Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024 05:40
Αθλητικά

Σε λένε Αλέξη, με λένε σοφία… (pics)






κρατάς μια ομάδα, κρατάω αποστάσεις! Χαλάσαμε τη ρίμα με την οποία έριξε ο Σταμάτης Γαρδέλης την Αλιμπέρτη για να ταιριάζει περισσότερο στο δικό μας Αλέξη, που σοφία έχει και σοφία δεν χρησιμοποιεί.

 

Υπάρχουν πολλά πράγματα που κρατούν τη διαχρονικότητά τους. Το «δυστυχώς επτωχεύσαμεν» του Χαρίλαου Τρικούπη, τα έργα του Αριστοφάνη, οι ρήσεις του Σωκράτη, η coca-cola μετά το φαγητό ή ένα άρθρο για τον Αλέξη Κούγια. Στις 28 Ιανουαρίου του 2007, στην εφημερίδα «Βήμα», ο Γιάννης Γεωργάκης υπογράφει ένα άρθρο-ανάλυση για τον γνωστό ποινικολόγο. Αναφέρεται στα πολυσυζητημένα εκείνην την εποχή επεισόδιά του με τον Γρηγόρη Βαλλιανάτο, τον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο ή ακόμα και τον Λάκη Λαζόπουλο. Το άρθρο τιτλοφορείται «Γιατί δέρνουν (στα γήπεδα) τον κ. Αλέξη Κούγια» και εννέα χρόνια μετά απάντηση δεν υπάρχει…

Ο γνωστός ποινικολόγος/παράγοντας συνεχίζει να προκαλεί επεισόδια και να είναι είτε ο θύτης, είτε το θύμα. Το sdna.gr βρήκε μερικές μόνο (συγγνώμη, αλλά είναι αδιανόητο να τις βρούμε όλες) από τις… αλητείες του.

1. Κούγιας b.g. (before google)

Η ιστορία ξεκινάει κάπως έτσι: «Τους διαιτητές ή τους πληρώνεις ή τους δέρνεις. Κι εγώ δεν πλήρωσα ποτέ διαιτητή». Μια από τις διαχρονικές ρήσεις που λέγαμε και στον πρόλογο και η οποία τον ακολουθεί σε όλη του την παραγοντική καριέρα. Λέγεται ότι πρώτη φορά σήκωσε χέρι σε ματς πρωταθλήματος των δικηγόρων, ακολούθησε ξεβράκωμα ρέφερι όταν διατελούσε πρόεδρος του Άρη Πετρούπολης, αργότερα χειροδικία εις βάρος του πρώην μέλους της ΚΕΔ Παναγιώτη Κούτρη και φυσικά δεκάδες ακόμα καταγεγραμμένα περιστατικά. Καυγάδες με τον Μιχάλη Τροχανά, με τον Γιάννη Καρρά, με τον Βίκτωρα Μητρόπουλο, με τον Αχιλλέα Μπέο και σε αρκετές των περιπτώσεων όπου δεν έπιπτε λόγος, έπιπτε ράβδος.

Ο Αλέξης Κούγιας είχε πάντα τρέλα με το ποδόσφαιρο. Αυτό οφείλεις να του το αναγνωρίσεις. Τη δεκαετία του ’80 διατελεί πρόεδρος στον Ηρακλή, αργότερα στη Βέροια, μετά αγοράζει τον Άρη Πετρούπολης και το 1997 ορίζεται πρόεδρος στην ΑΕΚ. Στην επεισοδιακή πρώτη προπόνηση της Ένωσης, από την οποία δεν υπάρχουν ντοκουμέντα, περίπου 2.000 οργισμένοι οπαδοί του δικεφάλου δεν καταλαβαίνουν από πρόσωπα και πράγματα και ξεσπούν (σχεδόν) κατά πάντων. Ο Αλέξης Κούγιας είναι το… τιμώμενο πρόσωπο, που τρώει από φτυσιές μέχρι και χαστούκια στην προσπάθειά του να μπει στο περίφημο τότε Member’s Club στη Νέα Φιλαδέλφεια. Δεν παραιτείται από πρόεδρος, κάτι που έκανε μερικούς μήνες αργότερα, ενώ επέστρεψε στην προεδρία της ΑΕΚ για ολόκληρες τρεις ημέρες τον Ιούνιο του 2004.

