Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 11:43
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα βλέμματα στη Θράκη -Αγωνία για την επίσκεψη Ερντογάν, ετοιμάζουν φιέστα






Στην επίσκεψη Ερντογάν στη Θράκη στρέφονται πλέον τα βλέμματα όλων, μετά τα όσα έγιναν χθες.

Διπλωματικές πηγές αλλά και κυβερνητικά στελέχη δεν κρύβουν την αγωνία τους για τα όσα θα λάβουν χώρα σήμερα και ευελπιστούν στο να μην υπάρξει… σόου. Μάλιστα, αρμόδιες πηγές επαναλαμβάνουν στο iefimerida τη θέση ότι «αναμένουμε να γίνει μια επίσκεψη στο πλαίσιο όσων έχουν συμφωνηθεί».

Ωστόσο, με φόντο τα όσα… επεισοδιακά συνέβησαν τις τελευταίες ώρες, κάποιες πιο ρεαλιστικές φωνές παραδέχονται ότι είναι αφέλεια να περιμένει κανείς πως ο Σουλτάνος θα τηρήσει τους όρους που συμφωνήθηκαν. Επισημαίνουν, δε, ότι η Αθήνα ασκεί ευρωπαϊκή διπλωματία, κάτι που δεν υιοθετεί η άλλη πλευρά, συνυπολογίζοντας πάντοτε τον απρόβλεπτο του χαρακτήρα του κ. Ερντογάν.

Ετοιμάζουν φιέστα στη Θράκη 

Το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής έχει κάνει την κινητοποίησή του τις τελευταίες ημέρες και ευελπιστει ότι θα κινητοποιήσει έως 15.000 μειονοτικούς στη φιέστα υποδοχής, στις 12 το μεσημέρι, στο τζαμί Κιρ Μαχαλέ.

Την ίδια ώρα, υπάρχουν πληροφορίες για… εισαγόμενους κλακαδόρους που θα έρθουν στην Κομοτηνή με λεωφορεία από την Τουρκία, γεγονός που, αν επαληθευτεί, θα μεγεθύνει τη φιέστα.

Και όλα αυτά ενώ είναι διάχυτος ο φόβος μήπως υπάρξουν ακραία στοιχεία που εμφανιστούν με πανό ή φωνάξουν συνθήματα αλυτρωτικού περιεχομένου.

Τι είπε ο Ερντογάν χθες για τη Θράκη 

Στον ιστορικό καβγά που είχε ο Ταγίπ Ερντογάν με τον Προκόπη Παυλόπουλο, ο Τούρκος πρόεδρος ανταπάντησε στον Ελληνα Πρόεδρο ο οποίος είπε ότι «η Συνθήκη της Λωζάνης είναι αδιαπραγμάτευτη», λέγοντας ότι η Συνθήκη της Λωζάνης πρέπει να αναθεωρηθεί σε σημείο που θα δίνει ίδια δικαιώματα στην τουρκική, όπως τόνισε, μειονότητα. Εκανε δηλαδή ευθέως λόγο μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο για τουρκική μειονότητα.

Ο κ. Ερντογάν στις δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο είπε ακόμη, δικαιολογώντας τη θέση του για την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης: «Μπορούμε να απαντήσουμε στο ερώτημα αν οι μουσουλμάνοι στη Δ. Θράκη μπορούν να ζήσουν τη θρησκεία τους βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης; Υπάρχουν προσπάθειες για να διορίζεται ο αρχιμουφτής από άτομα που διορίζει το κράτος. Στην Τουρκία ο Πατριάρχης δεν είναι διορισμένος. Ο Πατριάρχης εκλέγεται από την Αγία Σύνοδο. Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης, τα μέλη πρέπει να έχουν τουρκική ιθαγένεια. Τα 17 άτομα που εκλέγουν τον Πατριάρχη, στη Δ. Θράκη όμως εξακολουθούν να μην μπορούν οι ιμάμηδες να εκλέγουν τον αρχιμουφτή τους. Πώς λοιπόν είναι σε ισχύ η Συνθήκη της Λωζάνης; Αρα, δεν εφαρμόζετε τη Συνθήκη της Λωζάνης. Στην Τουρκία δεν υπάρχουν διακρίσεις στους χώρους προσευχής, αλλά στη Δυτική Θράκη δεν μπορούν ούτε να πουν τη λέξη τουρκική. Δεν μπορούν να γράψουν λέξη τουρκική στην πινακίδα ενός σχολείου. Πρέπει να ξεπεράσουμε αυτά τα θέματα. Αυτό εννοώ με την επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λωζάνης».

Ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε τα περί εκλογής του μουφτή και στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ξεκαθαρίζοντας ότι «τίθενται θέματα στη Δυτική Θράκη».

«Υπάρχει το ζήτημα της μουφτείας. Ο μουφτής διορίζεται, η Συνθήκη προβλέπει ότι πρέπει να εκλέγεται» είπε. Ο κ. Ερντογάν υποστήριξε ότι ο ίδιος έχει «επικαιροποιήσει» τη Συνθήκη, επιτρέποντας την ελεύθερη μετακίνηση του Οικουμενικού Πατριάρχη, που δεν επιτρέπεται όπως υποστήριξε στη Συνθήκη, ενώ και αύξησε και μέλη της Ιεράς Συνόδου δίνοντας τουρκική ιθαγένεια σε μέλη της που υπέδειξε ο Πατριάρχης. Όπως είπε, η Συνθήκη της Λωζάνης υπεγράφη από 11 χώρες, μέχρι και η Ιαπωνία την έχει υπογράψει. «Στη συνθήκη υπάρχουν προβλέψεις μόνο για το Αιγαίο; Δεν υπάρχουν για τα μειονοτικά; Στη Δυτική Θράκη έχουμε μουσουλμανική μειονότητα, τουρκικής, πομακικής ή ρομά προέλευσης. Πρέπει να γίνουν κάποιες καινούριες σκέψεις. Για τη μειονότητα λέμε ότι το κατά κεφαλήν εισόδημα φτάνει με τα βίας τα 2.000 ευρώ, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα τα 15.000 ευρώ… Υπάρχει οικονομικό χάσμα» παρατήρησε.

Και λίγο αργότερα επανήλθε στο θέμα της Δυτικής Θράκης χαρακτηρίζοντάς το ως «μία σοβαρή πληγή». «Βεβαίως αυτό είναι σαφές ότι αποτελεί εσωτερικό θέμα της χώρας, δεν διαφωνούμε, «αλλά αν μας δίνεται η άδεια μπορούμε να διατυπώσουμε την παράκλησή μας. Όσον αφορά το ζήτημα των θρησκειών, είναι ένα ζήτημα που μπορεί να επιλυθεί σε συνεργασία των υπουργείων μας» δήλωσε.

Αναλυτικά το σημερινό πρόγραμμα στη Θράκη 

  • 11:15

Άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας κ. Recep Tayyip Erdoğanκαι της συζύγου του, καθώς και της συνοδεύουσας αντιπροσωπείας στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης «Δημόκριτος». Υποδοχή από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών κ. Γεώργιο Κατρούγκαλο και τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Ιωάννη Αμανατίδη, εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης.

  • 12:10

Αφιξη στην Κομοτηνή. Επίσκεψη στο «Kirmahalle Cammi» από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Τουρκίας κ. Recep Tayyip Erdoğan.

  • 13:30-15:00

Γεύμα στο ξενοδοχείο «Chris and Eve Mansion».

  • 16:00

Αναχώρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας κ. Recep Tayyip Erdoğan και της συζύγου του, καθώς και της συνοδεύουσας αντιπροσωπείας, με ειδική πτήση.

Πηγή: iefimerida.gr