Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024 03:40
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε κλοιό ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βόρεια Ελλάδα -Οργή για το Σκοπιανό






Σε ζήτημα εκλογικής επιβίωσης εξελίσσεται το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ στην Βόρειο Ελλάδα, καθώς οι αντιδράσεις του κόσμου στις πόλεις της Μακεδονίας για την Συμφωνία των Πρεσπών και τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, δείχνουν ότι το κυβερνών κόμμα κινδυνεύει με πραγματικό Βατερλό.

Βατερλό που θα επιδράσει καθοριστικά στο συνολικό ποσοστό του κόμματος στις προσεχείς εκλογές, όποτε κι αν γίνουν. Άνοιξη η Φθινόπωρο.

Χθες, μια ακόμα απόπειρα να αντιμετωπιστεί το κύμα δυσαρέσκειας για το ονοματολογικό, απέτυχε παταγωδώς, καθώς η ομιλία του Δημήτρη Τζανακόπουλου στην Κατερίνη, όπως και αυτή του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην Καβάλα, έγιναν σε καθεστώς πολιορκίας, με ισχνή συμμετοχή και με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, τουλάχιστον στην Κατερίνη, να απαγορεύουν την πρόσβαση εκατοντάδων διαδηλωτών, στο σημείο της κομματικής εκδήλωσης του ΣΥΡΙΖΑ. Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα για την Μακεδονία και κρατούσαν ελληνικές σημαίες.

Έχουν προηγηθεί η επίθεση με βόμβες μολότοφ εναντίον της οικίας της βουλευτού Θεοδώρας Τζάκρη στα Γιαννιτσά, διαδηλώσεις έξω από το σπίτι της βουλευτού Πιερίας Ελισάβετ Σκούφα καθώς και των συναδέλφων της Αστέριου Καστόρη και Χαρίλαου Τζαμακλή, ενώ και στην Δράμα, διαδηλωτές επιχείρησαν να προσεγγίσουν το σπίτι του βουλευτή Χρήστου Καραγιαννίδη.

Καθημερινά οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δέχονται προπηλακισμούς από ιερείς και πολίτες, με βαριές κουβέντες περί προδοσίας.

Το «Βόρεια Μακεδονία» δεν περνάει δηλαδή, και αυτό που κάνει εντύπωση είναι η επιμονή των αντιδράσεων του κόσμου, αν και πλέον η υπόθεση του Σκοπιανού έχει περάσει στις μέσα σελίδες των εφημερίδων και έχει σχεδόν εξαφανιστεί από τα δελτία ειδήσεων της τηλεόρασης.

Οι ενδείξεις από τις αντιδράσεις του κόσμου στον συμβιβασμό με τον βόρειο γείτονα, δείχνουν ότι η κοινωνία δεν πείθεται και ζητάει να αποδώσει ευθύνες.

Οι εντυπώσεις από την καθημερινότητα των αντιδράσεων, φωτίζουν και τα συμπεράσματα της τελευταίας έρευνας εκλογικής συμπεριφοράς της εταιρείας public issue, που ανέβασε τη διαφορά της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στις 14,5 μονάδες.

Στην ανάλυση της η εταιρεία, που ας σημειωθεί είναι η εταιρεία που παλαιότερα χρησιμοποιούσε η Αυγή, διαπιστώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «πληρώνει μεγάλο κόστος από την πολιτική απομόνωση αλλά και την κοινωνική περιχαράκωση που του χρεώνεται, εξαιτίας της Συμφωνίας των Πρεσπών. Απώλεια που δεν αντισταθμίζεται από την προσέλκυση μιας μικρής μερίδας ψηφοφόρων του λεγόμενου αντίεθνικιστικού ρεύματος, που τάσσεται υπέρ της Συμφωνίας και συσπειρώνεται σήμερα γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ».

Με δυο λόγια ο ΣΥΡΙΖΑ πληρώνει μεγάλο κόστος για το Βόρεια Μακεδονία και αυτό αποτυπώνεται και στα εκλογικά του ποσοστά, οι δε εκδηλώσεις στο Μέγαρο Μουσικής με ορισμένα στελέχη της κεντροαριστεράς και τα ανοίγματα στην λεγόμενη ανανεωτική αριστερά, έχουν πολύ μικρή επίδραση στην κοινωνία.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες από τα κομματικά επιτελεία που δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιωθούν, απώλειες σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ και στην Κρήτη, μέχρι πρότινος την μόνη περιφέρεια όπου συγκρατούσε τις δυνάμεις του, και πιθανότατα και αυτό να οφείλεται στο Μακεδονικό.

Είναι βέβαιον ότι οι προσπάθειες του ΣΥΡΙΖΑ να σπάσει την απομόνωση στην Βόρειο Ελλάδα θα συνεχιστούν, με εκδηλώσεις στις οποίες θα κληθούν να συμμετάσχουν όλα τα πρωτοκλασάτα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος. Όμως παραμένει εξαιρετικά αμφίβολο αν μπορούν να αποδώσουν εκλογικά. Πόσο μάλλον που ο άλλοτε «αναντικατάστατος» Πάνος Καμμένος, συνεχίζει τον ανταρτοπόλεμο με τον Νίκο Κοτζιά και τις αποκαλύψεις για τον παρασκήνιο της διαπραγμάτευσης, ενισχύοντας τις υποψίες του κόσμου για την επιρροή του διεθνούς παράγοντα στην σύναψης της συμφωνίας, ενώ η ροή των συγχαρητηρίων των ξένων ηγετών προς τον Αλέξη Τσίπρα, όπως προχθές η επιστολή του Ντόναλντ Τραμπ, μάλλον δεν ανατρέπει την εικόνα.

Πηγή: iefimerida.gr