2. Η επίθεση στον Κατρακυλάκη!

Ο Στέλιος Κατρακυλάκης έχει ένα πλούσιο βιογραφικό σε μάχιμες ή λιγότερο μάχιμες θέσεις ΠΑΕ. Δεν φτάνει το βιογραφικό του Αλέξη Κούγια, ωστόσο έχει διατελέσει τεχνικός διευθυντής και υπεύθυνος ακαδημιών σε ΠΑΕ Super League και προπονητής σε μικρότερες ομάδες. Το 2006 ήταν τεχνικός της Ένωσης Θράκης, που είχε την ατυχία να αντιμετωπίζει τον ΠΑΣ Γιάννινα σε μια εύθραυστη ψυχολογικά εποχή για τον τότε πρόεδρο του «Άγιαξ». Η άνοδος παιζόταν από παιχνίδι σε παιχνίδι και ο ΠΑΣ δυσκολευόταν απέναντι στην αντίπαλό του. Προς το τέλος της αναμέτρησης, ο Αλέξης Κούγιας όρμισε στο γήπεδο και χειροδίκησε (σ.σ. τα γνωστά χαστουκάκια του), κατά του αντίπαλου προπονητή, με την αιτιολογία ότι έλεγε στους παίκτες του να κάνουν καθυστερήσεις!

«Είναι για να ντρέπεσαι με αυτά που συμβαίνουν, δεν πρέπει να ασχολούμαστε άλλο. Ο κ. Κούγιας ήρθε και μας χτύπησε χωρίς λόγο και αιτία, όταν ακόμα το σκορ ήταν 0-0. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί αντέδρασε με αυτόν τον τρόπο, τι είχε εκείνη την ώρα στο μυαλό του. Δεν μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο συνεχίζουμε και ασχολούμαστε, έχουμε ξεφύγει από τα όρια του λογικού, από τα όρια του ευ αγωνίζεσθαι. Δεν θέλω να δώσω συνέχεια στο θέμα, όλοι είδαν στην τηλεόραση τι έγινε και έχουν βγάλει τα συμπεράσματα τους», έλεγε την επόμενη μέρα στην αθλητική εφημερίδα «Sportime» ο Θρακιώτης τεχνικός, ενώ όταν το μυαλό ξεθόλωσε, ο Κούγιας μίλησε σε ραδιοφωνικό σταθμό.

«Πράγματι έκανα αυτή την ενέργεια κατά του Κατρακυλάκη, δίκαια ή άδικα αυτός το ξέρει. Η δική μου κρίση είναι ότι δίκαια το έκανα». Ξεθόλωσε γράψαμε; Μα, πού είναι αυτό το autocorrect όταν το χρειάζεσαι; Ο Αλέξης Κούγιας τιμωρήθηκε από τον αθλητικό δικαστή με ποινή απαγόρευσης εισόδου για έξι μήνες και πρόστιμο 8.000 ευρώ.

3. Το ξύλο στη Βέροια!

Είχε δεν είχε λήξει η ποινή, όταν αποφάσισε να ακολουθήσει τον ΠΑΣ Γιάννινα στην εκτός έδρας αναμέτρηση με τη Βέροια. Η εικόνα του λίγο μετά τη λήξη του αγώνα, έξω από το γήπεδο προκαλεί θλίψη. Φαίνεται καταπονημένος, σε ημιλιπόθυμη κατάσταση, μέχρι να ανακτήσει τις δυνάμεις του για να καταγγείλει όσα είχαν προηγηθεί. «Παράγοντες σαν τον Αρβανιτίδη, που δεν έχουν κλωτσήσει ποτέ μπάλα, που δεν έχουν παίξει ποδόσφαιρο, κάνουν κακό. Με χτύπησε προσωπικά ο ίδιος, μπροστά στα μάτια του νομάρχη Ιωαννίνων, ενώ οι αλήτες που τον συνόδευαν χτύπησαν εμένα όταν ήμουν κάτω και τον νομάρχη σε όλο του το σώμα» έλεγε μπροστά στις αγαπημένες του κάμερες ο Κούγιας και η γνωμάτευση του νοσοκομείου (σ.σ. καρούμπαλο οκτώ εκατοστών στο κρανίο) ήταν αδιάψευστος μάρτυρας.

