Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 05:24
Κόσμος

Τα ντοκουμέντα της φρίκης: Η βόμβα που σκότωσε 22 στο Μάντσεστερ – Έξι νέες συλλήψεις για το μακελειό






Οι New York Times αποκάλυψαν εικόνες από τον πυροκροτητή και μέρος του σακιδίου που χρησιμοποίησε ο Αμπέντι – Κάμερες ασφαλείας τον κατέγραψαν την Παρασκευή το απόγευμα να ετοιμάζει την επίθεσή του

Ο βομβιστής του Μάντσεστερ Σαλμάν Αμπέντι είχε φωτογραφηθεί από κάμερες ασφάλειας στο εμπορικό κέντρο Arndale της πόλης την Παρασκευή το απόγευμα να κρατά ένα σακίδιο που φαινόταν ότι είχε μόλις αγοραστεί, μετέδωσε το κανάλι Sky News.
Τρεις ημέρες προτού θέσει σε λειτουργία μια βόμβα που σκότωσε 22 άτομα σε στάδιο του Μάντσεστερ όπου διεξαγόταν συναυλία της Αριάνα Γκράντε, ο Αμπέντι απέσυρε 250 λίρες (289 ευρώ) από ένα μηχάνημα ATM προτού πάει για ψώνια στο εμπορικό κέντρο γύρω στις 8:00 μ.μ.τοπικής ώρας (10:00 μ.μ. ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με το κανάλι που επικαλείται πληροφορίες της αστυνομίας.
Οι δύο χαμηλής ευκρίνειας εικόνες από την τηλεόραση κλειστού κυκλώματος δείχνουν έναν νέο άνδρα, ο οποίος φαίνεται να είναι ο Αμπέντι, όπως μετέδωσε το Sky News, ντυμένος στα μαύρα με ένα μαύρο σακίδιο που έχει φόδρα σε έντονο μπλε χρώμα. Οι καρτέλες με την τιμή πάνω στο σακίδιο δείχνουν ότι έχει μόλις αγοραστεί, είπε η αστυνομία.


Οι φωτογραφίες από την έρευνα που εξέδωσε νωρίτερα χθες η εφημερίδα New York Times δείχνουν υπολείμματα μπλε υλικού που η εφημερίδα είπε ότι προέρχονται από ένα σακίδιο μάρκας Karrimor που έφερε ο Αμπέντι.


Μέσα σε ένα δοχείο από ελαφρύ μέταλλο είχε τοποθετήσει τα ισχυρά εκρηκτικά ο βομβιστής του Μάντσεστερ, τα οποία μετέφερε ως το σημείο της τραγωδίας κρυμμένα μέσα σε ένα μαύρο γιλέκο ή ένα μπλε σακίδιο, σύμφωνα με την πρoκαταρκτική έρευνα των βρετανικών αρχών.
Οι New York Times δημοσιεύουν φωτογραφίες από τα αποδεικτικά στοιχεία που συγκεντρώθηκαν στον τόπο της τρομοκρατικής επίθεσης που άφησε πίσω της 22 νεκρούς και 59 τραυματίες. Ο βομβιστής Σαλμάν Αμπέντι φέρεται να κρατούσε στο αριστερό του χέρι τον πυροκροτητή, η ακριβής μορφή του οποίου δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί.

