Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 16:58
Κόσμος

Τεράστιες ζημιές στο Διαστημικό Κέντρο της NASA από τον τυφώνα Μάθιου






Ο τυφώνας Μάθιου που έπληξε τα νοτιοανατολικά παράλια των Ηνωμένων Πολιτειών την περασμένη εβδομάδα δεν προκάλεσε ζημιές στις πλατφόρμες και το υλικό εκτόξευσης στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα, επέφερε ωστόσο ζημιές εκατομμυρίων σε κτίρια της NASA, είπε ο διευθυντής της χθες.

Καθώς το “μάτι” του τυφώνα περνούσε 32-40 χιλιόμετρα ανατολικά του Ακρωτηρίου Κανάβεραλ, όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του διαστημικού κέντρου, αρκετές οροφές κτιρίων υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν. Το κέντρο άνοιξε ξανά χθες.

Οι καταστροφές επέτρεψαν στο νερό των καταρρακτωδών βροχών που έφερε ο τυφώνας να πλημμυρίσει χώρους με εξοπλισμούς και έπιπλα, είπε ο διευθυντής της NASA Ρόμπερτ Καμπάνα, ο οποίος υπολόγισε τις ζημιές σε εκατομμύρια. “Θα μπορούσε να είναι και χειρότερα”, είπε όμως σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης.

Στην πλατφόρμα εκτόξευσης 39Α, την οποία η NASA νοικιάζει στην εταιρεία SpaceX του τεχνοκράτη δισεκατομμυριούχου Ήλον Μάσκ, οι άνεμοι έφτασαν ταχύτητες 217 χλμ/ώρα 30 μέτρα από το έδαφος και μέχρι 138 χλμ/ώρα στο έδαφος. Η πλατφόρμα 39Α όμως και η παραπλήσια 39Β άντεξαν.

 

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