Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024 06:34
Τοπικά

Σε κοινόχρηστο χώρο η πισίνα του Valis στην Αγριά! – Διοικητική αποβολή από τον δήμο

Σύμφωνα με αυτοψία αρμοδίων υπηρεσιών, έπειτα από καταγγελίες πολιτών, η πισίνα του ξενοδοχείου Valis στην Αγριά, διαπιστώθηκε ότι  είναι κατασκευασμένη σε κοινόχρηστο χώρο, όπως και ο περιβάλλον χώρος που είναι κατάλληλα διαμορφωμένος, με τοίχους και στέγαστρα, ενώ τίποτε από αυτά δεν προβλέπεται στην οικοδομική άδεια.
Το θέμα έρχεται προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο μεθαύριο Τετάρτη στις έξι το απόγευμα και το σώμα καλείται να αποφασίσει για την διοικητική αποβολή της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «Π.Μποτσιβάλης Α.Ε.» από τον κοινόχρηστο χώρο που έχει καταληφθεί με αυθαίρετες κατασκευές επί της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου εντός εγκεκριμένου σχεδίου πόλεως της Αγριάς.
Όπως αναφέρεται στη σχετική εισήγηση, στις 13-2-2013 κατατέθηκε έγγραφη καταγγελία δημοτών και από αρμόδιο υπάλληλο της Διεύθυνσης Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Βόλου, διενεργήθηκε αυτοψία στο ξενοδοχείο «VALIS» στην Αγριά. Διαπιστώθηκε η κατασκευή σε κοινόχρηστο χώρο κολυμβητικής δεξαμενής, η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου αυτής με επίστρωση πλακιδίων, λιθόκτιστους τοίχους και στέγαστρα, καθ΄ υπέρβαση της οικοδομικής άδειας. Οι κατασκευές βρίσκονται εκτός οικοδομικής γραμμής εντός εγκεκριμένης δημοτικής οδού σύμφωνα με το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο οικισμού Αγριάς και την Πράξη Εφαρμογής, κατά παράβαση του Νόμου.
Ειδικότερα η κατασκευή της κολυμβητικής δεξαμενής έχει υλοποιηθεί εντός του εύρους της δημοτικής οδού, αποτελεί μόνιμη κατασκευή καθώς και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου γύρω από αυτήν με την επίστρωση πλακιδίων, την κατασκευή λιθόκτιστων τοίχων και την τοποθέτηση πλησίον αυτής ενός στεγάστρου εμβαδού 16.30 χ 3,25= 25,98 τ.μ. με μεταλλικό σκελετό και ενός δεύτερου στεγάστρου έμπροσθεν της εισόδου του ξενοδοχείου εμβαδού 8,30χ9,00=74,70 τ.μ. Οι εν λόγω κατασκευές έχουν υλοποιηθεί καθ΄ υπέρβαση της οικοδομικής άδειας εντός δημοτικής οδού καταπατώντας την σε χρόνο μεταγενέστερο της πράξης εφαρμογής του σχεδίου πόλης και παραβιάζουν ουσιαστικές πολεοδομικές διατάξεις. Με την έκθεση αυτοψίας οι κατασκευές χαρακτηρίστηκαν ως αυθαίρετες και επιβλήθηκαν σε βάρος της εταιρείας πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης, ποσού 50.959,93 ευρώ και 8.476,66 ευρώ αντίστοιχα. Η εταιρεία «Π. Μποτσιβάλης Α.Ε.» με την ένσταση της στη Διεύθυνση Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Βόλου προέβαλε ότι τα στέγαστρα δεν αποτελούν μόνιμες κατασκευές και βρίσκονται εντός της ιδιοκτησίας της, η δε διαμόρφωση του περιβάλλοντος της κολυμβητικής δεξαμενής χώρου έχει υλοποιηθεί σε χώρο που μισθώνει από τον Δήμο Αγριάς. Η ένσταση διαβιβάστηκε προς το Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων Μαγνησίας και Σποράδων (ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α.). Το ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α. με την από 3-10-2016 απόφασή του απέρριψε την ένσταση.
Στη συνέχεια, η εταιρεία κατέθεσε στις 16-2-2017, στο Διοικητικό Εφετείο Λάρισας, αίτηση αναστολής κατά της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας και του Δήμου Βόλου εκτελέσεως της από 3-10-2016 απόφασης του Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων ΠΕ Μαγνησίας και Σποράδων (ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α.). Επίσης με την εν λόγω αίτηση αναστολής ζητείται και η αναστολή εκτελέσεως της ως εκθέσεως αυτοψίας. Το Διοικητικό Εφετείο Λάρισας Τμήμα Α΄ Τριμελές σε Συμβούλιο (Ακυρωτικής Διαδικασίας) απέρριψε με την αριθμ. 25/2017 απόφασή του την αίτηση αναστολής.
Από τον δήμο συντάχθηκε πρωτόκολλο διοικητικής αποβολής της εν λόγω εταιρείας από τον κοινόχρηστο χώρο. Επίσης σύμφωνα με έγγραφο της Διεύθυνσης Υπηρεσίας Δόμησης ο καταληφθείς κοινόχρηστος χώρος έχει αφαιρεθεί από την αρχική ιδιοκτησία της Ένωσης Γεωργικού Συνεταιρισμού Πηλίου (Ε.Α.Σ. Πηλίου), λόγω εισφοράς σε γη, αποτελεί δε τμήμα των εγκεκριμένων κοινόχρηστων χώρων του ρυμοτομικού σχεδίου οικισμού Αγριάς.
Η ανώνυμη εταιρεία «Π. Μποτσιβάλης Α.Ε.» αγόρασε την τελική ιδιοκτησία, σύμφωνα με την κυρωμένη πράξη εφαρμογής.
Σύμφωνα με το άρθρο 2 του ΑΝ 263/1968 ΦΕΚ 12Α προβλέπεται και συντάσσεται από τον Δήμαρχο σε περίπτωση αυθαίρετης κατάληψης οποιουδήποτε δημοτικού ακινήτου, πρωτόκολλο διοικητικής αποβολής