Έρευνες για το αν ο Αμπέντι ήταν μέλος ενός ευρύτερου δικτύου τρομοκρατών

Την ίδια ώρα οι βρετανικές αστυνομικές αρχές επικεντρώνουν την έρευνά τους, στο ενδεχόμενο ο Σαλμάν Αμπέντι να ήταν μέλος ενός ευρύτερου δικτύου τρομοκρατίας, αλλά και στους πραγματικούς σκοπούς της πρόσφατης επίσκεψης που είχε πραγματοποιήσει στη Λιβύη.
Ο πατέρας του, Ραμαντάν κι ο νεότερος αδερφός του, Χασέμ, 20 ετών αναφέρεται ότι έχουν συλληφθεί από παραστρατιωτική οργάνωση στην Τρίπολη, με την υποψία των δεσμών με το Ισλαμικό Κράτος.
Στο επίκεντρο των ερευνών της βρετανικής αστυνομίας βρίσκονται οι επαφές που είχε ο Αμπέντι στο Μάντσεστερ, συμπεριλαμβανομένων και των μελών της κοινότητας από τη Λιβύη, που ζουν στην πόλη.
Οι αρχές της Βρετανίας πιστεύουν ότι ο βομβιστής αυτοκτονίας πρέπει να είχε υποστήριξη, εξαιτίας της οργανωμένης φύσης της επίθεσης που πραγματοποίησε. Οι εικόνες από τον μηχανισμό της βόμβας που δημοσιοποιήθηκαν χθες, ενισχύουν την άποψη ότι θα πρέπει να κατασκευάστηκε από κάποιον που είχε γνώσεις.
«Είναι πιθανό, όπως φαίνεται ότι δεν έκανε την επίθεση μόνος του» δήλωσε χαρακτηριστικά η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Άμπερ Ράντ.
Η αστυνομία στο Μάντσεστερ υποθέτει ότι ο κατασκευαστής της βόμβας, είναι ενδεχόμενο να παραμένει ελεύθερος, ενώ με την κινητοποίηση του στρατού εφαρμόζονται αυξημένα μέτρα ασφάλειας.

Έξι συλλήψεις για την επίθεση

Η βρετανική αστυνομία δήλωσε χθες ότι έχει θέσει υπό κράτηση και έβδομο άτομο σε σχέση με την τρομοκρατική επίθεση της Δευτέρας σε στάδιο στο Μάντσεστερ, μετά από έρευνες σε μια οικία στο Νανίτον στην κεντρική Αγγλία.

«Ως έχει, έξι άνδρες και μία γυναίκα έχουν συλληφθεί σε σχέση με την έρευνα και παραμένουν υπό κράτηση για ανάκριση», είπε σε δήλωσή της η αστυνομία.
Ωστόσο λίγο μετά η αστυνομία του Μάντσεστερ ανακοίνωσε ότι η γυναίκα που είχε συλληφθεί στην περιοχή του Μπλάκλεϊ, σχετικά με την επίθεση στο στάδιο του Μάντσεστερ, αφέθηκε ελεύθερη.
Στη γυναίκα δεν απαγγέλθηκαν κατηγορίες, όπως έγινε γνωστό από ανάρτηση στο Twitter.
Παράλληλα, μετά τα δύο αδέρφια του δράστη, συνελήφθη και ο πατέρας Ραμαντάν Αμπέντι, μετά από επιχείρηση της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας στην Τρίπολη της Λιβύης.

Ο Ραμαντάν Αμπέντι, πατέρας του 22χρονου βομβιστή αυτοκτονίας

Σύμφωνα με πληροφορίες, τρία οχήματα της αντιτρομοκρατικής με πάνοπλους στρατιώτες και κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, περικύκλωσαν το κτίριο που βρισκόταν ο πατέρας του δράστη και μετά από ολιγόλεπτη επιχείρηση, προχώρησαν στη σύλληψή του.

Νωρίτερα είχε συλληφθεί ο μικρότερος αδελφός του δράστη, Χασέμ Αμπέντι, επίσης στην Τρίπολη της Λιβύης, με την κατηγορία της συνεργασίας του με το Ισλαμικό Κράτος. Ο 20χρονος ομολόγησε πως τόσο ο ίδιος όσο και ο αδελφός του που αιματοκύλησε το Μάντσεστερ Αρίνα, ήταν μέλη του Ισλαμικού Κράτους.

