Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 11:51
Τοπικά

Στο Βόλο ο αρχιμάγειρας του Αγίου Ορους






Ο φημισμένος μάγειρας του Αγίου Ορους, Γέροντας Επιφάνιος Μυλοποταμινός είναι ο ομιλητής της εκδήλωσης που διοργανώνεται την ερχόμενη Τετάρτη 16 Νοεμβρίου στις 19.00 στο Συνεδριακό Κέντρο της Μητρόπολης στα Μελισσάτικα, στο πλαίσιο των δράσεων του φορέα πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού, «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος».

Ο αγιορείτης μοναχός,  θα μαγειρέψει νηστήσιμες συνταγές, θα μιλήσει για τις ευεργετικές συνέπειες της Αγιορείτικης διατροφής και θα παρουσιάσει τα προϊόντα του Μυλοποταμινού αμπελώνα. Για πρώτη φορά στη Μαγνησία, θα πραγματοποιηθεί αγιορείτικη μαγειρική και θα προσφερθεί μενού από τον ίδιο. Ολοι οι επισκέπτες του Συνεδριακού Θεσσαλίας, τη συγκεκριμένη ημέρα, θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν πιάτα εμπνευσμένα από την Αγιορείτικη διατροφή.

Η εκδήλωση, η οποία είναι ενταγμένη στο πλαίσιο του Θεματικού έτους «Μάγνητες και ο πολιτισμός των γεύσεων», διοργανώνεται κατόπιν συνεργασίας της «Μαγνήτων Κιβωτού» με την Παγκόσμια Οργάνωση «AGAPE HELLAS» και το Ορθόδοξο Δίκτυο Ενημέρωσης, με έδρα το Αγιον Ορος.

Για τους διοργανωτές αποτελεί την «κορωνίδα» των εκδηλώσεων του έτους «του πολιτισμού των γεύσεων», διότι περιλαμβάνει δράσεις που καλύπτουν όλες τις απαιτήσεις, τις επιθυμίες και τις αισθήσεις. Συγκεκριμένα: Πνευματικότητα, με την αναφορά στο Περιβόλι της Παναγίας, το Αγιον Ορος και στη νηστεία. Ικανοποίηση της όρασης, μέσα από εικόνες με δραστηριότητες των μοναχών. Οι παριστάμενοι θα ακούσουν τον Γέροντα Επιφάνιο Μυλοποταμινό, που είναι ίσως ο πιο γνωστός μοναχός του Αγίου Ορους, να μιλάει για εγκράτεια και τη νηστεία, η οποία αρχίζει στις 15 Νοεμβρίου.

Το διαιτολόγιο των μοναχών, εκτός από πιστό στους κανόνες της Εκκλησίας, αποδεικνύεται και ιδιαίτερα υγιεινό, όπως διαπιστώνουν οι επιστήμονες. Οι αγιορείτες μοναχοί καταναλώνουν με μέτρο τις τροφές τους, ενώ χαρακτηριστικά της διατροφής τους είναι η εναλλαγή ημερών με κατανάλωση τροφών με και χωρίς λάδι, οι περίοδοι νηστείας, καθώς και το «τελετουργικό», που περιλαμβάνει μικρά γεύματα ανά συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα.

Ο Γέροντας Επιφάνιος, θα φτάσει στο Βόλο αύριο Τρίτη 15 Νοεμβρίου με την συνοδεία του, στην οποία μετέχει και η Αθηνά (Νανά) Γκαμπούρα, βραβευμένη με Χρυσό μετάλλιο σε παγκόσμιο διαγωνισμό μαγειρικής στην κατηγορία VEGETERIAN.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στο αμφιθέατρο του Συνεδριακού με ομιλία του π. Επιφανίου, όπου επίσης θα δείξει σε video και στιγμιότυπα από τις δράσεις του και τη ζωή στο Αγιον Όρος.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος θα αναλύσει την απόφαση της Μεγάλης Συνόδου του περασμένου Ιουνίου στην Κρήτη για τη νηστεία. Στη συνέχεια οι παρευρισκόμενοι θα οδηγηθούν στο εστιατόριο όπου από το πρωί ο π. Επιφάνιος έχει ετοιμάσει νηστήσιμα εδέσματα, τα οποία όλοι θα γευτούν. Στην είσοδο του Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλίας θα υπάρχει έκθεση των κρασιών του Μυλοποτάμου και το βιβλίο του Γέροντα Επιφανίου, «Η Μαγειρική του Αγίου Ορους».

