Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024 00:23
Τοπικά

Στο εδώλιο 17 άτομα για απάτη σε βάρος του ΟΓΑ στον Βόλο






Στο εδώλιο του κατηγορουμένου σήμερα 17 Ρομά που ελάμβαναν «μαϊμού» επιδόματα

 

Δήλωναν ψευδώς ότι είναι γονείς τρίτεκνων ή πολύτεκνων οικογενειών και λάμβαναν επιδόματα που δεν δικαιούνταν ζημιώνοντας τον πρώην Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων με το συνολικό ποσό των 50.000 ευρώ.

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Βόλου θα καθίσουν σήμερα δεκαεφτά Ρομά, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της ψευδούς υπεύθυνης δήλωσης και της απάτης.

Η υπόθεση εξαπάτησης του πρώην ΟΓΑ αποκαλύφτηκε στο τέλος του 2012, αρχές του 2013 όταν ακόμη δηλαδή η οικονομική κρίση έδειχνε για τα καλά τα δόντια της, έβαζε λουκέτα σε επιχειρήσεις και απέλυε κόσμο και η χώρα είχε ήδη υπογράψει το πρώτο επώδυνο μνημόνιο.

Παρά τη φρικτή κατάσταση που βίωνε η χώρα οι Ρομά, δεκαέξι γυναίκες και ένας άνδρας, είχαν βρει έναν εύκολο, πλην όμως ανήθικο και επιζήμιο τρόπο για να λαμβάνουν επιδόματα και να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα επιβίωσης που ενδεχομένως είχαν. Δήλωναν ψευδώς ότι είχαν περισσότερα από τα πραγματικά τους τέκνα και πετύχαιναν να ενισχύονται οικονομικά με επιδόματα τέκνων, ακόμη και τρίτεκνων ή πολύτεκνων οικογενειών επί σειρά μηνών.

Το ψέμα όμως έχει κοντά πόδια… Στα τέλη του 2012 η υπόθεση άρχισε να ξεσκεπάζεται καθώς ο πρώην ΟΓΑ νυν ΟΠΕΚΑ – Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ανακάλυψε ότι υπήρχε διαφορά σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα.

Σε έλεγχο που διενεργήθηκε στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης δεν άργησε να αποκαλυφθεί ότι οι κατηγορούμενοι υπέβαλαν ψευδείς δηλώσεις στον πρώην ΟΓΑ μέσω του TAXISnet.

Άλλοι από τους Ρομά είχαν ένα παιδί και ωστόσο δήλωναν ότι είχαν δύο τέκνα και άλλοι γίνονταν τρίτεκνοι, ακόμη και πολύτεκνοι.

Μετά τη λήψη καταθέσεων και τον έλεγχο των επιδομάτων εναντίον των Ρομά σχηματίστηκαν κατηγορίες. Ο κάθε ένας ζημίωσε τον πρώην ΟΓΑ με ποσά που μπορεί να ξεκινούσαν από 600 ευρώ και να έφταναν και τα 6.484 ευρώ μέσα σε διάστημα από μερικούς μήνες μέχρι και μισό ή και έναν ολόκληρο χρόνο.

Επισημαίνεται ότι οι δεκαέξι Ρομά κατηγορούνται για ψευδή δήλωση και για απάτη και ο δέκατος έβδομος μόνο για ψευδή δήλωση.

Η υπόθεση αναμένεται να εκδικαστεί σήμερα Παρασκευή για πρώτη φορά μετά από τέσσερις αναβολές που δόθηκαν όλα αυτά τα χρόνια.