Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024 01:01
Ελλάδα

Στο αρχείο οι καταγγελίες του Γιάννη Πανούση για τις απειλές σε βάρος της ζωής του






Στο αρχείο βάζει η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου τις καταγγελίες του Γιάννη Πανούση, πρώην υπουργού Δημόσιας Τάξης, για απειλές σε βάρος της ζωής του, με εμπλοκή ή ανοχή στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Η έρευνα, άνοιξε από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Δ. Δασούλα, και αφορούσε στα αδικήματα της βίας κατά πολιτικού κόμματος, της παράνομης βίας και της διατάραξης ομαλής λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας που αφορούσε την κατάληψη της πρυτανείας από αντιεξιουσιαστές, με αιτήματα που σχετίζονταν με τις φυλακές. Για το αυτό το τρίτο σκέλος της έρευνας δόθηκε παραγγελία από τον κ. Δασούλα για την άσκηση ποινικής δίωξης κατά παντός υπευθύνου για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας στην κατάληψη, καθώς φαίνεται ότι προέκυψαν στοιχεία για κρατούμενους ότι παρακινούσαν «συντρόφους» τους να προβούν στην κατάληψη.

Η έρευνα, που διήρκησε περίπου 2 μήνες, κλείνει από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, μετά την συλλογή στοιχείων και μαρτυρικών καταθέσεων, από τα οποία προέκυψε ότι ουδέποτε ο κ. Πανούσης απειλήθηκε από πολιτικά πρόσωπα μέσω του διαύλου των εγκλείστων στις φυλακές.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε τόσο από τις καταθέσεις των μαρτύρων όσο και από τα σημειώματα της ΕΥΠ που παρακολουθούσαν τους εγκλείστους στις φυλακές:

-Ότι ο συνεργάτης του Ν. Παρασκευόπουλου, Π. Λάμπρου, προσέγγιζε και συζητούσε με κρατουμένους οι οποίοι του έδειχναν εμπιστοσύνη , ότι του είχαν ανατεθεί καθήκοντα για κατευνασμό των εντάσεων μέσα στις φυλακές, και πως η θητεία σε αυτό το πόστο ήταν επιτυχής

-Οτι αστυνομικοί κατά τη διάρκεια νόμιμων συνακροάσεων που έκαναν στις φυλακές, ενημέρωναν κατά καιρούς τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και μέσω σημειωμάτων  τους έστελναν  πληροφορίες για τις απεργίες πείνας, για τον τρόπο προβολής τους στα ΜΜΕ, άλλες δράσεις τους κλπ.

Τα σημειώματα

-Για παράδειγμα, σε σημείωμα καταγράφεται έντονο αίτημα των κρατουμένων στον Π. Λαμπρου για αντικατάσταση του κ. Πανούση. Σε άλλο σημείωμα, αρχές Μαρτίου του 2015 λένε: «Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει αλλαγές θα είναι χειρότερος από τους άλλους». Σε άλλο σημείωμα αναφέρουν «ο πόνος θα απαντηθεί με πόνο» σχετικά με την αστυνομία.

Ο Γ. Πανούσης ανησύχησε εκείνη την περίοδο και ζήτησε από τον Λάμπρου να μάθει τις συμβαίνει. Απ΄τα σημειώματα όμως προκύπτει ότι ο Λάμπρου μιλούσε θετικά για τον υπουργό Δημόσιας Τάξης.

-Για πρώτη φορά απειλή προκύπτει τον Απρίλη του 2015 με δυο κρατούμενους να συζητούν και να λένε, τι θα έκαναν αν δεν ήταν στη φυλακή. Εκεί καταφέρονται όχι μόνο σε βάρος του Πανούση αλλά και σε βάρος υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ , της ΝΔ αλλά και δικαστών.

-Μάλιστα όπως προέκυψε από την έρευνα, μετά την ψήφιση του νόμου για την κατάργηση των φυλακών Τύπου Γ και αποσυμφόρησης των φυλακών κλπ. Και βλέποντας ότι διαψεύστηκαν οι προσδοκίες τους από το κυβερνών κόμμα  άρχισαν να στρέφονται  κατά του υπουργού Δικαιοσύνης αλλά και του Παν. Λάμπρου , όπως προκύπτει από τα σημειώματα.

Από τον Απρίλιο του 2015 μέχρι τα τέλη Μαΐου ακούγεται το όνομα του κ. Πανούση μόνο μια φορά, ενώ δεν προκύπτει ότι στις συζητήσεις του Π. Λάμπρου με τους κρατούμενους από τον Φεβρουάριο του 2015 μέχρι τον Μάιο 2015 υπήρξαν συγκεκριμένες απειλές σε βάρος του Γ. Πανούση.

-Στις 10 Αυγούστου του 2015 όταν έγινε η έφοδος της αστυνομίας στα κελιά κρατουμένων (μεταξύ αυτών και καταδικασμένων ως μελών των Πυρήνων της Φωτιάς) οι κρατούμενοι νόμιζαν εσφαλμένα ότι η έρευνα έγινε κατ εντολήν Πανούση τον οποίο αποκαλούσαν «υπερυπουργό»  αλλά «στρέφονταν» και στον υπουργό Δικαιοσύνης ότι έχει παραχωρήσει υπερεξουσίες στον υπουργό Δημόσιας Τάξης.

Το σκέλος της έρευνας που αφορά στην μηνυτήρια αναφορά που είχαν υποβάλλει οι υπουργοί Παρασκευόπουλος και Τόσκας σχετικά με τη διαρροή διαλόγων από καταγραφές της ΕΥΠ, συνεχίζεται.