Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024 11:31
Άλλες Ειδήσεις

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο, σύμφωνα με νέα μελέτη






Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, τα οποία μέχρι τώρα πιστευόταν ότι είναι λιγότερο επιβλαβή για την υγεία από τα παραδοσιακά τσιγάρα, παράγουν επικίνδυνα μόρια «ελεύθερων ριζών» που σχετίζονται με ασθένειες όπως ο καρκίνος, σύμφωνα με νέα έρευνα του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα τσιγάρα αυτά στην πραγματικότητα συνιστούν δυνητικά σημαντική απειλή για την ανθρώπινη υγεία.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι ο ατμός του ηλεκτρονικού τσιγάρου περιέχει χαμηλά επίπεδα αλδεϋδών – χημικές ενώσεις που είναι υπεύθυνες για την καταστροφή των κυττάρων που προκύπτουν από το παραδοσιακό κάπνισμα. Εντούτοις, κανείς δεν είχε δώσει, σύμφωνα με τους επιστήμονες,  προσοχή στις «ελεύθερες ρίζες» που μπορούν επίσης ενδεχομένως να παραχθούν στα ηλεκτρονικά τσιγάρα και σχετίζονται με  τον καρκίνο, τις καρδιαγγειακές παθήσεις και τη χρόνια αποφρακτική πνευμονική νόσο.

«Υπάρχει μια αντίληψη ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι πιο υγιεινά από τα κανονικά τσιγάρα, ή τουλάχιστον όχι τόσο επιβλαβή όσο και τα κανονικά τσιγάρα,» δήλωσε ο John P. Richie, καθηγητής επιστημών της δημόσιας υγείας και της φαρμακολογίας και ένας από τους κορυφαίους επιστήμονες της έρευνας, σύμφωνα με δελτίο Τύπου του πανεπιστημίου που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.

«Ο εντοπισμός αυτών των ριζών στον ατμό του ηλεκτρονικού τσιγάρου  σημαίνει ότι δεν μπορούμε να πούμε ότι τα τσιγάρα αυτά είναι ασφαλή επειδή δεν περιέχουν καπνό. Είναι δυνητικά επιβλαβή. Τώρα πρέπει να μάθουμε ποιες είναι οι βλαβερές συνέπειες,” πρόσθεσε ο Ρίτσι.