Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024 02:05
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στημένη η κόντρα Τσίπρα-Καμμένου; Τι λένε τα κόμματα της αντιπολίτευσης






Μια άλλη διάσταση στην αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ -και βάσει αποκωδικοποίησής της- προσφέρουν τα όσα είπε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος στην συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Σε συνδυασμό, βέβαια, με την πολύ συγκρατημένη και προσεκτική αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα στην «ανταρσία» του κ. Καμμένου στην Ουάσινγκτον, όπου ο υπουργός Άμυνας παρουσίασε εναλλακτικό σχέδιο για νατοϊκή παρουσία στα Βαλκάνια, αντί για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Ο πρωθυπουργός γνώριζε την εναλλακτική πρόταση, το plan B για το Σκοπιανό, αλλά δεν την έχει εγκρίνει ως κυβερνητική πρόταση» δήλωσε ο κ. Καμμένος, προσθέτοντας με σημασία ότι «με τον Αλέξη Τσίπρα είμαστε σε πλήρη αρμονία, έχουμε μια έντιμη σχέση και ποτέ σε αυτήν δεν μπήκε άλλος παρονομαστής παρά μόνο η καλή βούληση και η πολιτική θέληση».

Ο πρωθυπουργός, από την πλευρά του (και μετά τον «αστεϊσμό» περί… «τυφώνα Μάικλ, όχι Πάνος, στις ΗΠΑ»), μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, και παρά το μπαράζ επιθέσεων που δέχθηκε ο κ. Καμμένος εκεί από υπουργούς και στελέχη, το μόνο που είπε σε σχέση με τις διαφοροποιήσεις του υπουργού Άμυνας ήταν ένα λακωνικό «για τα Σκόπια δεν υπάρχει εναλλακτική λύση…». Τίποτε περισσότερο, επαναλαμβάνοντας, δηλαδή, την αρχική ψύχραιμη αντίδραση «κύκλων» του Μαξίμου όταν ξέσπασε η θύελλα, την ώρα που είχε ξεσηκωθεί σχεδόν ολόκληρος ο ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Πάνος Καμμένος αμέσως μόλις επέστρεψε στην Αθήνα από τις ΗΠΑ, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, δικαιολόγησε τη διαφοροποίησή του στην Ουάσινγκτον με πολύ συγκεκριμένο σκεπτικό, που του επιτρέπει την… για όσο χρειασθεί κυβερνητική σύμπλευσή του:

«Πήγα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ως ΥΠΕΘΑ και είχα την υποχρέωση, ως κυβερνητικός εταίρος, να εξηγήσω γιατί δεν συμφωνώ με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Η θέση της κυβέρνησης είναι η Συμφωνία των Πρεσπών όπως την εκφράζει ο ΥΠΕΞ, αλλά εγώ δεν θα την ψηφίσω. Στην πολιτική δεν μπορείς να είσαι μία άρνηση και όταν είσαι με έναν εταίρο στη χώρα, στη δική του άρνηση, έπρεπε να κάνω και μία δική μου πρόταση. Την ξέρει την πρότασή μου ο πρωθυπουργός, αλλά δεν την έχει εγκρίνει. Θα ήταν μία εναλλακτική σε περίπτωση που η Συμφωνία των Πρεσπών δεν προχωρούσε».

Και πρόσθεσε με έμφαση: «Εγώ έκανα μία προσωρινή πρόταση αν δεν βρεθεί λύση στο Σκοπιανό. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ τι πρόταση έχουν;».

Κόμματα: Στημμένη η κόντρα Καμμένου-Τσίπρα

Κατά τις εκτιμήσεις κύκλων της αντιπολίτευσης, της αξιωματικής κυρίως αλλά και των άλλων κομμάτων (χαρακτηριστικά περί «συμπαιγνίας Τσίπρα-Καμμένου» μίλησε χθες και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος), καθώς επίσης και πολιτικών παρατηρητών, η διαφοροποίηση του κ. Καμμένου στις ΗΠΑ ήταν σε πλήρη συνεννόησή του με τον κ. Τσίπρα.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Σπυράκη, μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6.

Σχολιάζοντας τις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η κυρία Σπυράκη είπε: «Δεν έχει κανένας αμφιβολία ότι θα πάνε μαζί ως το τέλος, ότι ο ένας κρατάει τον άλλον αγκαλιά και θα πάνε μαζί ως το τέλος, είναι απολύτως ταυτισμένοι».

Στη συνέχεια η κυρία Σπυράκη χαρακτήρισε εξόχως προβληματική την επιχείρηση παρέμβασης του Παύλου Πολάκη στη Δικαιοσύνη λέγοντας: «Το πρότζεκτ Πολάκης είναι πρότζεκτ Τσίπρας, ο κ. Τσίπρας είναι αποφασισμένος να δημιουργήσει στην Ελλάδα μια κατάσταση που μοιάζει με καθεστώς».

