Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024 11:30
Τοπικά

Στα χέρια της Κυβέρνησης πλέον η πρόταση του Δήμου Βόλου για «κόκκινα δάνεια» – Εγκρίθηκε από το ΔΣ, «όχι» από μειοψηφίες






Στα χέρια της κυβέρνησης βρίσκεται πλέον η πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής του Βόλου για παρέμβαση των ΟΤΑ υπερ αδύναμων πολιτών με «κόκκινα» δάνεια των οποίων η πρώτη κατοικία κινδυνεύει με πλειστηριασμό. Το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου κατά πλειοψηφία ενέκρινε την πρόταση της δημοτικής αρχής για νομοθετική ρύθμιση για τη δημιουργία εταιρίας ειδικού σκοπού, με τις μειοψηφίες βεβαίως, εκτός από την παράταξη του Μιχ. Μιτζικού, να διαφωνούν, προτάσσοντας το μικροκομματικό τους συμφέρον από το κοινωνικό όφελος

Ο εκτελών χρέη Δημάρχου Θαν. Θεοδώρου, αναφέρθηκε στην πρόταση για την εταιρεία ειδικού σκοπού και να εξεταστεί αν μπορεί να γίνει νομοθετική ρύθμιση. «Είμαστε ξεκάθαροι ότι πρόκειται για ανθρώπους που έχουν πραγματικά ανάγκη» δήλωσε. «Είμαστε σε φάση προσχεδίου. Τα διαδικαστικά είναι θέματα που θα τα δούμε στη συνέχεια. Το πως θα λειτουργήσει αυτή η εταιρεία έρχεται σε δεύτερη φάση συζήτησης», τόνισε, ενώ αναφερόμενος στην αρνητική στάση της  ΚΕΔΕ, είπε ότι υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στη δημοτική αρχή Βόλου και στην πλειοψηφία των δημάρχων. «Η πλειοψηφία των δημάρχων είναι πολιτικοί και έχουν κόμμα από πίσω που τους λέει τι να προτείνουν. Εμείς είμαστε ανεξάρτητοι», είπε και συμπλήρωσε πως μια μεγάλη πλειοψηφία των δήμων είναι χρεοκοπημένοι και εύλογα δεν ε΄χουν τη δυνατότητα να ασκήσουν μια τέτοια παρέμβαση.

 

Κριτική των αντιπολιτεύσεων.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μαργ. Πατσιαντάς, διαφώνησε με την πρόταση της Δημοτικής Αρχής αναφέρθηκε στις θέσεις της ΚΕΔΕ, καλώντας τον Δήμο να ευθυγραμμιστεί με τις θέσεις της Κεντρικής Ένωσης Δήμων.

Τόνισε ότι η παράταξή του προτείνει να υιοθετηθεί το ομόφωνο ψήφισμα της ΚΕΔΕ κι όχι η πρόταση του δήμου».

Η επικεφαλής της α’ ελάσσονος μειοψηφίας, Νατάσσα Οικονόμου, έκανε λόγο για ιδιαίτερα ευαίσθητο ζήτημα, γι αυτό όπως είπε, πρέπει να αντιμετωπιστεί με την ανάλογη σοβαρότητα. Υποστήριξε ότι η πρόταση είναι προχειρογραμμένη και όχι τεκμηριωμένη και έκλεισε λέγονατς «εμείς θεωρούμε ότι θα πρέπει ως Δήμος να πάμε με την απόφαση της ΚΕΔΕ, που έχει πέντε προτάσεις που είναι υλοποιήσιμες και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας».

Ο επικεφαλής της β’ ελάσσονος μειοψηφίας, Μιχ. Μιτζικός, χαρακτήρισε θετική την πρωτοβουλία του δήμου, ωστόσο τόνισε ότι υπάρχουν θέματα που νομικά δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν. Επίσης χαρακτήρισε αόριστη την εισήγηση και ζήτησε να γίνει ρητή αναφορά στην απόφαση της ΚΕΔΕ «Δεν μπορούμε να προτείνουμε τη δημιουργία μιας τράπεζας που θα διαχειρίζεται κόκκινα δάνεια»!

Τέλος, ο επικεφαλής της ΛΑΣ, Απ. Νάνος, τόνισε ότι η δημοτική αρχή στην ουσία θέλει να παίξει το ρόλο των funds, την ώρα που οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και τα λαϊκά νοικοκυριά εκβιάζονται για να σώσουν το κεραμίδι τους.