Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024 01:28
Κόσμος

Συναγερμός στο Λονδίνο: Αυτοκίνητο έπεσε στις μπάρες του Κοινοβουλίου – Υπάρχουν τραυματίες

Πάνοπλοι αστυνομικοί  έσπευσαν στο σημείο και συνέλαβαν τον οδηγό  – Τραυματίστηκαν ποδηλάτες – «Κάποιες κινήσεις του φαίνονταν εσκεμένες», λένε μάρτυρες – Αδιευκρίνιστα ακόμη τα αίτια του συμβάντος – Αποκλεισμένη η περιοχή – Κλειστό και το μετρό στο Ουέστμινστερ

Συναγερμός σήμανε στην αστυνομία του Λονδίνου, όταν ένα αυτοκίνητο αναφέρθηκε ότι έπεσε πάνω στα ατσάλινα προστατευτικά κιγκλιδώματα μπροστά από το Βρετανικό Κοινοβούλιο.






Πάνω από 200 πάνοπλοι αστυνομικοί έσπευσαν στο σημείο, προκειμένου να διαπιστώσουν την φύση του περιστατικού. Όπως ανακοίνωσε η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου υπάρχουν τραυματίες, χωρίς να διευκρινίζεται ο αριθμός τους.

Το αυτοκίνητο λέγεται ότι χτύπησε αρχικά πάνω σε ποδηλάτες, πριν καταλήξει στα κιγκλιδώματα.

Οι αστυνομικοί που έσπευσαν στο σημείο με προτεταμένα τα όπλα τράβηξαν έξω από το ασημί αυτοκίνητο και συνέλαβαν τον οδηγό, ο οποίος περιγράφεται «μαύρος, που φορούσε ένα φουσκωτό μαύρο μπουφάν».

Η Scotland Yard μέχρι στιγμής δεν μπορεί να πει με σιγουριά αν πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια και έχει αποκλείσει την περιοχή, απομακρύνοντας το κοινό και υπαλλήλους του Κοινοβουλίου. Παράλληλα, κλειστός είναι και ο σταθμός του Μετρό στο Ουέστμινστερ.

«Στις 07.37 (τοπική ώρα) σήμερα ένα αυτοκίνητο έπεσε πάνω στις μπάρες έξω από το Κοινοβούλιο. Ο άντρας οδηγός του αυτοκινήτου συνελήφθη από αστυνομικούς στο σημείο. Ένας αριθμός πεζών έχουν τραυματιστεί. Στο σημείο παραμένουν αστυνομικοί. Θα δώσουμε περαιτέρω πληροφορίες όταν θα τις έχουμε στη διάθεσή μας», αναφέρει η ανακοίνωση της Μητροπολιτικής Αστυνομίας.

άλο «μπαμπ» ακούστηκε περίπου στις 7.30 το πρωί και αυτόπτες έκαναν λόγο για ένα αυτοκίνητο που έτρεχε στο σημείο με 50 χλμ και φαινόταν να πηγαίνει «στοχευμένα» πάνω στο Κοινοβούλιο, προσκρούοντας στις μπάρες. Ακούστηκαν ουρλιαχτά και αμέσως υπήρξε κινητοποίηση της αστυνομίας.

Ένας από τους μάρτυρες, που δεν θέλησε να αποκαλύψει το όνομά του, μιλώντας στο BBC, δήλωσε ότι είδε ένα μικρό αυτοκίνητο να χτυπά πρώτα ποδηλάτες και μετά να καταλήγει στις μπάρες του Ουέστμινστερ.

«Μερικές από τις ενέργειές του φαίνονταν να ήταν ηθελημένες», πρόσθεσε.

«Νομίζω ότι ήταν εσκεμμένο. Το αυτοκίνητο πήγαινε με ταχύτητα προς τις μπάρες. Άκουσα φασαρία και ουρλιαχτά. Γύρισα και είδα ένα ασημένιο αυτοκίνητο να πηγαίνει με ταχύτητα προς τα κάγκελα, ίσως και πάνω στο πεζοδρόμιο», δήλωσε μία άλλη μάρτυρας.

Άλλοι μάρτυρες τόνισαν ότι οι αστυνομικοί αρχικά κοντοστάθηκαν και έμοιαζαν να ανησυχούσαν ότι το αυτοκίνητο έφερε εκρηκτικά.

«Ήταν πολύ, πολύ, πολύ τρομακτικό και αγχώθηκα πολύ. Βασικά είδα έναν άντρα να οδηγεί ένα αυτοκίνητο και να πηγαίνει πάνω στα κιγκλιδώματα. Μετά ακούστηκε ένας δυνατός θόρυβος», τόνισε χαρακτηριστικά.

Το περιστατικό αυτό σημειώνεται 17 μήνες μετά την 3η Ιουνίου 2017, όταν τρεις ισλαμιστές πραγματοποίησαν τρομοκρατική επίθεση σε δύο τοποθεσίες στο κέντρο του Λονδίνου.

Η επίθεση άρχισε όταν ένα λευκό φορτηγάκι χτύπησε πεζούς στην Γέφυρα του Λονδίνου. Το φορτηγό συνέχισε την πορεία του και σταμάτησε νότια της γέφυρας. Τρεις άντρες βγήκαν από το φορτηγάκι και έτρεξαν προς την Borough Market, όπου επιτέθηκαν με μαχαίρι σε πελάτες εστιατορίων, με μάρτυρες να αναφέρουν ότι οι δράστες φώναξαν «Αυτό είναι για τον Αλλάχ».

Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και 48 τραυματίστηκαν κατά την επίθεση. Τρεις ύποπτοι φορώντας γιλέκα που έμοιαζαν να έχουν εκρηκτικά σκοτώθηκαν από την αστυνομία.