Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024 11:53
Κόσμος

Σεισμός στην Καλιφόρνια: Φόβοι για ενεργοποίηση του «Δαχτυλιδιού της Φωτιάς»

Ένας σεισμός 3,8 Ρίχτερ έπληξε σήμερα την περιοχη της Καλιφόρνια των ΗΠΑ, τον οποίο ακολούθησαν ακόμα δύο μικρότεροι σεισμού, 2,8 και 3 Ρίχτερ αντίστοιχα.






Οι σεισμοί σημειώθηκαν στην παραλιακή περιοχή Eureka και μεταξύ των πόλεων Sacramento και San Jose. Σύμφωνα με τοπικά ειδησεογραφικά πρακτορεία δεν έχουν σημειωθεί τραυματισμοί από τους σεισμούς.

Εκτός από τους τρεις σεισμούς που καταγράφηκαν σήμερα, έχει σημειωθεί ένας σεισμός 4,2 Ρίχτερ στην περιοχή Ferndale στη νότια Καλοφόρνια, και ένας σεισμός 4,4 Ρίχτερ στην Ιαπωνία.


Το «Δαχτυλίδι της φωτιάς», το οποίο υπάρχουν φόβοι ότι ενεργοποιείται πρόκειται για μια ζώνη σε σχήμα πέταλου, μήκους 40.000 χλμ., που σχηματίζεται από τις ακτές της αμερικανικής ηπείρου και τις ακτές της Ασίας, που βρέχονται από τον Ειρηνικό ωκεανό. Το πέταλο αυτό συνδέεται με μία σχεδόν συνεχή σειρά από ωκεάνιες τάφρους, ηφαιστειακά τόξα, ηφαιστειακές ζώνες και λιθοσφαιρικές πλάκες.

Περιλαμβάνει 452 ηφαίστεια και φιλοξενεί πάνω από το 75% των ενεργών και αδρανών ηφαιστείων στον κόσμο. Στο «Δαχτυλίδι της φωτιάς» σημειώνονται περίπου το 90% των σεισμών παγκοσμίως, αλλά και το 80% των μεγαλύτερων σεισμών του κόσμου. Ο τελευταίος καταστροφικός σεισμός των 8,8 Ρίχτερ, τον Φεβρουάριο του 2009 στη Χιλή, είναι ένας από τους σεισμούς που έδωσε αυτή η ζώνη.