Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 13:35
Τοπικά

Τίμησαν τη μνήμη των Ελλήνων της Μ. Ασίας Βόλος και Ν. Ιωνία






Τη μνήμη των Ελλήνων της Μικράς Ασίας που σφαγιάστηκαν και εκδιώχθηκαν από τις πατρίδες τους, τίμησε χθες ο Βόλος και η Ν. Ιωνία. Οι εκδηλώσεις μνήμης της γενοκτονίας εορτάστηκαν στη Ν. Ιωνία, η οποία ιδρύθηκε από τους Μικρασιάτες πρόσφυγες του 1922 και κατοικείται ως επί το πλείστον από τους απογόνους τους.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας, όπου μετά τη Θεία Λειτουργία χθες το πρωί τελέστηκε μνημόσυνο υπέρ της ανάπαυσης των ψυχών των Μικρασιατών που σφαγιάστηκαν. Εγινε Δοξολογία και ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των Ηρώων, στον περίβολο του ιερού ναού, από εκπροσώπους των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών του τόπου, καθώς και τοπικούς συλλόγους.

Φέτος τιμήθηκαν με επισημότητα ο Αγιος Χρυσόστομος Σμύρνης και οι συν αυτώ αναιρεθέντες κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή, οι Αγιοι Νεομάρτυρες που γνώρισαν ατιμωτικό και βίαιο θάνατο, που το αίμα τους πότισε τη μικρασιατική γη και αναμίχθηκε με το αίμα χιλιάδων μαρτύρων του χριστιανισμού.

Τις λατρευτικές εκδηλώσεις διοργάνωσε η Ενορία Ευαγγελιστρίας με τη συνεργασία της Πολιτιστικής Εστίας Μικρασιατών – Ιωνες, του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών – Το Εγγλεζονήσι και του Μικρασιατικού Συλλόγου – Μνήμες Προσφύγων.