Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024 13:57
Τοπικά

ΣΥΡΙΖΑ: Ρουσφέτι και… εθελοντισμός






Ειδική λεωφορειακή γραμμή από Πλ. Ελευθερίας προς Νοσοκομείο εξετάζει να λειτουργήσει προσωρινά το Αστικό ΚΤΕΛ Βόλου, προκειμένου να διευκολύνονται οι εθελοντές που μετακινούνται από τα γραφεία της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ προς το Αχιλλοπούλειο, για να προσφέρουν εθελοντικά – πάντα – τις υπηρεσίες τους στον τομέα της σίτισης. Μάλιστα θα υπάρξει και ειδική μέριμνα για την μεταφορά αντικειμένων όπως τρέιλερ, δίσκοι και παραμάνες για τη μεταφορά του φαγητού, προκειμένου η διευκόλυνση να είναι πλήρης!

%ce%bd%ce%bf%cf%83%ce%bf%ce%ba%ce%bf%ce%bc%ce%b5%ce%b9%ce%bf-%cf%83%cf%85%cf%81%ce%b9%ce%b6%ce%b1

Η ηγεσία της Νομαρχιακής Επιτροπής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ επιβλέπει την τελετή παραλαβής της διοίκησης του Νοσοκομείου Βόλου, από τον Μ. Δραμητινό, που – κατά τα λοιπά – καμία επαφή δεν έχει μαζί τους…

Κατά τα άλλα η τοπική κοινωνία βλέπει έκπληκτη, όσο μπορεί πια να είναι, τα τερτίπια και τις κουτοπονηριές των εχόντων ηθικό πλεονέκτημα αριστερών κυβερνητών μας, προκειμένου να ικανοποιήσουν την εκλογική τους πελατεία με διορισμούς από πόρτες και παράθυρα, σε βάρος βεβαίως των κακών δεξιών και γενικώς όσων στερούνται της ηθικής νομιμοποίησης, που συνίσταται σε αποδεδειγμένη υπερψήφιση του ΣΥΡΙΖΑ!

Πέραν βεβαίως της φαιδρής πλευράς του θέματος, υπάρχει και η πολύ σοβαρή που είναι ο για πολλοστή φορά ευτελισμός και η καταρράκωση των θεσμών, των νόμων και των κανόνων του κράτους από την για πρώτη φορά αριστερά Κυβέρνηση. Ήδη στο Νοσοκομείο Βόλου υπάρχει αναστάτωση από την απόφαση της Διοίκησης του Νοσοκομείου να «αξιοποιηθούν  εθελοντές στον τομέα της σίτισης, όπου παρατηρείται έλλειψη προσωπικού». Σύμφωνα με πληροφορίες εδώ και δύο εβδομάδες στο Αχιλλοπούλειο εθελοντικά προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα μαγειρεία οκτώ άτομα, σε εθελοντική, όπως λένε, πάντα βάση. Η έλευσή τους, ωστόσο, αντιμετωπίζεται με μεγάλη επιφύλαξη από το σωματείο που «βλέπει» πίσω από αυτό ότι δρομολογούνται προσλήψεις εκτός διαγωνισμού, με ατομικές συμβάσεις. Το θέμα απασχόλησε  το σωματείο εργαζομένων στο Νοσοκομείο Βόλου που συνεδρίασε, με τους συνδικαλιστές να εκφράζουν τον έντονο προβληματισμό τους για τη συγκεκριμένη επιλογή .

Σε ανακοίνωση μάλιστα που εκδόθηκε από το σωματείο των εργαζομένων αφήνονται αιχμές ότι η συγκεκριμένη απόφαση αφενός ανοίγει «παράθυρο» για τη σύναψη ατομικών συμβάσεων και τη στελέχωση του νοσηλευτικού ιδρύματος που σήμερα πάσχει από έλλειψη προσωπικού και αφετέρου την τακτοποίηση κομματικών μελών του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Ματθ. Δραμητινός

%ce%b4%cf%81%ce%b1%ce%bc%ce%b7%cf%84%ce%b9%ce%bd%ce%bf%cf%83Στο μεταξύ παρά τις προσπάθειές του να διαψεύσει όλα αυτά ο διοικητής του Νοσοκομείου, Ματθαίος Δραμητινός και τη δραματικού τύπου άρνησή του ότι είναι σε συνεννόηση με τη Νομαρχιακή του ΣΥΡΙΖΑ, εν τούτοις εμμέσως πλην σαφώς ήρθε να επιβεβαιώσεις τις υποψίες όλων ότι στο άμεσο μέλλον ο «εθελοντισμός» όσων έσπευσαν να τον υπηρετήσουν πιθανώς να αμειφθεί με …ατομικές συμβάσεις, κοινώς πρόσληψη.

