Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 10:56
Τοπικά

«Στα κάγκελα» για τα επαγγελματικά τους δικαιώματα οι αναπληρωτές ειδικής αγωγής






Με μία δυναμική κινητοποίηση έξω από τα γραφεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και πορεία στους δρόμους του Βόλου, αναπληρωτές εκπαιδευτικοί της Ειδικής Αγωγής αλλά και απόφοιτοι του Τμήματος Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ζήτησαν την άμεση απόσυρση της τροπολογίας του υπουργείου Παδείας που εξισώνει το πτυχίο τους με μεταπτυχιακά ή διδακτορικά εκπαιδευτικών γενικής αγωγής. Χαρακτήρισαν την τροπολογία απαράδεκτη που υποβαθμίζει την εκπαίδευση των παιδιών με ΑμεΑ. Την κινητοποίηση στήριξαν ο αντιπρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Σταύρος Πετράκης ο πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Νομού Μαγνησίας Απ. Μούσιος και εκπρόσωπος των αναπληρωτών εκπαιδευτικών

IMG_6569

Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την ειδική αγωγή εντελώς αποσπασματικά χωρίς σχέδιο, επισήμανε ο κ. Πετράκης. «Με μία πρωτοφανή ενέργεια εκμηδενίζει τους βασικούς τίτλους σπουδών των συναδέλφων εκπαιδευτικών που σπούδασαν την ειδική αγωγή και τους εξισώνει με άλλους εκπαιδευτικούς που έχουν μεταπτυχιακούς τίτλους. Δεν στρεφόμαστε κατά όσων διαθέτουν μεταπτυχιακό τίτλο. Αυτή όμως η ενέργεια έρχεται σε μία πρωτοφανή αντίθεση  με την απόλυτη λογική και με ότι ισχύει σε όλο το δημόσιο, όπου ο βασικός τίτλος σπουδών ήταν το μοναδικό μέσο επιλογής διορισμού. Το ανατρέπει γιατί έχει συνταυτιστεί με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που λυμαίνονται χώρους πανεπιστημίων, σεμιναρίων και εξαναγκάζουν εκπαιδευτικούς, ένα φτωχό κομμάτι του ελληνικού λαού που είναι υπαμειβόμενο να αναζητά προσόντα σε τιμές εξωπραγματικές. Να αποσύρει την τροπολογία και να προχωρήσει στη δημιουργία ενός νέου νομοθετικού πλαισίου για όλο το χώρο της ειδικής αγωγής» πρότεινε ο κ. Πετράκης.

Από την πλευρά του ο κ. Μούσιος, ανέφερε ότι στο Νομό Μαγνησία απασχολούνται 70 εκπαιδευτικοί Ειδικής Αγωγής τα τελευταία 15 χρόνια και δεν είναι διορισμένοι.  «Το υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε διορισμούς εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής. Αποτελεί ντροπή για την ελληνική πολιτεία που δεν κάνει διορισμούς στους εκπαιδευτικούς».

IMG_6565

Για καθεστώς ομηρίας των εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής τα τελευταία 15 χρόνια που έκανε λόγος αναπληρωτής εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής, επισημαίνει ότι η τροπολογία φέρνει ένα σωρό δεινά στα παιδιά ΑμεΑ υποβαθμίζοντας την εκπαίδευσή τους. «Σύμφωνα με νέα τροπολογία θα υπάρξει μοριοδότηση χωρίς να έχει γίνει σαφές το όλο σκεπτικό που θα ακολουθηθεί . Επίσης μπαίνουν σε επικουρικούς πίνακες άτομα από γενική αγωγή χωρίς να έχουν καμία κατάρτιση από την ειδική αγωγή. Ο χώρος αυτός είναι ευαίσθητος και  χρειάζεται εξειδικευμένο προσωπικό που να έχει σύγχρονες γνώσεις για να εξασφαλίσει το μέλλον των παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Ζητάμε μόνιμους διορισμούς . Ήδη ο σύλλογός μας έχει προβεί σε μία σειρά κινητοποιήσεων όπου κορυφώνονται σήμερα με την κινητοποίηση έξω από το υπουργείο παιδείας».

IMG_6572

Η Σκουλά Μάρα, αναπληρωτής ειδικής αγωγής, απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής τόνισε μεταξύ άλλων ότι « αυτό που θέλουμε είναι να κατοχυρωθούν νομοθετικά τα επαγγελματικά μας δικαιώματα και απαιτούμε απόσυρση της νέας τροπολογίας η οποία μας θίγει. Σε περίπτωση ψήφισης της τροπολογίας αύριο θα πάρουμε νέες αποφάσεις έπειτα από γενική συνέλευση που θα γίνει στο πανεπιστήμιο». Τέλος η Έλενα Σιάνου, ταμίας του συλλόγου επισήμανε ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν. «Δεν γίνεται τέσσερα χρόνια πλήρους κατάρτισης σε αυτόν τον τομέα να εξισώνονται με μεταπτυχιακά, σεμινάρια δύο εβδομάδων ή ενός μήνα και πάνω από όλα ας σκεφτούμε κι αυτό. «Ας κοιτάξουμε τις ανάγκες των παιδιών ΑμεΑ. Διεκδικούμε τα κεκτημένα των αγώνων μας υπερασπιζόμαστε το μέλλον των ονείρων μας. Οι ευκαιρίες επαγγελματικής μας αποκατάστασης μειώνονται πάρα πολύ».

 

 

 

Πηγή: ert.gr