Οι παράγοντες της Βέροιας, ωστόσο, είχαν διαφορετική άποψη. Κατηγόρησαν τον πρώην πρόεδρο της «βασίλισσας του βορρά» ότι ήταν προκλητικός και ο Γιώργος Ζαγοραίος, διευθύνων σύμβουλος της ΠΑΕ εκείνο το διάστημα, δήλωσε: «Για άλλη μία φορά ξεπέρασε τα όρια. Μετά τον αγώνα εισήλθε βίαια στα γραφεία της ΠΑΕ και μας έσπρωξε. Είναι υπερβολές όσα λέει. Κανείς δεν τον χτύπησε, όπως ισχυρίζεται. Αυτά είναι θεατρινισμοί που μόνο ο κ. Κούγιας τούς κάνει».

4. Το φιλικό στη Νέα Σμύρνη!

Μετά τον ΠΑΣ, από τον οποίο φυσικά έφυγε επεισοδιακά και κατόπιν αρκετών επεισοδίων με τον κόσμο, ακολούθησε ένα πέρασμα από τη Λαμία, μια προσπάθεια να αποκτήσει το πακέτο μετοχών του ΟΦΗ, πριν έρθει η Παναχαϊκή. Στην Πάτρα ξεκινάει θριαμβευτικά, αλλά προκαλεί συχνότατα επεισόδια με τη συμπεριφορά του προς τους διαιτητές ή τους φιλοξενούμενους. Σε μια χαρακτηριστική περίπτωση, μάλιστα, τα έβαλε με τους γηπεδούχους. Στις 3 Σεπτεμβρίου οι Πατρινοί με τον Αλέξη Κούγια παρόντα στο γήπεδο βρέθηκαν στη Νέα Σμύρνη για να αντιμετωπίσουν τον Πανιώνιο σε φιλικό ματς, το οποίο εξελίχθηκε σε οτιδήποτε άλλο εκτός από τον «τίτλο» του. Με αφορμή ένα μαρκάρισμα του Κοκκίνη στον Ριέρα και την αντίδραση του Ισπανού ο αγωνιστικός χώρος έγινε ρινγκ, οπαδοί των κυανέρυθρων εισέβαλλαν στον αγωνιστικό χώρο (σ.σ. ο Πανιώνιος τιμωρήθηκε με 10.000 ευρώ πρόστιμο) και οι ανακοινώσεις που ακολούθησαν ήταν… μεγαλείο ψυχής!

«Η ΠΑΕ Παναχαϊκή και οι άνθρωποι της περίμεναν μια εξίσου φιλική και ανθρώπινη αντιμετώπιση από τους ανθρώπους, προπονητές και ποδοσφαιριστές του Πανιωνίου, αλλά αντί αυτού αντιμετώπισαν εντός αγωνιστικού χώρου ποδοσφαιρικά ζώα τα όποια υπό την ανοχή του διαιτητή Σφακιανάκη έστειλαν τέσσερις ποδοσφαιριστές μας στο νοσοκομείο (Tafili χιαστούς από εγκληματικό χτύπημα εκτός φάσης του καθυστερημένου αυτού παιδιού Σάμαρη και το οποίο έμεινε ατιμώρητο), Ουρτάδο αιμάτωμα στον μηρό από αντιαθλητικό κτύπημα του Κουμορτζί, Φουρτάδο σοβαρό τραύμα στην ποδοκνημική, Κοκκίνης εγκεφαλική διάσειση από την απάνθρωπη και αντιαθλητική επίθεση με μπουνιές και κλωτσιές στο κεφάλι, ενώ ήταν πεσμένος στο έδαφος από τον αληταρά Ριερα χωρίς να του έχει γίνει καν φάουλ παρά ένα καθαρό τάκλιν».

Ο Αλέξης Κούγιας δέχτηκε – σύμφωνα με την πλευρά της Παναχαϊκής – προσωπική φραστική επίθεση και είχε σκοπό να προχωρήσει σε μήνυση και αγωγή κατά του Λάζαρου Καμπανόπουλου και η πατρινή ομάδα επρόκειτο να καταγγείλει εγγράφως όσα είχαν συμβεί στη Νέα Σμύρνη.

5. Η διακοπή με τον Ολυμπιακό!

