Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 14:53
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στον «αέρα» η πρώτη κατοικία από την Πρωτοχρονιά του 2018






Το καθεστώς που θα ισχύει από την Πρωτοχρονιά του 2018 για την προστασία της πρώτης κατοικίας είναι το μεγάλο διακύβευμα του δεύτερου γύρου των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς που θα αρχίσει στο τέλος Νοεμβρίου.

Στις επαφές που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα στο ξενοδοχείο Χίλτον καταγράφηκαν συγκλίσεις σε διάφορα θέματα ωστόσο ανοιχτό παραμένει το τι θα συμβεί με την πρώτη κατοικία με δεδομένο ότι η προστασίας όσων έχουν υπαχθεί στον νόμο Κατσέλη λήγει στις 31.12.2017 και μέχρι στιγμής δεν έχει ανανεωθεί.

 Το υπουργείο Δικαιοσύνης διαβεβαιώνει από τον Αύγουστο ότι μέσα στο Δεκέμβριο θα υπάρξει ρύθμιση για την παράταση του καθεστώτος προστασίας. Ωστόσο από τις διαπραγματεύσεις του Χίλτον προκύπτει ότι οι θεσμοί πιέζουν για τον δραστικό περιορισμό των προβλέψεων που ισχύουν σήμερα, άρα και για τη μείωση του αριθμού των ιδιοκτητών που θα προστατεύονται, συνδέοντας το το όλο θέμα με την ανάγκη αντιμετώπισης των «κόκκινων» δανείων ενόψει και των stress test των τραπεζών που αρχίζουν τον Φεβρουάριο.

Παραλλήλως η κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι στις 29 Νοεμβρίου θα αρχίσει να λειτουργεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τους πλειστηριασμούς ακινήτων (για χρέη προς τις τράπεζες), ακόμη και της πρώτης κατοικίας. Οι θεσμοί από την πλευρά τους δέχτηκαν τη διαβεβαίωση ωστόσο κράτησαν μια επιφύλαξη μέχρι να δουν πως θα «τρέξει» στην πράξη το σύστημα κατά την επόμενη επίσκεψή τους.

Δέχτηκαν το 50%
Στα εργασιακά, από τις επαφές της προηγούμενης εβδομάδας προκύπτει επίσης ότι η κυβέρνηση αποδέχτηκε οριστικά το καθεστώς της προκήρυξης απεργιών με τη σύμφωνη γνώμη του 50% των ταμειακώς ενήμερων μελών των πρωτοβάθμιων σωματείων.

Ιδιωτικοποιήσεις – χρέος 

Παρά το καλό κλίμα των επαφών, ανησυχία εκφράζεται από την ευρωπαϊκή πλευρά για το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων. Ο ρυθμός δεν θεωρείται ικανοποιητικός και Ευρωπαίοι παράγοντες εκφράζουν τον προβληματισμό ότι το ζήτημα αυτό ενδέχεται να δημιουργήσει πρόβλημα στην ελληνική πλευρά προς το τέλος του προγράμματος αναφορικά με την ελάφρυνση του χρέους.

Πιο απλά, στα μάτια του Eurogroup, δηλαδή των χωρών που εκπροσωπούν τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, η πρόοδος στις ιδιωτικοποιήσεις ισοδυναμεί με την συνεισφορά της Ελλάδας στη διαδικασία για την μείωση του χρέους. Αν η Ελλάδα δεν δείξει ότι προχωράει σε αυτή την κατεύθυνση, οι πιθανότητες οι χώρες της Ευρωζώνης να κάνουν ένα βήμα παραπάνω για τη μείωση του χρέους μειώνονται, εξηγεί ο ίδιος παράγοντας.

Πού τα βρήκαν για το μέρισμα       

Οι διαρροές της κυβέρνησης για το ενδεχόμενο να μην πληρωθούν οι δύο τελευταίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ φαίνεται ότι δεν έχουν καμία σχέση με το πλαίσιο που συμφώνησε ο υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με τους θεσμούς στις διαπραγματεύσεις της προηγούμενης εβδομάδας.

Πιο συγκεκριμένα, το ποσό του πρωτογενούς πλεονάσματος πάνω από τον στόχο του 1,75% του 2017 συμφωνήθηκε ότι μπορεί να δοθεί σε τρεις κατευθύνσεις. Πρώτον, για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, δεύτερον, για το μαξιλάρι ρευστότητας που έχει ανάγκη χώρα για την έξοδο από το πρόγραμμα και, τρίτον, στους δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης το οποίο έχει σχεδιαστεί για να καλύψει πανελλαδικά 700.000 δικαιούχους.

Άλλωστε αυτό αναφέρεται και στην επιστολή του κ. Τσακαλώτου προς το Eurogroup τον Δεκέμβριο του 2018. Μετά από σειρά δηλώσεων και διαρροών που δημιούργησαν σύγχυση, η απόφαση της κυβέρνησης φαίνεται ότι είναι η χορήγηση κοινωνικού μερίσματος σε συμφωνία με τους Θεσμούς. Για πολλούς ενδεικτική ως προς αυτό είναι και η χθεσινή ανάρτηση του Πρωθυπουργού στο Twitter. O κ. Τσίπρας παραπέμπει στην επίσημη ιστοσελίδα του Πρωθυπουργού όπου σημειώνεται ότι «το Κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης στηρίζει ήδη περισσότερους από 630.000 συμπολίτες μας με προοπτική να φτάσουν τους 700.000 ως το τέλος του έτους».  Όσον αφορά, τέλος, στο ποσό που θα διανεμηθεί κυβερνητικές πηγές το ανεβάζουν ακόμη και ως το 1,2 δις ευρώ.