Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024 09:42
Κόσμος

Συνέλαβαν Γάλλο με 100 κιλά εκρηκτικά και Καλάσνικοφ -Ετοίμαζε χτύπημα στο Euro;






Ένας Γάλλος πολίτης έχει τεθεί υπό κράτηση στα σύνορα Πολωνίας – Ουκρανίας, με ένα ολόκληρο οπλοστάσιο στην κατοχή του, μετέδωσαν μέσα ενημέρωσης. Eικάζεται ότι είναι μέλος ομάδας που σκόπευε να σκορπίσει το χάος στα γήπεδα του Euro 2016.

Ο συλληφθείς είχε στο όχημά του 100 κιλά εκρηκτικών, ασφάλειες, τρεις εκτοξευτήρες χειροβομβίδων και πολλά Καλάσνικοφ , είπε τηλεοπτικό κανάλι Μ6. Προσπαθούσε να περάσει λαθραία το απόθεμα στη Γαλλία, αναφέρει η έκθεση.

Τη σύλληψη επιβεβαίωσε το RIA Novosti μέσω της συνοριακής υπηρεσίας της Ουκρανίας.

“Ναι, μπορούμε να επιβεβαιώσουμε αυτό που συνέβη, αλλά είναι η SBU (υπηρεσία ασφαλείας της Ουκρανίας) υπεύθυνη για τις διευκρινίσεις” είπε το κανάλι. Η SBU, υπηρεσία ασφάλειας της Ουκρανίας, η οποία παρεμβαίνει σε υπόθεση που εμπλέκονται αλλοδαποί, αρνήθηκε να σχολιάσει.

Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό δικτυακό τόπο της Γαλλίας, DNA, ο άνδρας συνελήφθη στις 21 Μαΐου και εξακολουθεί να κρατείται από τις ουκρανικές αρχές. Η αναφορά λέει ότι ο άντρας ήταν πιθανό να προσπαθούσε να αποκτήσει ακόμη περισσότερα όπλα.

Η ιστοσελίδα 20minutes.fr περιγράφει τον άνθρωπο ως ένα 25χρονο με καταγωγή από τη βορειοανατολική περιοχή της Λοραίνης, που μέχρι τώρα ήταν άγνωστος στις γαλλικές αρχές. Το κανάλι M6, λέει ότι το σπίτι του ερευνήθηκε και οι ερευνητές ανακάλυψαν εκρηκτικά και ένα T-shirt που φέρει τα σύμβολα μιας ακροδεξιάς ομάδας.

Από όλα τα κράτη της ΕΕ, η Γαλλία επλήγη περισσότερο από το κύμα τρομοκρατικών επιθέσεων από το Ισλαμικό Κράτος κατά το περασμένο έτος. Οι μεγαλύτερες επιθέσεις ήταν το μακελειό στο σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo, τον Ιανουάριο, οι βοβιστικές επιθέσεις σε όλο το Παρίσι, το Νοέμβριο, τα οποία στοίχισαν συνολικά 150 ανθρώπινες ζωές.

Στην Ουκρανία, μετά από δύο χρόνια οικονομικής υποβάθμισης και στρατιωτικής καταστολής στην επαναστατημένες ανατολικές περιοχές μια συνεχώς επεκτεινόμενη μαύρη αγορά για όπλα δρα ανεξέλεγκτη. Τα μικρά όπλα, εκτοξευτές χειροβομβίδων, εκρηκτικές ύλες και άλλα βαρέα όπλα, έχουν κλαπεί από τις εμπόλεμες ζώνες και πλημμύρισαν την υπόλοιπη χώρα. Τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν εγκλήματα, αυτοκτονίες και άλλα περιστατικά που περιλαμβάνουν όπλα στρατιωτικού βαθμού, σε εβδομαδιαία βάση.

Τα παιχνίδια του Euro 2016 είναι να λάβουν χώρα σε γήπεδα που βρίσκονται σε δέκα πόλεις της Γαλλίας από τον Ιούνιο μέχρι και τον Ιούλιο. Είναι η τρίτη φορά που η Γαλλία φιλοξενεί το πρωτάθλημα της UEFA στο έδαφός της. Όμως στη συγκεκριμένη συγκυρία, οι απειλές και οι φόβοι για ενδεχόμενες επιθέσεις τζιχαντιστών στα κατάμεστα (πιθανώς) γήπεδα, αυξάνουν το επίπεδο συναγερμού στη χώρα του Φρανσουά Ολάντ.

 

Πηγή: protothema.gr