Ήταν τέσσερα χρόνια πριν κι όμως φαντάζει σα να έχει περάσει ολόκληρη ζωή! Η Παναχαϊκή υποδεχόταν τον Ολυμπιακό στον επαναληπτικό του 2-0 στις 19 Δεκεμβρίου και παρότι προηγήθηκε το όνειρό της για πρόκριση έσβησε με την ισοφάριση του Γιάννη Φετφατζίδη στο 58’. Τότε ήταν που ξεκίνησαν όλα τα υπόλοιπα. Συνεχείς διακοπές στο παιχνίδι, γκρίνια για τη διαιτησία και στο φινάλε οριστική διακοπή για αντικείμενο που πετάχτηκε και βρήκε τον επόπτη. Οι μέρες που ακολούθησαν έφεραν εκ νέου στο προσκήνιο τον Αλέξη Κούγια, με τον Ολυμπιακό να τον κατονομάζει ηθικό αυτουργό και τον ίδιο να απαντάει για την εγκληματική οργάνωση.

«Για όσα έγιναν στο γήπεδο της Πάτρας υπάρχει ηθικός αυτουργός και αυτός είναι ο κύριος Κούγιας, που πυροδότησε με κάθε τρόπο το παιχνίδι. Είναι ντροπή για την Πάτρα και την Παναχαϊκή να τους προσβάλλει ο κάθε Κούγιας με τις πρακτικές του», ανέφερε επίσημη ανακοίνωση των ερυθρολεύκων και ο γνωστός ποινικολόγος απάντησε:

«Ο Ολυμπιακός δεν υπήρχε χθες, ένα συνονθύλευμα είναι που χωρίς βοήθεια από τον διαιτητή δεν κάνει τίποτα. Το έχουν καταλάβει και οι οπαδοί του, για αυτό δεν πηγαίνουν στο γήπεδο. Η διακοπή του αγώνα έγινε από το ίδιο πρόσωπο που τηλεφωνούσε στον Αμπάρκιολη μετά τον αγώνα της Παναχαϊκής με τον Πλατανιά. Αλλά γιατί να τιμωρηθούμε, τη διακοπή την προκάλεσαν οπαδοί του Ολυμπιακού, οι δικοί μας δεν μπαίνουν μέσα στο γήπεδο. Ήταν χωρίς εισιτήριο οι οπαδοί του Ολυμπιακού, τους έβαλε η αστυνομία στο γήπεδο. Και πηδούσαν κάγκελα οικογένειες και παιδιά για να φύγουν από δίπλα τους. Δεν είμαι στη διοίκηση της Παναχαϊκής, δεν ήμουν καν στο γήπεδο. Αν θεωρούμαι ηθικός αυτουργός επειδή είμαι κατά του Μαρινάκη, του Μπέου, του Τσακογιάννη κ.λπ., τότε τι να πω;».

6. Το ξύλο με την ΑΕΚ!

Το πιο πρόσφατο περιστατικό που υπάρχει καταγεγραμμένο με πρωταγωνιστή τον Αλέξη Κούγια χρονολογείται πριν 16 μήνες στην Πάτρα. Στις 31 Μαΐου οι δύο ομάδες αναμετρήθηκαν στην Κόρινθο για τα πλέι οφ της Football League, με την ΑΕΚ να έχει πανηγυρίσει ήδη την επάνοδό της στα σαλόνια. Το ματς διεξήχθη στην Κόρινθο κατόπιν πολλών παλινωδιών και ήταν όσο επεισοδιακό φοβόταν η αστυνομία. Η ένταση ξεκίνησε όταν ο Αλέξης Κούγιας αντέδρασε σε υβριστικά συνθήματα των οπαδών της ΑΕΚ, πιάστηκε στα χέρια με αστυνομικό και όταν κατέβηκε από την εξέδρα είχε σκισμένο μπλουζάκι (σ.σ. τόσο sexy όσο ακούγεται) και είχε αφήσει ένα χάος πίσω του.  Αποτέλεσμα ήταν η επέμβαση δυνάμεων των ΜΑΤ, η χρήση χημικών, η διακοπή του αγώνα και, φυσικά, οι μετέπειτα δηλώσεις του Αλέξη Κούγια, που επιτέθηκε στον Δημήτρη Μελισσανίδη.

