Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 12:28
Κόσμος

Σεισμός 7,9 Ρίχτερ νοτιοδυτικά της Ινδονησίας






Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 7,9 της κλίμακας Ρίχτερ καταγράφηκε νοτιοδυτικά της Ινδονησίας, σύμφωνα με το αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο.

Αρχικά, το ινστιτούτο είχε καταγράψει δόνηση 8,2 Ρίχτερ, ωστόσο το μέγεθος ορίστηκε στα 7,9 Ρίχτερ, τη στιγμή που και άλλα γεωλογικά ινστιτούτα υπολόγιζαν διαφορετικά το μέγεθος του σεισμο ξεκινώντας από το κινεζικό ινστιτούτο που έκανε λόγο για 7,5 Ρίχτερ.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις ο σεισμός σημειώθηκε στη Σουμάτρα με επίκεντρο σε απόσταση 808 χλμ από την Παντάνγκ και το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 10 χλμ.

Περίπου μία ώρα αργότερα, σημειώθηκαν αναφορές για νεκρούς, ο αριθμός των οποίων δεν έχει ακόμα δοθεί στη δημοσιότητα.

Η υπηρεσία διασωστών της Ινδονήσιας ανακοίνωσε πως υπάρχουν «πολλοί νεκροί», δίχως να διευκρινίζει τον αριθμό των θυμάτων.

Ο εκπρόσωπος της ομάδας διασωστών, Ιερώνυμος Γκούρου, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters «υπάρχουν κάποιοι νεκροί», ωστόσο δεν προχώρησε σε περαιτέρω λεπτομέρειες.

Την ίδια στιγμή, εκδόθηκε προειδοποίηση και για τσουνάμι που αφορά στις περιοχές της Δυτικής και Βόρειας Σουμάτρας, της επαρχίας Άτσεχ, της περιοχής Μπενγκουλού και της Λαμπούνγκ.

Στην περιοχή Μενταγουάι δόθηκε η εντολή εκκένωσης τουλάχιστον 1.000 κατοίκων, σύμφωνα με αναφορές δημοσιογράφων που βρίσκονται δυτικά της Σουμάτρας.

Την ίδια ώρα, στην περιοχή Άτσεχ έχει αρχίσει να σημειώνεται υποχώρηση των υδάτων στη θάλασσα από τρία έως πέντε μέτρα.

Σύμφωνα με βίντεο που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο, η σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στη Σουμάτρα, με τα πλάνα να καταγράφουν την αγωνία των πολιτών. Όπως αποκαλύπτει το βίντεο, εργαζόμενοι αναστατωμένοι εγκαταλείπουν έντρομοι τα γραφεία τους για να βρουν καταφύγιο. Ενδεικτικό του μεγέθους του σεισμού είναι ότι οι κάμερες του κλειστού κυκλώματος δεν έχουν καταγράψει ούτε ένα σταθερό πλάνο από το εσωτερικό κτιρίων, αλλά και εξωτερικούς χώρους.

«Προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές ακόμα», δήλωσε εκπρόσωπος της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Ινδονησίας.

Επισημαίνεται πως αυτός είναι ο τέταρτος μεγάλος σεισμός κατά σειρά μέσα σε 24
ώρες, αφού προηγήθηκαν τρεις μικρότεροι.

Εξαιτίας του μεγάλου μεγέθους της δόνησης, εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι και στην Αυστραλία, επισημαίνοντας πως ενδέχεται να πληγούν τα νησιά Κόκος και Χριστουγέννων, ωστόσο λίγη ώρα αργότερα η οδηγία αποσύρθηκε.

Υπενθυμίζεται πως σεισμός μεγέθους 9,1 Ρίχτερ είχε πλήξει την δυτική ακτή της βόρειας Σουμάτρας το 2004, με αποτέλεσμα να σημειωθεί τσουνάμι που σκόρπισε το θάνατο σε 230.000 ανθρώπους.

Ο σεισμός έγινε αισθητός στη Σιγκαπούρη, με κάτοικο της Σενγκάνγκ να δηλώσει στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Ένιωσα το κρεβάτι να κινείται και είδα τον μελωδό να ταλαντεύεται ακόμα και αν τα παράθυρα ήταν κλειστά. Υπέθεσε ότι ήταν σεισμός από γειτονική χώρα γιατί αυτό συνέβη πριν μερικά χρόνια κατά τη διάρκεια του σεισμού στη Σουμάτρα».

Στο μεταξύ, το Εθνικό Κέντρο Προειδοποίησης Καταστροφών της Ταϊλάνδης σε ανακοίνωσή του καλεί τους πολίτες να είναι προετοιμασμένοι για τσουνάμι.