Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 22:48
Κόσμος

Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν και Σουδάν διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις τους με το Ιράν






Η εκτέλεση του σιίτη Νιμρ αλ-Νιμρ από τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας μετά τη φυλάκιση και καταδίκη του για τρομοκρατική δράση, προκάλεσε σειρά αντιδράσεων σε χώρες του μουσουλμανικού κόσμου.

Έπειτα από τις τεταμένες σχέσεις ετών Ιράν με Σαουδική Αραβία, το βασίλειο ανακοίνωσε την περασμένη Κυριακή ότι διακόπτει τις διπλωματικές επαφές με την Τεχεράνη.

Μετά την εκτέλεση του ιερωμένου εξαγριωμένοι κάτοικοι της Τεχεράνης πραγματοποίησαν επίθεση στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην πρωτεύουσα του Ιράν.

Η απόφαση του καθεστώτος της Σαουδικής Αραβίας να αποσύρει την διπλωματική της αποστολή από την Τεχεράνη έρχεται στην πιο κρίσιμη στιγμή της όλης ιστορίας, καθώς πλέον δεν θα υπάρχει η δίοδος επικοινωνίας ώστε να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης και να βρεθεί μία λύση για να μη φθάσουν τα πράγματα μεταξύ σιιτών και σουνιτών στα άκρα.

Την ίδια στιγμή, ανάλογη στάση κράτησε και το Μπαχρέιν, το οποίο με ανακοίνωση έδωσε διορία 48 ωρών στους Ιρανούς διπλωμάτες να αποχωρήσουν, έπειτα από την επίθεση οργισμένων Ιρανών διαδηλωτών τη νύχτα του Σαββάτου, στην πρεσβεία του Ριάντ στην Τεχεράνη.

Σημειώνεται ότι στο Μπαχρέιν ξέσπασαν βίαιες συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και σιιτών διαδηλωτών, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για την εκτέλεση του Νιμρ αλ Νιμρ. Τα επεισόδια σημειώθηκαν σε πολλές συνοικίες με σιιτικό πληθυσμό της πρωτεύουσας Μανάμα όπου η αστυνομία εκτόξευσε δακρυγόνα και άνοιξε πυρ, χρησιμοποιώντας σκάγια εναντίον των διαδηλωτών οι οποίοι απάντησαν με ρίψεις βομβών μολότοφ, γνωστοποίησαν αυτόπτες μάρτυρες επισημαίνοντας ότι υπάρχουν τραυματίες.

Τρίτη χώρα που ακολούθησε την ίδια τακτική, είναι το Σουδάν που αποφάσισε να διακόψει τις επαφές με το σιιτικό Ιράν.

Το Σουδάν ανακοίνωσε σήμερα ότι διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν μετά την εισβολή διαδηλωτών στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Τεχεράνη και σε σαουδαραβικά προξενεία αλλού στο Ιράν.

«Ως απάντηση στις βάρβαρες επιθέσεις εναντίον της πρεσβείας της Σαουδικής Αραβίας στην Τεχεράνη και το προξενείο της στη Μασχάντ… η κυβέρνηση του Σουδάν ανακοινώνει πως διακόπτει άμεσα τις σχέσεις με την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν», αναφέρεται σε δήλωση του σουδανικού υπουργείου Εξωτερικών.