Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 18:23
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στον ανακριτή σήμερα οι «δημοσιογράφοι» που κατηγορούνται για εκβίαση






Να ανατρέψουν τις βαριές κατηγορίες που τους έχουν απαγγελθεί και οι οποίες τιμωρούνται ακόμη και με ισόβια, αναμένεται να επιχειρήσουν σήμερα οι τρεις κατηγορούμενοι «δημοσιογράφοι» για τη ζοφερή υπόθεση των εκβιασμών σε βάρος ΔΕΚΟ, τραπεζικών ιδρυμάτων και επιχειρηματιών.

Πρόκειται για τους δημοσιογράφους Παναγιώτη Μαυρίκο εκδότη της εφημερίδας «Ακρόπολη», Χρήστο Φράγκου και Τάκη Μουσσά οι οποίοι έπειτα από παρακολουθήσεις των τηλεφωνικών τους συνδιαλέξεων -που έγιναν κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας – συνελήφθησαν από άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. και οδηγήθηκαν ενώπιον του 1ου ειδικού ανακριτή στον οποίο αναμένεται να απολογηθούν σήμερα, μετά από προθεσμία που ζήτησαν και έλαβαν, για τις κατηγορίες που τους απαγγέλθηκαν.

Συγκεκριμένα, σε βάρος των τριών δημοσιογράφων οι εισαγγελικές αρχές άσκησαν ποινική δίωξη με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, με αποτέλεσμα η αρχική ποινική δίωξη που τους είχε ασκηθεί στους για τα αδικήματα της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό το οικονομικό όφελος, της εκβίασης κατ’ επάγγελμα και κατά συναυτουργία και της δωροδοκία, να τελεί πλέον υπό τις αυστηρότερες προβλέψεις του νόμου 1608/1950 (περί καταχραστών του Δημοσίου).

Για την υπόθεση έχει σχηματιστεί ογκωδέστατη δικογραφία από την οποία προκύπτουν συγκλονιστικά στοιχεία για τη δράση των κατηγορουμένων. Οι τρεις δημοσιογράφοι υπό την απειλή αρνητικών δημοσιευμάτων σε βάρος κυρίως εισηγμένων εταιριών φέρονται να αποκόμιζαν μεγάλα οικονομικά οφέλη με χρήματα που δικαιολογούνταν ως διαφημιστικές προβολές.

Ακόμη, από τα στοιχεία της δικογραφίας προκύπτει ότι οι κατηγορούμενοι και εφημερίδα «Ακρόπολις» είχαν καταφέρει να αποσπάσουν μεγάλα χρηματικά ποσά από διαφημίσεις, όπως προκύπτει από τιμολόγια και άλλα σχετικά έγγραφα που περιλαμβάνονται στο φάκελο της υπόθεσης.

Στη δικογραφία περιλαμβάνονται διάλογοι – φωτιά των κατηγορουμένων με τα θύματά τους, όπως και σειρά μαρτυρικών καταθέσεων που ενισχύουν το κατηγορητήριο, με πλέον σημαντικές αυτές της υπεύθυνης δημοσίων σχέσεων της ΕΥΔΑΠ Αμαλίας Κάτζου. Πρόκειται για την γυναίκα την οποία οι κατηγορούμενοι απειλούσαν χρησιμοποιώντας ακόμη και το παιδί της, προκειμένου να πάρουν ένα μεγάλο μερίδιο της διαφημιστικής δαπάνης της συγκεκριμένης ΔΕΚΟ.

Άλλωστε αφορμή για να αποκαλυφθεί η απίστευτη αυτή υπόθεση αποτέλεσε η μυνητήρια αναφορά που κατέθεσε στις αρχές η εν λόγω υπάλληλος της ΕΥΔΑΠ.

Ενδεικτικά είναι τα όσα περιγράφει στην αναφορά της αλλά και στις προανακριτικές της καταθέσεις η κ. Κάτζου σχετικά με συνάντηση που είχε με τον Παν. Μουσσά και τον Χρ. Φράγκου. Σύμφωνα με την ίδια κατά τη συνάντηση αυτή ο Παν. Μουσσάς της είπε: «Να δώσεις χρήματα από το μπάτζετ της ΕΥΔΑΠ στο Μαυρίκο της «Ακρόπολης» για να τον χρησιμοποιήσεις αναλόγως και να μην γράφει αρνητικά για την ΕΥΔΑΠ».

