Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024 14:54
Ελλάδα

Τα 10+2 μέτρα για να μαζέψει λεφτά το κράτος – Τι αλλάζει στον ΕΝΦΙΑ και στη φορολογία εισοδήματος






Σαφάρι για την είσπραξη φόρων με όπλο 10 παρεμβάσεις ξεκινά το υπουργείο Οικονομικών το 2016. Τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης μιλώντας σε ημερίδα για τον Προϋπολογισμό, που οργάνωσε το Σάββατο, 5 Δεκεμβρίου, το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΟΕΕ).

Ο αναπληρωτής υπουργός αφού χαρακτήρισε κρίσιμο και κομβικό, αλλά και δύσκολο τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους, προχώρησε στην περιγραφή δέκα παρεμβάσεων και μέτρων με τα οποία θα επιχειρήσει να μειώσει τη φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο και να αυξήσει τα έσοδα του Δημοσίου.

Αναλυτικά ο κύριος Αλεξιάδης στην ομιλία του ανέφερε:

1. Μέχρι την επόμενη εβδομάδα, θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την εθελοντική δήλωση μαύρου χρήματος από καταθέσεις.

2.Μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου θα ψηφιστεί ο νόμος για το περιουσιολόγιο και αμέσως μετά τις φορολογικές δηλώσεις οι πολίτες θα δηλώσουν μέσα στη φόρμα του TAXIS τα περιουσιακά τους στοιχεία.

3. Θα υπάρξουν μικρές αλλαγές στη φορολογική κλίμακα για τα εισοδήματα του 2015 με κατεύθυνση τη μεταφορά φορολογικών βαρών στα υψηλότερα εισοδήματα.

4. Το Φεβρουάριο, θα γίνουν οι παρεμβάσεις για τις ευρύτερες αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος σε φυσικά και νομικά πρόσωπα.

5. Μέτρα για το λαθρεμπόριο καπνού και καυσίμων.

6. Νομοσχέδιο για το φόρο, που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ, και ο οποίος θα είναι “πιο δίκαιος και πιο λογικός, αλλά πάντα με τον ίδιο στόχο στα έσοδα”.

7. Η νέα μορφή της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

8. Η ψηφιακή εφορία, με επέκταση ηλεκτρονικών συναλλαγών, ώστε οι εφορίες να είναι πλέον κλειστές για το κοινό και ο πολίτης να εξυπηρετείται μέσω τηλεφωνικού κέντρου, του διαδικτύου ή του λογιστή του.

9. Καθιέρωση των αγοραίων τιμών αντί των αντικειμενικών για τον υπολογισμό των φόρων στα ακίνητα.

10. Συμβούλιο φορολογικής πολιτικής για αποτελεσματικό διάλογο, όπου ο ίδιος έχει προτείνει την προεδρία να έχει το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Σε αυτά τα 10 μέτρα πρέπει να προστεθούν κι άλλα δύο που θα ξεκινήσουν άμεσα. Το πρώτο είναι η σύνδεση όλων των ταμειακών μηχανών με το σύστημα Taxis προκειμένου να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή.

Επίσης, από την 1η Ιανουαρίου του 2016 σύμφωνα με όσα αφήνει το οικονομικό επιτελείο να διαρρεύσει πλέον οι φορολογούμενοι δεν θα μαζεύουν αποδείξεις για το αφορολόγητο των 9.500 ευρώ.

Έτσι, όποιος χρησιμοποιεί την πιστωτική ή τη χρεωστική κάρτα για τις αγορές δεν θα είναι υποχρεωμένος να συγκεντρώνει αποδείξεις. Το σύστημα TAXIS υπουργείου θα ενημερώνεται αυτομάτως και επομένως όταν οι φορολογούμενοι θα κάνουν τη φορολογική δήλωση δεν θα χρειάζεται να ψάχνουν για αποδείξεις. Θα είναι γραμμένες στη φορολογική τους δήλωση που θα κληθούν να συμπληρώσουν.

 

Πηγή: newsit.gr