 

Σημαντική προσωπικότητα

O αγιορείτης μοναχός Επιφάνιος o Μυλοποταμινός γεννήθηκε στο Παγγαίο του Νομού Καβάλας το 1956 όπου και έζησε μέχρι που τελείωσε το λύκειο. Το 1973 πήγε στο Αγιον Ορος. Το 1990 αποφάσισε να συνεχίσει τον μοναστικό του βίο στο Ιερό Κάθισμα του Αγίου Ευσταθίου (Μυλοπόταμος), μετόχι της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας, που η ιστορία του ξεκινά από τον 10ο αιώνα.

Από παλαιότερους Αγιοπαυλίτες μοναχούς είχε την τύχη να διδαχθεί το βυζαντινό μέλος, έγινε καλός ψάλτης και ταυτόχρονα επιδόθηκε στο διακόνημα του μαγείρου. Στον Μυλοπόταμο ανέλαβε την αναστήλωση του ιστορικού κελιού. Ταυτόχρονα, με απόλυτο σεβασμό στη μακραίωνη παράδοση, φύτεψε αμπελώνα κι έχτισε οινοποιείο.

Σήμερα παράγει τα βιολογικά κρασιά «Μυλοπόταμος», τα οποία έχουν βραβευτεί σε εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς. Επίσης έχει γράψει το βιβλίο «Μαγειρική του Αγίου Όρους», το οποίο έχει μεταφραστεί στα γερμανικά, αγγλικά, ρωσικά, ρουμανικά, βουλγαρικά και ισπανικά.

Όπως αναφέρει ο ίδιος: «Κάθε τόπος έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες, ενδιαφέρον όμως έχει η τάση που υπάρχει σήμερα από τους σωστούς σεφ να συνδυάζουν την παράδοση με τα διεθνή πρότυπα. Πιστεύω ότι αν αυτό συνεχιστεί για μια δεκαετία θα μπορέσουμε να αναδείξουμε τα ελληνικά προϊόντα σε όλο τον κόσμο. Επειδή μαγειρεύω τακτικά στο εξωτερικό, βλέπω πατάτες προτηγανισμένες και συσκευασίες με κρεμμύδια παρασκευασμένα με δέκα διαφορετικούς τρόπους. Αυθεντικό όμως είναι να καθαρίσεις τα κρεμμύδια μόνος σου, να τα κόψεις και να τα σοτάρεις για να φτιάξεις τη δική σου σάλτσα. Μαγειρεύω πάντα. Με κρεμμύδι, που νοστιμεύει και γλυκίζει ακόμη και τα αλάδωτα νηστίσιμα φαγητά. Στην επανέκδοση του βιβλίου μου σκέπτομαι να προσθέσω μερικές νέες συνταγές και να αναβαθμίσω κάποιες άλλες. Επίσης θέλω να μαγειρέψω για παιδιά και νέους, ώστε να μάθουν να τρώνε αγνά, παραδοσιακά φαγητά.

Το φαγητό και οι συνταγές είναι πολιτιστική κληρονομιά, δείχνει την ποιότητα ζωής. Όταν πρόκειται καθαρά για επιβίωση, δεν ενδιαφέρεσαι για ιδιαίτερες γεύσεις ή για ένα καλό ψάρι ή να φτιάξεις μια προσεγμένη συνταγή που να είναι εκλεπτυσμένη, με αρώματα και ωραίες γεύσεις. Αυτό, καταλήγει ο Γέροντας Επιφάνιος, δείχνει το βιοτικό επίπεδο».