Ο 20χρονος Χασέμ Αμπέντι

Σύμφωνα με πληροφορίες, και ο πατέρας ήταν μέλος της Αλ Κάιντα από το 1994.
Ο πατέρας του Σαλμάν Αμπέντι δήλωσε από την Τρίπολη ότι επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον γιο του για τελευταία φορά περίπου πέντε μέρες πριν και «όλα ήταν φυσιολογικά».
Ο Αμπέντι, ο οποίος κρατείται από μέλη της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας στην Τρίπολη, δήλωσε ότι ο γιος του Σαλμάν είπε στην οικογένειά του ότι θα πήγαινε για προσκύνημα στην Μέκκα.
«Μίλησα μαζί του περίπου πριν πέντε μέρες… δεν υπήρχε κάποιο πρόβλημα, όλα ήταν φυσιολογικά», τόνισε, προσθέτοντας πως είναι σίγουρος ότι ο γιος του δεν υπήρξε μέλος του Ισλαμικού Κράτους. «Ο Σαλμάν δεν ήταν μέλος σε καμία οργάνωση», είπε.
«Η οικογένεια είναι σε σύγχυση καθώς ο Σαλμάν δεν είχε αυτή την ιδεολογία, δεν υποστήριζε αυτές τις πεποιθήσεις», επισήμανε. «Καταδικάζουμε αυτές τις τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον αμάχων, αθώων ανθρώπων», κατέληξε.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ και δηλώσεις ενός στενού φίλου της οικογένειας, ο οποίος ωστόσο διατήρησε την ανωνυμία του, ο 22χρονος Σαλμάν δεν διατηρούσε καλές σχέσεις με την οικογένειά του, η οποία προσπάθησε πολλές φορές να τον πείσει να επιστρέψει στη Λιβύη, αλλά δίχως επιτυχία.

Το προφίλ του μακελάρη
Ο δράστης της επίθεσης στο Manchester Arena είχε γεννηθεί στο Μάντσεστερ την Πρωτοχρονιά του 1994 από Λίβυους γονείς, οι οποίοι είχαν εγκαταλείψει τη χώρα για να γλιτώσουν από το αυταρχικό καθεστώς του Καντάφι. Αφού πέρασε μερικά χρόνια στο Λονδίνο, η οικογένεια εγκαταστάθηκε στο Μάντσεστερ, όπου ο πατέρας καλούσε τους πιστούς μουσουλμάνους για την προσευχή σε τέμενος του Ντίντσμπερι.

Ο Αμπέντι πήγε σχολείο στο Μάντσεστερ και στη συνέχεια στο πανεπιστήμιο Salford για να σπουδάσει Διοίκηση Επιχειρήσεων, το οποίο αργότερα παράτησε και ξεκίνησε να δουλεύει σε φούρνο. Οι φίλοι του τον θυμούνται ως καλό ποδοσφαιριστή και ένθερμο οπαδό της Manchester United, να κάνει χρήση κάνναβης. Είχε αδελφή και δύο αδελφούς. Οι γονείς του έχουν επιστρέψει στη Λιβύη και για ένα μικρό διάστημα είχε πάει και ο ίδιος εκεί, ενώ προτού επιστρέψει στη Βρετανία ενδεχομένως να είχε περάσει και από τη Συρία. Ο Αμπέντι ήταν γνωστός στις υπηρεσίες ασφαλείας αλλά δεν αποτελούσε στόχο έρευνας σε εξέλιξη, ούτε εθεωρείτο ότι συνιστούσε σοβαρό κίνδυνο.

Χαρακτηριζόταν μάλλον ως ένας περιθωριακός τύπος όπως και ο δράστης της επίθεσης στο Ουέστμινστερ, Χαλίντ Μασούντ. Η αστυνομία και οι υπηρεσίες ασφαλείας προσπαθούν να διακριβώσουν αν έδρασε μόνος του ή ανήκε σε ευρύτερο δίκτυο. Πάντως το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη. Μέλη της λιβυκής κοινότητας του νότιου Μάντσεστερ τον περιγράφουν ως λίγο απόμακρο, πιστό και με σεβασμό προς τους μεγαλύτερους.

ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