Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024 10:18
Τοπικά

Στάση εργασίας και απεργιακή συγκέντρωση στη ΒΕΜΕΚΕΠ – Καταδίκη και από την ΑΔΕΔΥ






Η Διοίκηση του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Ν. Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας», καλεί τους συναδέλφους των εργοστάσιων και βιοτεχνιών μετάλλου του Νομού, να πάρουν μέρος στην 2ωρη στάση εργασίας που αποφάσισε ομόφωνα το ΔΣ του Συνδικάτου.

Η στάση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 07 Απριλίου και τις ώρες από 13.00-15.00μμ.

Στη 13.30μμ θα πραγματοποιηθεί απεργιακή συγκέντρωση έξω από το εργοστάσιο της ΒΕΜΕΚΕΠ.

Η Διοίκηση του Συνδικάτου, καλεί όλα τα σωματεία και του φορείς της περιοχής μας να συμμετέχουν στην απεργιακή συγκέντρωση και να καταδικάσουν την αντεργατική στάση της εργοδοσίας.Στη στάση εργασίας με απόφαση του Δ.Σ. συμμετέχει και το Σωματείο της ΒΕΜΕΚΕΠ.

Η απεργιακή κινητοποίηση γίνεται με αιτήματα:

  • την ανάκληση των απολύσεων στο εργοστάσιο της ΒΕΜΕΚΕΠ
  • την ανάκληση της συνδικαλιστικής απόλυσης και κάθε δίωξης της εργοδοσίας της ΒΕΜΕΚΕΠ για συνδικαλιστική δράση
  • να μην προχωρήσει η εργοδοσία της ΒΕΜΕΚΕΠ σε οποιαδήποτε άλλη αντεργατική επιλογή προς τους εργαζόμενους.

Συνεχίζονται αμείωτα οι αποφάσεις ενάντια στις απολύσεις

και τη συνδικαλιστική δίωξη στη ΒΕΜΕΚΕΠ

Στα εξής σωματεία που υιοθετούν το ψήφισμα για τις απολύσεις στη ΒΕΜΕΚΕΠ και την συνδικαλιστική δίωξη της ταμία του Συνδικάτου μας και μέλους της Διοίκησης του ΕΚΒ:

Σωματείο Εργαζομένων Λεβεντέρη,

Ένωση Εργατοϋπαλλήλων Τύπου και Χάρτου Μαγνησίας,

Συνδικάτο Τροφίμων – Ποτών Μαγνησίας,

Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Πρωτοδικείου Βόλου,

Συνδικάτο Οικοδόμων Σκοπέλου,

Σωματείο Υγειονομικών Υπαλλήλων Μαγνησίας,

Συνδικάτο Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας»,

Σωματείο Καθαριστριών – Καθαριστών Μαγνησίας,

Σύλλογος Συνταξιούχων ΙΚΑ Μαγνησίας,

Συνδικάτο Εργαζομένων στους ΟΤΑ Μαγνησίας.

Προστίθενται και τα ακόλουθα:

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Α’Βάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας

Σωματείο Μουσικών Μαγνησίας

Το Σωματείο καλεί περισσότερα σωματεία και φορείς να εκφράσουν με κάθε τρόπο την απαίτηση για ανάκληση των απολύσεων και για να σταματήσει η συνδικαλιστική δίωξη από την εργοδοσία της ΒΕΜΕΚΕΠ. Ακολουθεί το ψήφισμα:

«Τα σωματεία που υπογράφουμε το παρακάτω ψήφισμα καταγγέλλουμε την εργοδοσία της ΒΕΜΕΚΕΠ για τις δύο απολύσεις, μεταξύ των οποίων η μια πρόκειται για συνδικαλιστική δίωξη της Χρυσούλας Τασολάμπρου, ταμία του Δ.Σ. του Συνδικάτου Μετάλλου «Μήτσος Παπαρήγας», μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Βόλου και αντιπρόσωπο του σωματείου της ΒΕΜΕΚΕΠ στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου και το ΕΚΒ.

Η διεύθυνση της εταιρείας εδώ και καιρό είχε εκφράσει την ενόχλησή της στη συνδικαλιστική δράση της συναδέλφισσας μέσα και έξω από το εργοστάσιο. Η εκλογή της εργαζόμενης στη διοίκηση του Συνδικάτου Μετάλλου «Μήτσος Παπαρήγας» , στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Βόλου και ιδίως η πρωτιά της στις αρχαιρεσίες του επιχειρησιακού σωματείου της ΒΕΜΕΚΕΠ για τον αντιπρόσωπο στην ΠΟΕΜ και στο ΕΚΒ αποτέλεσαν για την εταιρεία κόκκινο πανί και στην πρώτη ευκαιρία που είχε προχώρησε στην απόλυσή της.

