Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024 06:32
Θεσσαλία

Σοκ στον κάμπο από τις τιμές σε κριθάρι και σιτάρι που δίνουν οι έμποροι






Απογοήτευση επικρατεί στις τάξεις των παραγωγών της Θεσσαλίας, για τις τιμές που δίνουν οι έμποροι στα αλώνια για το κριθάρι, καθώς υπολείπονται κατά δύο με τρία λεπτά σε σχέση με τις περσινές, που επίσης θεωρήθηκαν χαμηλές. Καθώς λοιπόν ολοκληρώνεται ο αλωνισμός του κριθαριού, οι τιμές στον παραγωγό διαμορφώνονται στα 13 λεπτά το κιλό, ενώ η ΕΑΣ Βόλου, στη συγκέντρωση που έκανε στα σιλό του Αγίου Δημητρίου στο Βελεστίνο προσέφερε 15 λεπτά ως προκαταβολή, ωστόσο οι ποσότητες που συγκεντρώνει δεν είναι τέτοιες, ώστε να αποτελούν ουσιαστική παρέμβαση στην αγορά.

Εν τω μεταξύ πληροφορίες αναφέρουν ότι γίνεται αθρόα εισαγωγή κριθαριού από βαλκανικές χώρες προς 12 λεπτά το κιλό…

Εν τω μεταξύ καθώς οι παραγωγοί ετοιμάζονται για των αλωνισμό των σιτηρών, φαίνεται μία στασιμότητα στην αγορά, αφού υπάρχουν ακόμη αδιάθετες ποσότητες από πέρυσι, η Ιταλική αγορά είναι κουμπωμένη, ενώ και οι εγχώριοι μύλοι δείχνουν να έχουν στοκ…

Οι τιμές που ακούγονται για το σκληρό σιταρι στον κάμπο είναι τα 16 λεπτά στα αλώνια, γεγονός που προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη αγανάχτηση στους παραγωγούς, όταν πέρυσι, που ήταν μία κακή χρονιά από πλευράς ποιότητας για το θεσσαλικό σιμιγδάλι, είχαν δοθεί στα αλωνια 18 λεπτά το κιλό.

Όπως όλα δείχνουν και πάλι θα ισχύσουν φέτος οι ανοιχτές τιμές και οι παραγωγοί ευελπιστούν ότι τα 16 λεπτά θα είναι προκαταβολή και ότι μέσα στο καλοκαίρι θα φτάσει το προϊόν στα 18 με 19 λεπτά το κιλό…

Και πάλι η ΕΑΣ Βόλου κάνει  παρέμβαση στην αγορά με 16 λεπτά το κιλό προκαταβολή στα σιλό του Στεφανοβικείου και εκκαθάριση στα τέλη Ιουνίου, όπως ανεφερε σε χθεσινή της ανακοίνωση.

Αυτή τη στιγμή η τιμή FOB (παράδοση σε λιμάνι της Ιταλίας) έχει διαμορφωθεί στα 235 ευρώ ο τόνος, αλλά δεν γίνονται πράξεις με τη γειτονική χώρα.

Η βιομηχανία ζυμαρικών Μέλισσα- Κίκιζας πάντως πιστή στο συμβόλαιό της με τους παραγωγούς, αναμένεται να πληρώσει 20 λεπτά το κιλό.

Σε ότι αφορά τέλος τη σοδειά, φαίνεται ότι η χρονιά θα είναι γενικά καλή, οι στρεμματικές αποδόσεις ικανοποιητικές και η ποιότητα σε καλά επίπεδα, με εξαίρεση ίσως τα ξηρικά και πρώιμα στάρια στον άξονα Νίκαιας- Φαρσάλων, που επηρρεάστηκαν από τον καύσωνα στα τέλη Απριλίου.

Παγκόσμια παραγωγή και κατανάλωση
Σύμφωνα τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), στους 748 εκατ. τόνους προβλέπεται η παγκόσμια παραγωγή σιτηρών για το 2018. Εάν η εκτίμηση αυτή επιβεβαιωθεί, η φετινή παραγωγή θα είναι μειωμένη, κατά 11 εκατ. τόνους, σε σχέση με την περσινή παραγωγή. Μείωση της παραγωγής αναμένεται στη Ρωσία, την ΕΕ και την Ινδία, η οποία δεν θα υπερκαλυφθεί από την αύξηση της παραγωγής σε ΗΠΑ, Αυστραλία και Καναδά.

Η παγκόσμια κατανάλωση αναμένεται να αυξηθεί – παρά την οριακή μείωση της απορρόφησης σιτηρών για παραγωγή ζωοτροφών – ευνοώντας για άλλη μια φορά τις εξαγωγές παγκοσμίως. Έτσι, για μια ακόμη χρονιά οι συναλλαγές όσον αφορά το εμπόριο σιτηρών θα φτάσουν σε επίπεδα ρεκόρ, με κυριότερο εξαγωγέα παγκοσμίως τη Ρωσία. Ιδιαίτερα υψηλή προβλέπεται να είναι η ζήτηση για σιτηρά στην Ασία και την Αφρική.

ΠΗΓΗ: thessaliatv.gr