Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 15:20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα βρήκαν στα εύκολα -Ανοιχτά αφορολόγητο, συντάξεις, εργασιακά και πακέτο μέτρων-αντίμετρων






Σε παράταση «τράβηξε» τις διαπραγματεύσεις η ελληνική πλευρά, ευελπιστώντας ότι θα αποφύγει την επίπονη διαδικασία των πέναλτι στο Eurogroup της 20ης Μαρτίου. Ωστόσο το δύσκολο πακέτο των μέτρων και των αντίμετρων παραμένει ανοικτό κι όπως παραδέχθηκαν κυβερνητικές πηγές, «θα παραμείνουν 4-5 πολιτικά θέματα προς επίλυση ίσως αργότερα».

«Η αίσθηση μου είναι ότι όλοι έχουν εστιάσει τώρα στις 20 Μαρτίου, για να έχουμε σημαντική πρόοδο. Δηλαδή αν δεν τα έχουμε κλείσει όλα, να αισθανθεί ο κόσμος ότι έχει γίνει το βασικό βήμα», ανέφερε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος μετά από τη μεταμεσονύχτια, σύντομη συνάντηση με τους Θεσμούς, ολοκληρώνοντας μια μαραθώνια διαβούλευση που ξεκίνησε στις 4 το απόγευμα. Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, αυτή η παράταση των εκ του σύνεγγυς διαπραγματεύσεων- οι επικεφαλής θα παραμείνουν και σήμερα για επαφές- επιτρέπει σχεδόν τη βεβαιότητα ότι την επόμενη Δευτέρα, θα υπάρχει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, το περιβόητο Staff Level Agreement.  Κάπου εδώ ξεκινάνε, όμως, οι αστερίσκοι.

Κατ’ αρχάς, αυτή η τεχνική συμφωνία δεν συμπεριλαμβάνει το πακέτο μέτρων- αντίμετρων για το 2019, όπου υπήρχαν εξαρχής οι μεγαλύτερες δυσκολίες. Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά υπάρχει σημαντική σύγκλιση σε πολλά από αυτά που επιθυμεί η Αθήνα, αλλά μόνο σε τίτλους κι αυτό σημαίνει ότι οι τεχνικές συζητήσεις έχουν ακόμα δρόμο (τα πολιτικά θέματα προς επίλυση στα οποία αναφέρθηκε ο αξιωματούχος). Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει, ακόμα, ότι έχει σχεδόν συμφωνηθεί και ο μηχανισμός των αντίμετρων, τόσο ως προς το πώς θα ενεργοποιούνται όσο και ως προς τις δεσμεύσεις της ελληνικής πλευράς, χωρίς όμως να δίνει διευκρινίσεις για το αν τελικά θα αρκούν οι προβλέψεις για το πλεόνασμα του 2019 ή αν θα μπουν πρόσθετες ασφαλιστικές δικλείδες.

«Σκιές» υπάρχουν και στην τεχνική συμφωνία, για την οποία υπάρχει τέτοια βεβαιότητα από την ελληνική πλευρά. Το καλό νέο είναι ότι η συζήτηση για το «κενό» του 2018 ολοκληρώθηκε «αναίμακτα», δηλαδή χωρίς μέτρα, καθώς όπως υποστηρίζουν ελληνικές πηγές, ακόμα και το ΔΝΤ δέχθηκε ότι η υπεραπόδοση του 2016 έχει θετική «ουρά», καλύπτοντας και το 2018. Ωστόσο, από τις δηλώσεις που έγιναν τα μεσάνυχτα φαίνεται ότι η ελληνική πλευρά επιχειρεί να αποσυνδέσει την τεχνική συμφωνία από την καυτή «πατάτα» των εργασιακών, που ήταν ένα από τα βαρίδια της αξιολόγησης. «Το εργασιακό έχει μια αμφισημία. Το θεωρώ λίγο ξεχωριστό θέμα από το SLA, γιατί ήταν στο SLA με τους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ έχει άλλη άποψη και το θεωρεί ξεχωριστό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος αξιωματούχος, απαντώντας σε ερώτηση για το πώς είναι δυνατόν να έχουμε τεχνική συμφωνία, χωρίς να συμφωνήσουμε στα εργασιακά.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η εκταμίευση της δόσης δεν μπορεί να γίνει χωρίς να έχουν κλείσει όλα τα θέματα, αφού όπως ξεκαθάρισε ο ίδιος αξιωματούχος, θα πρέπει να έχουμε και τεχνική συμφωνία για τον πυρήνα της αξιολόγησης και το πακέτο μέτρων- αντίμετρων και συμφωνία για τα πλεονάσματα. Πληροφορίες από το στρατόπεδο των δανειστών αναφέρουν, πάντως, ότι αν οι διαβουλεύσεις καθυστερούν επικίνδυνα και προσεγγίζουμε τη διακεκαυμένη ζώνη του Ιουλίου, με τις πληρωμές των 6,3 δις ευρώ, τότε μπορεί να έχουμε «σπάσιμο» της δόσης με προαπαιτούμενα, για να αποφευχθούν τα ατυχήματα.

Πηγή: iefimerida.gr