισήμως, Τραμπ και Πούτιν έχουν συναντηθεί άλλες δύο φορές σε συνόδους κορυφής του ΝΑΤΟ. Στο σημερινό τετ α τετ δεν θα παρίστανται οι σύμβουλοί τους γεγονός που όπως σχολάζει ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Ρωσία, Μάικλ ΜακφΦόλ δίνει πόντους στον ισχυρό άνδρα της Ρωσίας.

Ο Πούτιν ποντάρει πολλά

Από την πλευρά της, η Μόσχα ελπίζει σε εκτόνωση της κρίσης στις σχέσεις ΗΠΑ- Ρωσίας. Εκπρόσωπος της ρωσικής κυβέρνησης έσπευσε να υποστηρίξει πως η Μόσχα βλέπει τη σύνοδο ως μία ευκαιρία να αποκλιμακωθεί η ένταση μεταξύ των δύο χωρών.
«Πιστεύουμε, πραγματικά ότι η συνάντηση αυτή θα μας επιτρέψει να κάνουμε τουλάχιστον ένα μικρό βήμα μακριά από την κρίση που μαίνεται μεταξύ των δύο χωρών», ανέφερε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.
Αναφερόμενος στην συριακή κρίση,ο ίδιος εκπρόσωπος,σημείωσε πως οι συνομιλίες θα είναι δύσκολες λαμβάνοντας υπόψη και τις θέσεις των ΗΠΑ για το Ιράν.

Ο Τραμπ κρατάει μικρό καλάθι…

Την ίδια ώρα,ο Ντόναλντ Τραμπ, σε συνέντευξη του στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS Νews, δήλωσε πως δεν έχει υψηλές προσδοκίες για τη σύνοδο με τον Πούτιν.

«Πηγαίνω στο Ελσίνκι με χαμηλές προσδοκίες. Δεν πηγαίνω με υψηλές προσδοκίες», είπε, χαρακτηριστικά.Τόνισε επίσης ότι μπορεί να ζητήσει από τον Ρώσο ομόλογό του την έκδοση στις ΗΠΑ δώδεκα πρακτόρων των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών σε βάρος των οποίων απαγγέλθηκαν την περασμένη Παρασκευή κατηγορίες για παραβίαση των ηλεκτρονικών υπολογιστών του Δημοκρατικού Κόμματος το 2016.

 

 

Πηγή: protothema.gr