Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 15:01
Τοπικά

Σε επιφυλακή στη Μαγνησία για την αντιμετώπιση της «Ευρυδίκης»






Σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκονται οι φορείς της αυτοδιοίκησης, Περιφέρεια, δήμοι και όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η «Ευρυδίκη», το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας που αναμένεται να κάνει ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία του, σήμερα και αύριο και στη Μαγνησία. Το κύμα κακοκαιρίας που έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα, πλημμυρικά φαινόμενα, χαλαζοπτώσεις και απώλειες ανθρώπινων ζωών σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, θα περάσει και από την περιοχή της Μαγνησίας, κινητοποιώντας έγκαιρα όλους τους συναρμόδιους φορείς, για την αντιμετώπιση κάθε έκτακτης ανάγκης.

Ο πρώην διευθυντής της υπηρεσίας πρόγνωσης της ΕΜΥ, Νίκος Καντερές, πάντως σημείωσε ότι το κύμα κακοκαιρίας που θα επηρεάσει και τη Μαγνησία, δεν θα έχει ενδεχομένως την ένταση που εμφανίζεται σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Οι ισχυρές βροχοπτώσεις αναμένεται να διαρκέσουν από σήμερα μέχρι το τέλος της εβδομάδας, με σταδιακή εξασθένηση το Σάββατο, ενώ την Κυριακή θα επικρατήσουν καλές καιρικές συνθήκες. Όπως επεσήμανε ο κ. Καντερές, στην περιοχή της Μαγνησίας θα σημειωθούν βροχές κατά διαστήματα και τοπικές καταιγίδες, ενδεχομένως ισχυρές, αλλά τα φαινόμενα θα είναι πιο ήπια, σε σύγκριση με τις ακραίες εικόνες άλλων περιοχών.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του κ. Καντερέ το κύμα κακοκαιρίας επηρεάζει εντονότερα τη δυτική Ελλάδα, σε σύγκριση με την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας και της Μαγνησίας ειδικότερα. Ο ίδιος ανέφερε εξάλλου ότι μετά την παροδική βελτίωση που θα παρουσιάσει η εικόνα του καιρού, από την επόμενη Τρίτη και προς το τέλος της εβδομάδας ο υδράργυρος αναμένεται να ακολουθήσει περαιτέρω καθοδική πορεία.

Ετοιμότητα στην Περιφέρεια

Κλίμα ετοιμότητας επικρατεί στην Περιφέρεια, με το έμψυχο δυναμικό της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας και τα διαθέσιμα μηχανήματα να παραμένουν στις επάλξεις, προκειμένου να παρέμβουν, εάν παραστεί ανάγκη. Μηχανήματα της περιφέρειας πραγματοποίησαν και χθες καθαρισμούς των τάφρων της επαρχιακής οδού, στο ύψος των Χανίων, της Πορταριάς και άλλων περιοχών, προς αποφυγή τυχόν προβλημάτων.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας Σποράδων συστήνει: «Τον έλεγχο και καθαρισμό των φρεατίων των οδών αρμοδιότητας των δήμων και της ΠΕΜΣ. Τη μέριμνα από πλευράς πολιτών για τα φρεάτια και τις υδρορροές των ιδιοκτησιών. Την αποφυγή διέλευσης, στάσης και στάθμευσης πλησίον και εντός υδατορεμάτων. Την αποφυγή παραμονής ή διέλευσης πεζών και οχημάτων σε περιοχές με έντονες κλίσεις πρανών. Την αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων σε περίπτωση εκδήλωσης και έξαρσης των φαινομένων. Η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Σποράδων», τονίζει η ανακοίνωση, «βρίσκεται σε ετοιμότητα και σε επιφυλακή, προκειμένου να επέμβει όπου και αν χρειαστεί».

 

Στον Δήμο Βόλου

Ενημερωτική ανακοίνωση εξέδωσε χθες ο Δήμος Βόλου ενόψει ακραίων καιρικών φαινομένων που αναμένονται σύμφωνα με την ενημέρωση από την ΕΜΥ, συνιστώντας στους πολίτες «να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας».

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιώργος Πράττος, ανέφερε ότι υπάρχει διαρκής ετοιμότητα και όλα το προσωπικό της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, μαζί με τα διαθέσιμα μηχανήματα βρίσκονται σε επιφυλακή. Στο πλαίσιο προετοιμασίας για την αντιμετώπιση του κύματος κακοκαιρίας, έχουν πραγματοποιηθεί καθαρισμοί στα φρεάτια, σε συνεργασία με τη ΔΕΥΑΜΒ, ενώ παράλληλα έχουν συγκροτηθεί μικτά συνεργεία προκειμένου να αντιμετωπιστεί κάθε έκτακτη ανάγκη. «Το προσωπικό βρίσκεται σε επιφυλακή όλο το 24ωρο» υπογράμμισε ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βόλου, ενώ τόνισε ότι σύμφωνα με την ενημέρωση που υπάρχει μέχρι στιγμής, το κύμα κακοκαιρίας θα συνοδεύεται από φαινόμενα μικρότερης έντασης, σε τοπικό επίπεδο, σε σύγκριση με άλλες περιοχές.

Στις Βόρειες Σποράδες

Σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας βρίσκονται και τα νησιά των Βορείων Σποράδων, με τους φορείς, τις υπηρεσίες και το έμψυχο δυναμικό να έχουν συντονιστεί για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων που ενδέχεται να σημειωθούν. Το ισχυρό κύμα κακοκαιρίας που αναμένεται να κάνει από σήμερα αισθητή την παρουσία του και στα νησιά παράλληλα με τη χερσαία Μαγνησία, έχει θέσει τους πάντες σε κατάσταση επιφυλακής για κάθε ενδεχόμενο.

Ανακοίνωση του λιμεναρχείου

Ανακοίνωση εξέδωσε, εξάλλου, χθες και το λιμεναρχείο του Βόλου, συστήνοντας στους ιδιοκτήτες και κυβερνήτες μικρών σκαφών να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλούς πρόσδεσης, και στους λουόμενους «να επιδεικνύουν την απαραίτητη προσοχή και να συμμορφώνονται με τους κανόνες ασφαλούς κολύμβησης».

ΠΗΓΗ: ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣΡεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