Η ευκαιρία αυτή έχει να κάνει με το ότι η εργαζόμενη, όπως και πολλοί άλλοι, αν και δουλεύει με συγκεκριμένο ωράριο, κάτω από την επίβλεψη προϊστάμενου, στο χώρο του εργοστασίου, είναι με σύμβαση Δελτίου Παροχής Υπηρεσιών, κοινώς μπλοκάκι. Αυτόν τον τρόπο έχουν βρει οι εργοδότες, ανάμεσα στους πολλούς, για να χτυπήσουν εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Η εργοδοσία είδε στην εργαζόμενη και τη συνδικαλιστική της δράση κίνδυνο όταν στα πλαίσια των πρωτοβουλιών του Συνδικάτου μετάλλου «Μήτσος Παπαρήγας», λίγες μέρες πριν την απόλυση, πρωτοστάτησε ώστε όλοι οι συνάδελφοι με μπλοκάκι να πάρουν τα δικαιώματα που τους στερούν. Τους εξόργισε ότι η συνδικαλίστρια έχει με το μέρος της τη νομολογία (αποφάσεις δικαστηρίων), τα δελτία εργατικής νομοθεσίας αλλά και τις υποδείξεις της επιθεώρησης εργασίας. Αυτές λένε ρητά ότι οι συμβάσεις με μπλοκάκι των εργαζομένων που πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, πρέπει να μετατρέπονται από τους εργοδότες σε συμβάσεις αορίστου χρόνου εξαρτημένης εργασίας. Η εργαζόμενη, όπως και η πλειοψηφία των εργαζομένων με μπλοκάκι έχει αυτές τις προϋποθέσεις: σταθερό ωράριο, δύο χρόνια συνεχούς ανανέωσης των συγκεκριμένων συμβάσεων, προϊστάμενο που την επέβλεπε και ότι η δουλειά της ήταν σε συγκεκριμένο πόστο του εργοστασίου. Η εργοδοσία προσπαθεί βαφτίζοντας το κρέας ψάρι, να παρουσιάσει τη συναδέλφισσα σαν «εργολάβο» που έληξε το έργο της «εργολαβίας» του!

Η συγκεκριμένη απόλυση πρόκειται για μια καραμπινάτη συνδικαλιστική δίωξη και για το λόγο αυτόν δεν πρέπει να περάσει. Αν η εργοδοσία αποκτήσει το ελεύθερο να απολύει τους συνδικαλιστές για την δράση τους η συνέχεια θα είναι ακόμη χειρότερη για όλους μας παίρνοντας υπόψη ότι η κυβέρνηση προωθεί νόμο που προβλέπει τον περιορισμό της συνδικαλιστικής δράσης, τις ομαδικές απολύσεις, την απαγόρευση της απεργίας, τη δυνατότητα ανταπεργίας (λόκ άουτ) κτλ.

Απαιτούμε να μην περάσει η συνδικαλιστική δίωξη και

να επαναπροσληφθούν άμεσα οι δυο συναδέλφισσες.

Να μην περάσουν τα σχέδια της εργοδοσίας που ακολουθούν αλλά και της κυβέρνησης!»

 

Καταδίκη και από την ΑΔΕΔΥ

Η Εκτελεστική Γραμματεία  του Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ Νομού Μαγνησίας καταγγέλλει τη διοίκηση της εταιρίας ΒΕΜΕΚΕΠ για τις δύο απολύσεις εργαζομένων η μια εκ των οποίων συνδικαλίστριας μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Βόλου .

«Καλούμε τη διοίκηση της εταιρίας να εγκαταλείψει την τακτική των απολύσεων  και των συνδικαλιστικών διώξεων και να άρει την απόφασή της και να επαναφέρει τις εργαζόμενες.

Μονομερείς και απολυταρχικές ενέργειες που σκοπό έχουν να τρομοκρατήσουν  το συνδικαλιστικό κίνημα δεν θα περάσουν και εκφράζουμε την αλληλεγγύη και συμπαράστασή μας  στις διωκόμενες συναδέλφισσες», τονίζει η ΑΔΕΔΥ