Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024 03:20
Τοπικά

Στη Βουλή τα προβλήματα στη μεταφορά μαθητών των ΕΠΑ.Λ. με ερώτηση του βουλευτή Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστου Μπουκώρου






Ερώτηση προς τους υπουργούς Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος επαναφέροντας το ζήτημα της μεταφοράς μαθητών των ΕΠΑ.Λ.. Συγκεκριμένα, ο βουλευτής Μαγνησίας στην ερώτησή του επισημαίνει το χρόνιο πρόβλημα μετακίνησης που αντιμετωπίζουν οι μαθητές των ΕΠΑ.Λ., οι οποίοι διαμένουν σε απόσταση μικρότερη των 4km από τα σχολεία τους, με αποτέλεσμα να αποκλείονται από την ευνοϊκή διάταξη της ισχύουσας νομοθεσίας για δωρεάν μετακίνηση από και προς το σχολείο. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο βουλευτής Μαγνησίας, οι μαθητές αυτοί είναι υποχρεωμένοι να μετακινούνται ακόμη και με δύο λεωφορεία, προκειμένου να φθάσουν στο σχολείο φοίτησής τους, γεγονός που οδηγεί στην οικονομική αφαίμαξη του οικογενειακού προϋπολογισμού, ειδικότερα τώρα σε περίοδο οικονομικής κρίσης. Τέλος, ο Χρήστος Μπουκώρος τονίζει ότι η χορήγηση δελτίου δωρεάν μετακίνησης σε όλους τους μαθητές των ΕΠΑ.Λ. από και προς τα σχολεία τους, ανεξαρτήτως της χιλιομετρικής απόστασης της κατοικίας τους, κρίνεται απαραίτητη.

Συγκεκριμένα στην ερώτηση του βουλευτή Μαγνησίας αναφέρονται τα εξής: «Η ισχύουσα νομοθεσία (ΚΥΑ 24001/14-06-2013, ΦΕΚ 1499, άρθρο1) δίνει τη δυνατότητα δωρεάν μετακίνησης στους μαθητές των ΕΠΑ.Λ. μόνο εφόσον η κατοικία τους απέχει από το σχολείο περισσότερο των 4 km. Εντούτοις, υπάρχουν αρκετοί μαθητές, οι οποίοι αν και διαμένουν σε απόσταση μικρότερη των 4 km από τα διδακτήρια τους, αναγκάζονται να χρησιμοποιούν δύο λεωφορειακές γραμμές. Η καθημερινή αυτή μετακίνηση στοιχίζει στον οικογενειακό προϋπολογισμό 45€ μηνιαίως, ποσό διόλου ευκαταφρόνητο. Επίσης, θα πρέπει να αναλογιστεί κανείς πως οι μαθητές επιλέγουν τα ΕΠΑ.Λ. βάσει ειδικότητας και όχι σύμφωνα με το σχολείο που βρίσκεται πλησίον της οικίας τους.

Η απάντηση που έλαβα από το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης σε αναφορά που είχα καταθέσει στις 22 Οκτωβρίου του 2015 επί του ιδίου θέματος, ήταν ιδιαιτέρως αποθαρρυντική. Χαρακτηριστικά το υπουργείο επεσήμανε ότι δεν ήταν σε θέση να εγγυηθεί τη δυνατότητα εξεύρεσης λύσης επί του ζητήματος, διότι η μετακίνηση των μαθητών των ΕΠΑ.Λ. αποτελεί ένα ακόμη πρόσθετο βάρος για τον προϋπολογισμό του κράτους.

Είναι αδιανόητο να αποκλείονται της εκπαιδευτικής διαδικασίας μαθητές εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Η νεολαία της χώρας που προσπαθεί να μορφωθεί και να εξειδικευθεί επαγγελματικά μέσω των ΕΠΑ.Λ. θα πρέπει να απολαμβάνει τη φροντίδα της Πολιτείας.   Είναι ανεπίτρεπτο στην εποχή μας να μη μετέχουν της παιδείας μαθητές λόγω οικονομικών δυσκολιών.

Κατόπιν τούτων,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1)Εάν προτίθεται να εξετάσει τη δυνατότητα της δωρεάν μετακίνησης των μαθητών των ΕΠΑ.Λ. προκειμένου να μπορούν να αφοσιωθούν απρόσκοπτα στις σπουδές τους, χωρίς να υφίστανται τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης;» καταλήγει η ερώτηση του βουλευτή Μαγνησίας.