Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024 00:38
Τοπικά

Συγκέντρωση του ΠΑΜΕ για τις Συλλογικές Συμβάσεις στον Βόλο

Εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι και νέοι συμμετείχαν στην συγκέντρωση και πορεία που διοργάνωσε σήμερα το απόγευμα, η γραμματεία Βόλου του ΠΑΜΕ, με κεντρικό σύνθημα αυξήσεις στους μισθούς, συντάξεις, συλλογικές συμβάσεις, κανείς κάτω από 751 ευρώ.
Η κινητοποίηση ξεκίνησε με συγκέντρωση στην πλατεία Πανεπιστημίου, με ομιλητή τον Παναγιώτη Τσιτσιρίκη στέλεχος  του ΠΑΜΕ, ενώ ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.
Όπως τόνισε ο ομιλητής, σήμερα  η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων εργάζεται με ατομικές συμβάσεις.
«Μέσα στον ίδιο κλάδο, ακόμη και στον ίδιο εργασιακό χώρο, δεν υπάρχει ενιαίο καθεστώς στους όρους δουλειάς. Δεκαέξι διαφορετικές εργασιακές  σχέσεις διαφοροποιούν όχι μονάχα τους μισθούς αλλά και τα ζητήματα που αφορούν τον χρόνο εργασίας ή τους άλλους θεσμικούς όρους σχετικά με την προστασία της μητρότητας, τις συνδικαλιστικές και ατομικές ελευθερίες, τον καθορισμό των καθηκόντων και άλλα δικαιώματα που εξασφαλίζει μια συλλογική σύμβαση» τόνισε ο κ. Τσιτσιρίκης και πρόσθεσε πως εργοδότες, κυβέρνηση και τα κόμματα που υποστηρίζουν το εκμεταλλευτικό σύστημα, προσπαθούν να ενοχοποιήσουν τις ΣΣΕ, λέγοντας ότι πρόβλεπαν μεγάλους μισθούς, ακόμα και για τον κατώτερο, ανελαστικούς για τις επιχειρήσεις, επομένως τις δυσκόλευαν και τις ανάγκαζαν να κάνουν απολύσεις ή να λειτουργούν με μαύρη εργασία, κάτι που δεν ισχύει σε καμία περίπτωση, αφού με την μεγάλη μείωση των μισθών τα τελευταία 7-8 χρόνια, όχι μόνο δεν αυξήθηκε η απασχόληση, αλλά μεγάλωσε η ανεργία, η μερική απασχόληση, η εκ περιτροπής εργασία και η μαύρη εργασία.
Σύμφωνα με τον ίδιο, επιδίωξη των κυβερνώντων είναι να διατηρηθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι που έχουν ψηφιστεί τα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης, τόσο από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ, όσο και της σημερινής ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και να αποτυπωθούν σε ένα νέο κώδικα εργατικού δικαίου, προκειμένου να κατοχυρωθούν μόνιμα και να περικοπεί όποιο εργατικό δικαίωμα έχει απομείνει.
Συμπλήρωσε δε, πως για την υλοποίηση αυτών των κατευθύνσεων, δεν ευθύνονται μόνο τα κόμματα που στηρίζουν το εκμεταλλευτικό σύστημα και την Ε.Ε, αλλά μεγάλες ευθύνες έχουν και οι «ξεπουλημένες» – όπως τις χαρακτήρισε- πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ (ΠΑΣΚΕ/ΔΑΚΕ/ΜΕΤΑ-ΣΥΡΙΖΑ/ΛΑΕ) που όχι μόνο δεν μπορούν αλλά και δεν θέλουν να οργανώσουν τον αγώνα των εργαζομένων.