Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 17:51
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Μητσοτάκη με Γιλντιρίμ στο Μόναχο -Τι συζήτησαν






Στο Μόναχο όπου διεξάγεται το «Νταβός της γεωπολιτικής», βρίσκεται ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο αρχηγός της ΝΔ, στο πλαίσιο του Munich Security Conference, συναντήθηκε με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Μπιναλί Γιλντιρίμ, με τον οποίο συζήτησαν για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μετά τις τελευταίες εξελίξεις με το επεισόδιο στα Ιμια.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε στην τουρκική ηγεσία τις πάγιες θέσεις της ΝΔ.

Ο ίδιος μάλιστα, πριν λίγες ημέρες, κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, είχε κάνει αναφορά στις θέσεις του κόμματός του. «Στο Αιγαίο δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες, τα Ίμια είναι ελληνικά και τα εθνικά μας δικαιώματα δεν είναι υπό διαπραγμάτευση», σημείωνε χαρακτηριστικά.

Επιπροσθέτως, η αξιωματική αντιπολίτευση είχε εξαπολύσει δριμύτατη επίθεση προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, διότι κατά την τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Μπιναλί Γιλντιρίμ, μετά το επεισόδιο στην περιοχή των Ιμίων, ο κ. Τσίπρας δεν είχε καταστήσει σαφείς τις ελληνικές θέσεις, σύμφωνα με τη ΝΔ.

Στη συνάντηση Μητσοτάκη-Γιλντιρίμ ήταν παρόντες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο Τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Μπιναλί Γιλντιρίμ

Ακόμη, κατά τη διάρκεια της δεύτερης μέρας του συνεδρίου, ο αρχηγός της ΝΔ είχε συνάντηση με τον νεοεκλεγέντα Καγκελάριο της Αυστρίας, κ. Sebastian Kurz με τον οποίον συζήτησαν ζητήματα των Δυτικών Βαλκανίων ενώ νωρίτερα συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, κ. Sergey Lavrov, συζητώντας διμερή και περιφερειακά θέματα.

Με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών

Με τον Αυστριακό Καγκελάριο

Ακόμη, ο κ. Μητσοτάκης είχε επαφές με τον Γενικό Γραμματέα του ΝATO, κ. Jens Stoltenberg, καθώς και με τον Αμερικανό Γερουσιαστή της Πολιτείας του Wisconsin, κ. Ron Johnson. Αξίζει να σημειωθεί, πως ο πρόεδρος της ΝΔ σε όλους τους συνομιλητές του έθεσε το ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Τέλος, κατά τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Μητσοτάκης είχε ένα σύνομο τετ α τετ με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Πηγή:  iefimerida.gr