Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 17:39
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τετραπλό «κούρεμα» στα αναδρομικά 125.000 απόστρατων – Τι προβλέπει η απόφαση






Οχι μόνο «κουρέμενα» θα είναι τα αναδρομικά που θα λάβουν οι ένστολοι αλλά με τη ρύθμιση που προωθείται θα υποστούν μια τετραπλή μείωση, σε αναδρομικά, συντάξεις, μερίσματα και εφάπαξ.

Τετραπλό σοκ αποκαλύπτεται στα αναδρομικά των 125.000 συνταξιούχων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που ετοιμάζεται και δημοσιεύει ο Ελεύθερος Τύπος, χάνουν πολλά από τα αυτά που διεκδικούσαν. Ειδικότερα:

1. Το εφάπαξ ποσό επιστροφής για τις συντάξεις των αποστράτων καλύπτει το διάστημα από 1ης/8/2012 μέχρι 12/5/2016 και όχι ως Δεκέμβριο 2016 (κάτι που δεν αναφέρεται στην τροπολογία).

2. Η σύνταξη μένει ίδια όπως σήμερα και δεν αυξάνεται, γιατί καταργούνται με την τροπολογία οι αναπροσαρμογές συντάξεων από 31/12/2014 και μετά.

3. Ο συντάξιμος μισθός των αποστράτων δεν θα μεταβληθεί ενώ θα έπρεπε να αναπροσαρμοστεί στα επίπεδα που ήταν μέχρι 30/7/2012, προτού δηλαδή γίνουν οι μισθολογικές και συνταξιοδοτικές περικοπές με το νόμο 4093/2012. Λόγω της μη αναπροσαρμογής συντάξιμου μισθού, οι απόστρατοι θα βγάζουν κατά κανόνα μικρότερη σύνταξη με τον επανυπολογισμό και μεγάλη προσωπική διαφορά, ενώ αν έπαιρναν την προβλεπόμενη αναπροσαρμογή ο μισθός που θα λαμβανόταν υπόψη για τον επανυπολογισμό σύνταξης θα ήταν μεγαλύτερος και θα οδηγούσε σε καλύτερη επανυπολογισμένη σύνταξη, με μικρότερη προσωπική διαφορά από τη σημερινή σύνταξη.

4. Καταργούνται ο επανυπολογισμός και οι αναδρομικές αυξήσεις σε επιδόματα και εφάπαξ, γιατί στους ένστολους, όταν αλλάζουν οι συντάξιμες αποδοχές, μεταβάλλονται και οι παροχές που έχουν λάβει όσοι συνταξιοδοτήθηκαν, όπως το εφάπαξ, αλλά και τα μερίσματα από τα μετοχικά τους ταμεία. Λόγω μη αναπροσαρμογής που την καταργεί η τροπολογία, χάνουν και τις διαφορές που θα έπαιρναν από τις συμπληρωματικές τους παροχές.