Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024 01:44
Κόσμος

Στις Βρυξέλλες ψάχνουν τους τρομοκράτες του Παρισιού






Ανθρωποκυνηγητό «τεραστίων διαστάσεων» έχουν στήσει από κοινού η βελγική και η γαλλική αστυνομία, αναζητώντας υπόπτους τρομοκράτες, μετά την επιχείρηση που έλαβε χώρα το απόγευμα της Τρίτης στις Βρυξέλλες. Η βελγική αστυνομία εισέβαλε για έρευνες σχετικά με τα τρομοκρατικά χτυπήματα στην Γαλλία σε διαμέρισμα στο προάστιο Φορέ της βελγικής πρωτεύουσας, όπου δέχθηκε καταιγισμό πυρών, με αποτέλεσμα τέσσερις αστυνομικοί να τραυματιστούν, ενώ ένας από τους υπόπτους τρομοκράτες βρέθηκε νεκρός και τουλάχιστον ακόμα ένας κατόρθωσε να δραπετεύσει.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης με την απρόσμενη εξέλιξη, οι Βρυξέλλες τέθηκαν σε συναγερμό για ακόμα μια φορά, ενώ ακόμα και σχολεία που βρίσκονται στην περιοχή τέθηκαν σε «lock down», με «παγιδευμένα» μέσα τα παιδιά.

Ο Βέλγος πρωθυπουργός επιβεβαίωσε άλλωστε πως η επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη και πως σχετίζεται με τα τρομοκρατικά χτυπήματα του Παρισιού, τον περασμένο Νοέμβριο.
Παράλληλα σήμερα, συγκαλείται το εθνικό συμβούλιο ασφαλείας της χώρας.

Ο νεκρός τρομοκράτης, που κρατούσε καλάζνικοφ, δεν έχει ακόμα ταυτοποιηθεί. Οι κατήγοροι του Βελγίου πάντως επιβεβαίωσαν στα μέσα ενημέρωσης πως δεν πρόκειται για τον Σαλάχ Αμπντεσλάμ, τον τζιχαντιστή που συμμετείχε στις επιθέσεις του Παρισιού και κατόρθωσε να διαφύγει, αν και δεν διέψευσαν τις πληροφορίες πως αυτός είναι ο ύποπτος που κατόρθωσε να διαφύγει. Πηγή από την γαλλική αστυνομία επιβεβαίωσε ωστόσο πως η επιχείρηση σχετίζεται με τουλάχιστον έναν από τους έντεκα που έχουν ήδη κατηγορηθεί από τις αρχές του Βελγίου για σχέσεις με τα χτυπήματα εκείνα.

Αμέσως μετά την έφοδο στο διαμέρισμα, ξεκίνησε μια γιγαντιαία επιχείρηση με την εμπλοκή δυνάμεων τόσο εδάφους, όσο και αέρος, αφού τουλάχιστον ένα ελικόπτερο πετούσε επί ώρες πάνω από την πόλη.

Τα μεσάνυχτα της Τρίτης επανήλθε ουσιαστικά η κανονικότητα στις Βρυξέλλες, παρόλο που η επιχείρηση εντοπισμού τουλάχιστον ενός υπόπτου που βρισκόταν στο διαμέρισμα αλλά διαφεύγει της σύλληψης, συνεχίζεται.

Τα μέτρα ασφαλείας στη βελγική πρωτεύουσα ήταν χθες ιδιαίτερα αυστηρά, με δυνάμεις του στρατού να περιπολούν στους δρόμους, καθώς η γαλλοβελγική αντιτρομοκρατική επιχείρηση συνεχιζόταν στο προάστιο Φορέ. Το Βέλγιο, με αριθμό μουσουλμάνων κατοίκων που υπερβαίνει το 5% του συνολικού πληθυσμού, εμφανίζει το υψηλότερο κατά κεφαλήν ποσοστό πολιτών χώρας της Ευρωπαϊκής Ενωσης που έχει προσχωρήσει στο Ισλαμικό Κράτος για να πολεμήσει στο πλευρό των τζιχαντιστών.