«Για να μην γράφετε ότι θέλετε, οτιδήποτε, και χωρίς να είναι αυθεντικό. Μπράβο στην παμμέγιστη ποδοσφαιρική δύναμη που λέγεται ΑΕΚ για την άνοδο της. Είναι αδιανόητο να λείπει η ΑΕΚ από την Σούπερ Λιγκ. Η ΑΕΚ δεν αξίζει να έχει το περιβάλλον που έχει τώρα. Έχει αρχές αξίες, ήμουν πρόεδρος σε δύσκολους καιρούς. Δεν έχει άλλους οπαδούς η Ελλάδα σαν την ΑΕΚ, έχουν σεβασμό, αρχές και αξίες. Η ΑΕΚ είναι στα χέρια πλουσίων τώρα, αλλά καλά θα κάνουν να ετοιμάζονται δυστυχώς για επανάληψη ίδιου έργου. Φιλοξενούμε την ΑΕΚ, της έχουμε παραχωρήσει το γήπεδο όλο. Ήμασταν λίγοι για να απολαύσουμε ένα εκπληκτικό ματς. Ήρθε ο μπράβος του Μελισσανίδη και ξεκίνησε την επίθεση σε μένα και στον δήμαρχο Κορίνθου».

(+1) Ο Σιντιμπέ και οι άλλοι!

Το bonus είναι προκειμένου να καλύψουμε σε όσο μεγαλύτερο εύρος γίνεται τα επεισόδια του ή με τον Αλέξη Κούγια χωρίς να χρειαστεί να βγάζουμε το άρθρο σε συνέχειες! Η περυσινή κόντρα του λεκτικά και σωματικά με τον Ηρακλή Νύκταρη, με τον οποίο μερικούς μήνες αργότερα εθεάθησαν αργότερα παρεούλα σε νυχτερινό μαγαζί, η ανακοίνωση της Λάρισας με την οποία επέπληττε τον Γκουστάβο Πογιέτ μετά το ματς του κυπέλλου με την ΑΕΚ είναι πρόσφατες κατακτήσεις του γνωστού ποινικολόγου, ο οποίος το 2014 είχε αναγκαστεί να φύγει από το γήπεδο του Ταύρου, όταν η παρουσία του προκάλεσε ένταση σε ματς Φωστήρα-Ολυμπιακού Βόλου.

Παράλληλα, σε συνέχεια του χθεσινού άρθρου για τη συμπεριφορά του ως πρόεδρος του ΠΑΣ Γιάννινα απέναντι στον Μαχαμαντού Σιντιμπέ, θα παραθέσουμε τις δηλώσεις του γκολκίπερ μετά το περιστατικό.

«Δηλαδή, δεν μπορώ να κάνω μια μαλ… μέσα στο παιχνίδι; Τερματοφύλακας είμαι, έκανα λάθη. Στο πρώτο γκολ με τύφλωσε ο ήλιος. Μετά τον αγώνα στα αποδυτήρια ζήτησα συγγνώμη από τους συμπαίκτες μου και τον προπονητή μου. Παραδέχθηκα τα λάθη μου. Όχι όμως και να κατηγορούμαι πως έπαιξα το παιχνίδι στο στοίχημα. Εγώ δεν ξέρω καν πώς παίζεται. Ήθελε να φύγω από την ομάδα χωρίς να μου δώσει τα λεφτά που είναι να πάρω. Επειδή έλειπα αρκετό καιρό στο Κόπα Άφρικα θεωρεί πως δεν πρέπει να πάρω όλα τα χρήματα του συμβολαίου μου. Θα ήταν, όμως, πιο αντρίκειο να έρθει να μου το πει. Τότε θα το καταλάβαινα. Γιατί με βρωμίζει; Πώς θα βρω εγώ ομάδα το καλοκαίρι στην Ελλάδα; Δεν κοιμήθηκα καθόλου από τη στεναχώρια μου. Τι θα πω στα παιδιά μου, που θα νομίζουν ότι ο μπαμπάς τους είναι απατεώνας;».

Θυμηθήκαμε, αναλύσαμε, γράψαμε, παραθέσαμε και απάντηση δεν βρήκαμε. Μόνο μια παράφραση μπορεί να γίνει στο επίκαιρο ερώτημα του 2007. Γιατί δέρνουν στα γήπεδα τον Αλέξη Κούγια; Γιατί δέρνει στα γήπεδα ο Αλέξης Κούγιας;

Πηγή: sdna.gr (Μαριάννα Αξιοπούλου)