Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 17:20
Τοπικά

Στη δημοσιότητα τα στοιχεία συλληφθέντων για πορνογραφία στο Βόλο και Θεσσαλονίκη






Δίνονται στη δημοσιότητα, έπειτα από σχετική διάταξη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Βόλου, τα στοιχεία ταυτότητας και οι φωτογραφίες δύο ατόμων που συνελήφθησαν στις 21.02.2017 στο Βόλο και τη Θεσσαλονίκη για πορνογραφία ανηλίκων και απόπειρα προσβολής γενετήσιας αξιοπρέπειας, μέσω διαδικτύου

Πρόκειται για τους: α) ΕΥΣΤΑΘΙΑΔΗ Γεώργιο του Δημητρίου και της Σοφίας, που γεννήθηκε την 14-11-1972 στην Πτολεμαΐδα.

β) (επ) OSOJA (ον) XHENALDO του QAZIM και της VITRINA, ο οποίος γεννήθηκε την 20-01-1998 στην Αλβανία.

Η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση αποσκοπεί στην προστασία του κοινωνικού συνόλου και την ευχερέστερη πραγμάτωση της αξίωσης της Πολιτείας για τον κολασμό των παραπάνω αδικημάτων.

Παρακαλείται όποιος πολίτης γνωρίζει οτιδήποτε σχετικά με την παράνομη δραστηριότητα των παραπάνω ατόμων, να επικοινωνήσει στους αριθμούς κλήσης 24210 – 76957και 24210 – 76955της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Βόλου. Υπενθυμίζεται ότι εξασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.

Υπενθυμίζεται πως συνελήφθησαν στις 21 Φεβρουαρίου 2017 το απόγευμα στο Βόλο και στη Θεσσαλονίκη, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Βόλου σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος, 45χρονος ημεδαπός και 19χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Αλβανίας, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για πορνογραφία ανηλίκων και απόπειρα προσβολής γενετήσιας αξιοπρέπειας, μέσω διαδικτύου.

Ειδικότερα, όπως εξακριβώθηκε στο πλαίσιο εμπεριστατωμένης αστυνομικής έρευνας, οι δύο δράστες, έχοντας δημιουργήσει προφίλ σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης με ψεύτικα στοιχεία, προσέγγισαν 17χρονο ημεδαπό και επικοινωνούσαν μαζί του, προκειμένου να τον πείσουν είτε να τους αποστείλει προσωπικές φωτογραφίες με άσεμνο περιεχόμενο είτε να δεχθεί προτάσεις που αφορούσαν σε ασελγείς πράξεις έναντι χρηματικού ποσού.

Μετά από άμεση κινητοποίηση και συντονισμένες ενέργειες των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου, ο 19χρονος συνελήφθη στον Βόλο, όπου είχε μεταβεί για να παραλάβει τον 17χρονο, με σκοπό στη συνέχεια να μεταβούν σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, όπου τους ανέμενε ο 45χρονος.

Ακολούθως, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος, εντόπισαν τον 45χρονο στο ξενοδοχείο και τον συνέλαβαν.

Στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο κινητά τηλέφωνα με πλήθος αρχείων πορνογραφίας ανηλίκων.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στους κατά τόπους αρμόδιους Εισαγγελείς, ενώ την προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου.

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας, στο πλαίσιο του προληπτικού και κοινωνικού της ρόλου, παραθέτει χρήσιμες συμβουλές προς όλους τους πολίτες και ιδίως τους νέους και τους γονείς τους, ώστε να πλοηγούνται με ασφάλεια και να αποφεύγουν τους κινδύνους που ελλοχεύουν στο διαδίκτυο.

Το διαδίκτυο μορφώνει και ψυχαγωγεί. Ωστόσο, μπορεί να δημιουργηθούν και προβλήματα αν υπάρξει ασυδοσία στον τρόπο που χρησιμοποιείται.