Ακόμη, η κυρία Κάτζου αναφέρει πως ο Παν. Μουσάς της έλεγε ότι «στη Νέα Δημοκρατία σε προσδιορίζουν ως το μακρύ χέρι της κυβέρνησης που σε βάζουν μπροστά για να κλείνεις δουλειές….Μιντιακοί κύκλοι έχουν ζητήσει να ανοιχτούν οι λογαριασμοί σου διαδίδουν ότι παίρνεις χρήματα για τις διαφημίσεις που δίνεις ως υπεύθυνη επικοινωνίας και παρακολουθούν τα τηλέφωνα σου και την προσωπική σου ζωή».

Σε ερώτηση της κυρίας Κάτζου προς τον Π. Μουσσά για το ποίοι είναι οι μιντιακοί κύκλοι που την έχουν στοχοποιήσει εκείνος της απαντά: «Είναι ο Αλαφούζος και ο Ψυχάρης και σε έχουν λοκάρει (στοχοποιήσει) από τη ΝΔ».

Και συνεχίζει περιγράφοντας η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων της ΕΥΔΑΠ: «Αμέσως μετά μου είπε «κάτσε λίγο πίσω χωρίς όμως να καταλάβουν κάτι στο κεντρικό σύστημα , έχεις ένα παιδί να προσέχεις και να σκεφτείς το παιδί σου». Επιπλέον, επισημαίνει πως ο Π. Μουσσάς της είχε πει: «Αναμένεται επίθεση κανόνισε τη συνάντηση που είπαμε αύριο». Σύμφωνα με την καταγγέλλουσα ο κατηγορούμενος «εννοούσε να ενεργήσω ώστε να οριστεί το ραντεβού του Μουσσά με τον Γιάννη Μπενίση, διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΥΔΑΠ ώστε να τον πείσει να δώσουμε χρήματα στον Μαυρίκο εκδότη της «Ακρόπολης» για να μην χτυπάει την Attica Bank και εμμέσως στην ΕΥΔΑΠ η οποία συμμετείχε στην αύξηση του κεφαλαίου της τράπεζα».

Η Αμαλία Κάτζου αναφέρει ακόμη ότι σε άλλη συνάντησή της όπου οι κατηγορούμενοι «δημοσιογράφοι» της ανέφεραν τα εξής: «Ο Μουσσάς και οι φίλοι του θα κάνουν μία ομάδα – κλαμπ και θα ελέγχουν τα Μέσα Ενημέρωσης ώστε να μην γράφονται αρνητικά μέσα ενημέρωσης για τον Παππά και γενικότερα για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Επιπλέον μέσω αυτής της ομάδας θα εκβιάσουν όποιον το κεντρικό σύστημα τους υποδεικνύει κάθε φορά για τους πολιτικούς του σκοπούς». Όπως σημειώνει η κυρία Κάτζου με τη λέξη «”κεντρικό σύστημα” ο Μουσσάς εννοεί το Μέγαρο Μαξίμου».

Σε άλλο σημείο της κατάθεσής της, η Αμαλία Κάτζου αναφέρει: «Π. Μουσσάς μου τόνισε ότι ο Κ. Καραμανλής εννοώντας τον πρώην πρωθυπουργό είχε συμφωνήσει με τον Τσίπρα και δεν θα αφήσουν ποτέ τον Κυρ. Μητσοτάκη να γίνει πρωθυπουργός…. Ο Π. Μουσσάς μετά, άρχισε να μου μιλάει για τον υπουργό Παππά τον οποίο μου είπε να αποκαλούμε συνθηματικά “αρχιμανδρίτη” και μου τόνισε ότι τώρα που ο Παππάς έχει προβλήματα με τη νομοθεσία για τις άδειες των καναλιών η δική του ομάδα μπορεί να τον εξυψώσει και να γράφει μόνο θετικά για αυτό…

Στη προανακριτική του κατάθεση ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Ι. Μπενίσης αναφέρει: «Το διαφημιστικό της ΕΥΔΑΠ για το 2016 είναι 1,5 εκατ. Αυτό βέβαια το ποσό δαπανάται και για την προβολή και την επικοινωνία της εταιρείας. Έχω ενημερωθεί ότι ο Μουσσάς, Φράγκου και Μαυρίκος, εκβίαζαν την Κ.Α., ώστε η ίδια να εισηγηθεί σε μένα και να με πιέσει να τους δίνω χρήματα από το προαναφερόμενο μπάτζετ και αυτοί να αρθρογραφούν θετικά για την ΕΥΔΑΠ. Σε διαφορετική περίπτωση απείλησαν ότι θα αρθρογραφήσουν συκοφαντικά τόσο ώς προς το πρόσωπό μου όσο και προς την Α.Κ.».

 

Πηγή: protothema.gr