Κατά τις εκτιμήσεις αυτές, σκοπός ήταν η απομόνωση και η δημιουργία προβλημάτων στη ΝΔ, που επιμένει να αντιτίθεται στη Συμφωνία των Πρεσπών (την οποία επιθυμούν διακαώς ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ), αλλά και η ενίσχυση των ΑΝΕΛ και άλλων στα δεξιά της ΝΔ σχηματισμών, με τα μάτια στραμμένα στην εκλογική αναμέτρηση. Κάτι που συμφέρει και τον κυβερνητικό εταίρο του ΣΥΡΙΖΑ (γιατί εμφανίζεται συνεργάσιμος μεν, αλλά… αδιαπραγμάτευτα εθνικοπατριωτικός…) που δημοσκοπικά φθίνει, αλλά και τον κ. Τσίπρα, που επιθυμεί την εκ δεξιών αποδυνάμωση της ΝΔ.

Τους ενώνουν και οι δικαστικές υποθέσεις και τα σκάνδαλα

Εξάλλου, «απαραίτητος» στον κυβερνητικό συνασπισμό θεωρείται ο υπουργός Άμυνας ώστε να βάλει πλάτη στη σκανδαλολογία που επίκειται ενόψει των εκλογών του 2019. Είναι ενδεικτικό ότι Πάνος Καμμένος και Παύλος Πολάκης μίλησαν το Σαββατοκύριακο για… φυλάκιση αντιπάλων, δείχνοντας ότι ο δρόμος προς τις εκλογές θα είναι «ναρκοθετημένος» με πρωτοφανή οξύτητα.

Επιβεβαιώνοντας τους φόβους ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ επιδιώκει να πολώσει το πολιτικό σκηνικό για λόγους εκλογικής συσπείρωσης, ο αναπληρωτής υπ. Υγείας, Παύλος Πολάκης, εμφανίστηκε λάβρος από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ευθέως ότι «θα κερδίσουμε τις εκλογές… αν βάλουμε και κανέναν φυλακή»!

Πολάκης: «Θα κερδίσουμε τις εκλογές αν βάλουμε κάποιους φυλακή»

Κατά την τοποθέτησή του, ο Παύλος Πολάκης σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Τις εκλογές θα κερδίσουμε αν δεν κόψουμε συντάξεις και αυξήσουμε βασικό μισθό. Αν υλοποιήσουμε αυτά που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Αν βάλουμε και κανέναν φυλακή. Πρέπει να βάλουμε κάποιους φυλακή».

Κάλεσε μάλιστα τη Δικαιοσύνη «να επιταχύνει αυτό που κάνει. Υπάρχει συνειδητή προσπάθεια καθυστέρησης κάποιων διαδικασιών», είπε και πρόσθεσε ότι «αν δεν σπάσει αυτή η ιστορία, δεν παίρνουμε πραγματική εξουσία».

ΝΔ: Ο Τσίπρας ανέχεται τον Πολάκη σε ρόλο εισαγγελέα

Τις απειλές του αναπληρωτή υπ. Υγείας για φυλακίσεις προκειμένου να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές σχολίασαν πηγές της ΝΔ.

Οι κύκλοι της Πειραιώς εγκαλούν τον υπουργό ότι παίζει τον ρόλο του εισαγγελέα και επέκριναν τον πρωθυπουργό που το ανέχεται.

«Το ακούσαμε και αυτό σήμερα. Υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ να προαναγγέλλει φυλακίσεις για να μη συντριβεί ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές. Κατά τα λοιπά ο κ. Τσίπρας ψάχνει τον Όρμπαν στη ΝΔ, ενώ ανέχεται σε ρόλο εισαγγελέα τον Παύλο τον Πολάκη», τόνιζαν οι πηγές της ΝΔ.

Καμμένος: «Θα πάνε όλοι φυλακή»

Τη… σκυτάλη, ωστόσο, πήρε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπ. Αμυνας, Πάνος Καμμένος.

Σε ένα διαδικτυακό ξέσπασμά του, μετά την άγρια επίθεση που δέχθηκε από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και όχι μόνο για τις δηλώσεις του από τις ΗΠΑ περί plan B στο Σκοπιανό και αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα, δήλωσε ότι «θα πάνε όλοι φυλακή».

Μητσοτάκης στο Twitter: Οι απειλές για φυλάκιση αντιπάλων δεν φοβίζουν τη ΝΔ

Το μεσημέρι της Δευτέρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε τις απειλές για φυλακίσεις που εκτόξευσε ο κ. Πολάκης, στα αγγλικά, πιθανόν για να περάσει το μήνυμα και στο εξωτερικό:

«Ο αγαπημένος υπουργός του κ. Τσίπρα ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κερδίσει τις εκλογές, αν βάλει κάποιους από τους πολιτικούς του αντιπάλους στη φυλακή. H Νέα Δημοκρατία δεν τρομοκρατείται!» έγραψε ο πρόεδρος της ΝΔ στο Twitter.

«Οι επόμενες εκλογές δεν θα αφορούν απλώς την οικονομία. Θα αφορούν και την υπεράσπιση των θεμελιωδών μας αξιών» κλείνει η ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Πηγή:  iefimerida.gr