Συμβουλές για τους νέους:

  • Μη δίνεις σε κανέναν, ακόμα και στον καλύτερό σου φίλο, τον κωδικό πρόσβασης σου στο διαδίκτυο. Τα μόνα άτομα που θα πρέπει να γνωρίζουν τον κωδικό είναι οι γονείς σου.
  • Μην απαντάς σε ηλεκτρονικά μηνύματα που σε κάνουν να αισθανθείς «άβολα». Σε περίπτωση που λάβεις ένα τέτοιο μήνυμα, μη διστάσεις να το πεις στους γονείς σου ή σε κάποιο πρόσωπο που εμπιστεύεσαι.
  • Αν αισθανθείς άβολα την ώρα που συνομιλείς μέσω chatroom διέκοψε αμέσως τη συνομιλία.
  • Απόφυγε να στείλεις τη φωτογραφία σου και τα προσωπικά στοιχεία σου μέσω διαδικτύου σε άγνωστο.
  • Σκέψου πολύ καλά πριν αποφασίσεις να συναντηθείς με κάποιο άτομο που γνώρισες στο διαδίκτυο. Ζήτησε την άποψη των γονιών σου σχετικά με αυτό το θέμα.
  • Σε περίπτωση που αποφασίσεις να συναντηθείς με το «διαδικτυακό σου φίλο», ενημέρωσε τους γονείς σου ή κάποιο άτομο που εμπιστεύεσαι και φρόντισε αυτή η συνάντηση να γίνει σε δημόσιο χώρο.
  • Ανέπτυξε κριτική διάθεση σε ό,τι διαβάζεις στο διαδίκτυο. Μην εμπιστεύεσαι αμέσως ό,τι δεις στο i nternet.

Συμβουλές για τους γονείς:

  • Προτιμήστε να τοποθετήσετε τον Η/Υ σας σε χώρους, όπως είναι το σαλόνι και όχι σε υπνοδωμάτια. Έτσι θα έχετε τη δυνατότητα να επιβλέπετε το παιδί σας, χωρίς το ίδιο να αισθάνεται ότι ελέγχεται.
  • Κάντε την πλοήγηση στο i nternet μία οικογενειακή δραστηριότητα. Χρησιμοποιείστε τον H/Υ μαζί με τα παιδιά σας.
  • Ενημερώστε τα παιδιά σας για τους κινδύνους που υπάρχουν όταν συνομιλούν με αγνώστους μέσω chatrooms.
  • Συζητήστε με τα παιδιά σας για θέματα ασφάλειας (επικοινωνία με επικίνδυνα άτομα, πρόσβαση σε sites με βλαβερό περιεχόμενο) που προκύπτουν από την πλοήγηση στο διαδίκτυο.
  • Διδάξτε τους να μην δίνουν προσωπικές πληροφορίες χωρίς την άδειά σας (επίθετο, όνομα ηλικία, διεύθυνση κατοικίας, αριθμό τηλεφώνου, οικογενειακό εισόδημα, ακόμα και ωράρια σχολείου ονόματα φίλων κ.λπ.) και να μην χρησιμοποιούν την κάρτα σας.
  • Mην επιτρέπετε ποτέ στα παιδιά σας να συναντηθούν με άτομα που γνώρισαν μέσω διαδικτύου.
  • Διδάξτε τα επίσης, να αρνούνται από μόνα τους να συναντηθούν προσωπικά με άτομα που έχουν γνωρίσει στο διαδίκτυο. Εξηγήστε τους ότι οι άγνωστοι με τους οποίους θέλουν να συναντηθούν μπορεί να είναι επικίνδυνοι.
  • Χρησιμοποιείστε τα λεγόμενα «φίλτρα» που είναι ειδικά προϊόντα λογισμικού με σκοπό την παρεμπόδιση της πρόσβασης σε μη επιθυμητές θέσεις «sites» (βία, πορνογραφία).
  • Ελέγξτε το περιεχόμενο οπτικοακουστικού υλικού, όπως CDs, δισκέτες κ.α., που αγοράζουν τα παιδιά σας ή ανταλλάσουν με τους φίλους τους.

Περισσότερες χρήσιμες πληροφορίες για την ασφάλεια στο διαδίκτυο, είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας : www.hellenicpolice.gr – Οδηγός του Πολίτη/Χρήσιμες συμβουλές .