Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 20:31
Κόσμος

Στα άκρα ο Ερντογάν με τις ΗΠΑ – Επιτέθηκε σε Αμερικανό στρατηγό






Μετά την ταραχώδη νύχτα της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία, ο Ταγίπ Ερντογάν εφαρμόζει πλήρως το σχέδιο εκκαθαρίσεων στην χώρα.

Ο Τούρκος πρόεδρος έχει θέσει ως Νο1 στόχο του τον Φετουλάχ Γκιουλέν που ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ και τον κατηγορεί ότι υποκίνησε την απόπειρα πραξικοπήματος. Και εν συνεχεία ο Ερντογάν κάνει συνεχώς επιθέσεις στις ΗΠΑ για τον λόγο της μη έκδοσης του Γκιουλέν στην Τουρκία, ενώ τελευταίος μπήκε στο στόχαστρο του και Αμερικανός στρατηγός.

«Παίρνετε το μέρος των πραξικοπηματιών αντί να υπερασπίζεστε μια χώρα που απέτρεπε την απόπειρα πραξικοπήματος», είπε ο Ερντογάν. Ο πρόεδρος της Τουρκίας κατηγόρησε έναν Αμερικανό στρατηγό ότι «παίρνει το μέρος των πραξικοπηματιών» επειδή δήλωσε ότι φοβάται πως οι εκκαθαρίσεις που είναι σε εξέλιξη στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις μπορεί να έχουν συνέπειες στις διμερείς σχέσεις της χώρας με τις ΗΠΑ.

«Παίρνετε το μέρος των πραξικοπηματιών αντί να υπερασπίζεστε μια χώρα που απέτρεπε την απόπειρα πραξικοπήματος», είπε ο Ερντογάν μετά την τελετή που οργανώθηκε σε ένα κέντρο εκπαίδευσης του στρατού το οποίο βομβαρδίστηκε από τους πραξικοπηματίες τη νύχτα της 15ης προς τη 16η Ιουλίου. Αυτή ήταν μια από τις χειρότερες επιθέσεις που διέπραξαν, καθώς στο στρατόπεδο αυτό σκοτώθηκαν 47 άνθρωποι.

«Αυτός που υποκίνησε το πραξικόπημα βρίσκεται ήδη στη χώρα σας και τον τρέφετε», πρόσθεσε, αναφερόμενος στον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ εδώ και πολλά χρόνια.

Ο Αμερικανός στρατηγός Τζόζεφ Βότελ, ο διοικητής της Centcom, της διοίκησης των αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή, δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης ότι «φοβάται τις συνέπειες που μπορεί να έχουν» οι εκκαθαρίσεις στον τουρκικό στρατό. Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, όταν ρωτήθηκε αν κάποια από τα στελέχη του τουρκικού στρατού με τα οποία συνομιλεί η Ουάσινγκτον έχουν συλληφθεί, απάντησε: «Ναι, πιστεύω ότι ορισμένοι είναι στη φυλακή».

Περισσότεροι από 18.000 άνθρωποι υπό κράτηση

Οι τουρκικές αρχές έχουν θέσει υπό κράτηση περισσότερους από 18.000 ανθρώπους μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Εφκάν Αλά στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT Haber.

Εκ των προσώπων αυτών, τα 9.677 έχουν συλληφθεί κι αναμένεται η δίκη τους, πρόσθεσε ο Αλά.

Ο υπουργός ανέφερε επιπλέον ότι ανεστάλησε η ισχύς των διαβατηρίων σχεδόν 50.000 ανθρώπων μετά την απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης και του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Την ίδια ώρα, οι αρχές της Τουρκίας διεξάγουν έρευνες σχετικά με 1.300 υπαλλήλους του υπουργείου Εργασίας σε σχέση με την απόπειρα πραξικοπήματος πριν από δύο εβδομάδες, γνωστοποίησε σήμερα ο υπουργός Εργασίας Σουλεϊμάν Σοϊλού.

Ο Τούρκος υπουργός επισήμανε επίσης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι η κυβέρνηση σύντομα θα επανεξετάσει την απόφασή της σχετικά με την απαγόρευση που επέβαλε στους δημόσιους υπαλλήλους της χώρας να πάρουν άδεια για διακοπές.