Συγκεκριμένα μιλώντας στην εκπομπή του Γιάννη Αναστασίου και απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Δραμητιός αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι στις περιπτώσεις ατομικών συμβάσεων προηγούνται (δηλαδή κάτι σαν μοριοδότηση) όσοι εργάστηκαν σε ίδιες ή παρεμφερείς θέσεις στο Νοσοκομείο ή άλλες υπηρεσίες. Και ασφαλώς η εθελοντική εργασία είναι μορφή εργασίας! Αν αυτό δε συνεκτιμηθεί με την απόφαση, δημοσιοποιημένη, για νομοθέτηση, πολύ σύντομα, από Ξανθό – Πολάκη (υπ. Υγείας) νέου Νόμου με τον οποίο θα καταργείται το καθεστώς των εργολάβων (όπως έκαναν στα Τρίκαλα, αλλά η υπόθεση «μπλόκαρε» δικαστικά) και θα γίνει πρόσληψη με ατομικές συμβάσεις, αντιλαμβάνεται κανείς τι μπορεί να συμβεί….

Κατά τα άλλα ο διοικητής του Νοσοκομείου Βόλου, έκανε λόγο για κακοήθειες που διαδίδονται στους διαδρόμους του Νοσοκομείου και οι οποίες –όπως ισχυρίστηκε- δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. «Δεν υπάρχει καμία δεύτερη και τρίτη σκέψη. Τα συγκεκριμένα άτομα, όπως και άλλοι πολλοί εθελοντές, εξέφρασαν την επιθυμία να συνεισφέρουν εθελοντικά, έκαναν την σχετική αίτηση και ξεκίνησαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, όπως το έπραξαν αντίστοιχα για να βοηθήσουν εθελοντικά στο Κοινωνικό Ιατρείο και σε άλλες εθελοντικές κοινωνικές δομές αλληλεγγύης. Όλα τα άλλα είναι κακοήθειες. Καλό θα είναι να είμαστε προσεκτικοί σε τέτοια θέματα, γιατί είναι κρίμα. Δεν πρέπει να «σκοτώσουμε» την εθελοντική προσφορά που είναι τόσο σημαντική και απαραίτητη στις μέρες μας», είπε.

«Μπριγάδα αλληλεγγύης»

Στην ανακοίνωσή του ο σύλλογος εργαζομένων στο Νοσοκομείο αναφέρει: «Δυστυχώς για ακόμη μια φορά αναγκαζόμαστε να αναδείξουμε τις τραγικές ελλείψεις προσωπικού, που δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην λειτουργία του νοσοκομείου και απαράδεκτες στρεβλώσεις.

Ειδικά στις υπηρεσίες  της σίτισης και της καθαριότητας υπάρχουν τμήματα που έχουν αφανιστεί π.χ. πλυντήρια, σιδερωτήρια, τραπεζοκόμες,  άλλα έχουν περάσει στα χέρια εργολάβων με τα γνωστά προβλήματα των χειρίστων εργασιακών σχέσεων και του υψηλού κόστους.

Από τον προγραμματισμό των προσλήψεων της σημερινής  κυβέρνησης δε διαφαίνεται η πρόθεση να καλυφθούν αυτά τα κενά με κανονικές  μόνιμες  προσλήψεις.

Η πρόθεση είναι να υπάρξουν ατομικές συμβάσεις σε όσους έχουν εργαστεί  σε αυτούς τους τομείς με διάφορες σχέσεις,  ακόμα και ως εθελοντές,  ανοίγοντας έτσι  τηνκερκόπορτα στο άμεσο μέλλον για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στο δημόσιο πιθανόν και σε άλλους κλάδους και ειδικότητες.

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον και με σεβασμό στην «Ανιδιοτελή προσφορά των πραγματικών εθελοντών»  που συνδράμουν επικουρικά στο έργο των εργαζομένων του νοσοκομείου, μας παραξενεύει τις τελευταίες ημέρες η έλευση αρκετών εθελοντών προκειμένου να καλυφθούν τα κενά της σίτισης.

Μας εξέπληξε επίσης, επειδή γνωρίζουμε πρόσωπα  και πράγματα στη μικρή κοινωνία της πόλης μας, οτι η ταυτότητα αυτών των εθελοντών θυμίζει έντονα «Μπριγάδα αλληλεγγύης» του τοπικού Σύριζα.

Επειδή δεν πιστεύουμε πως η κυβέρνηση αποφάσισε να  στηρίζει τα νοσοκομεία με ομάδες εθελοντικής εργασίας και επειδή το έργο της παράκαμψης των διαφανών και νομίμων διαδικασιών για την πρόσληψη προσωπικού το έχουμε ξαναδεί πολλές φορές στο παρελθόν π.χ. Stage, ελπίζουμε και ευχόμαστε να μην υπάρχουν μέσα ή έξω από το νοσοκομείο νοσταλγοί αυτών των καταστάσεων, πουλώντας   παραγοντιλίκι και εκδούλευση σε συνανθρώπους μας που μαστίζει η ανεργία.

Τις πελατειακές σχέσεις και την συναλλαγή έχει πληρώσει η χώρα μας πολύ ακριβά. Αν μετά από όσα έχουν συμβεί υπάρχουν ακόμα νοσταλγοί των παλιών στρεβλώσεων και παθογενειών να είναι σίγουροι ότι θα μας βρουν μπροστά τους.

Ζητάμε να γίνουν άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με διαφανείς και αξιοκρατικές διαδικασίες. Στα νοσοκομεία δεν περισσεύει εξάλλου κανείς, αντιθέτως λείπουν πολλοί.»