Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024 07:08
Τοπικά

Σανό αντί για…γεμιστά μας έφερε η Θεανώ – Υποσχέσεις, ΘΑ και αιχμές κατά Αγοραστού






Χωρίς καν ένα ταπεράκι με τα περιώνυμα…γεμιστά της, αλλά με υποσχέσεις ότι ΘΑ συμμετάσχει και ο Βόλος μέχρι το τέλος του 2016 στο πρόγραμμα κατά της ανθρωπιστικής κρίσης και με αιχμές κατά του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστού, ότι καθυστερεί τη λειτουργία για τα Κέντρα Κοινότητας, μας τίμησε το Σάββατο δια της παρουσίας της στο Βόλο, μια από τις φίρμες – όχι πάντως για το έργο της – της κυβέρνησης, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου.

Με τη γνωστή πια αλαζονεία και αμετροέπεια των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, η κυρία Θεανώ, επανέλαβε τους γελοίους και αναπόδεικτους ισχυρισμούς της, ότι δηλαδή ο Βόλος δεν εντάχθηκε στο πρόγραμμα κοινωνικής αλληλεγγύης επειδή δεν πληρούσε (!) τρία κριτήρια και επανέλαβε την καραμέλα ότι ΘΑ συμμετάσχει μέχρι το τέλος του 2016 στο πρόγραμμα κατά της ανθρωπιστικής κρίσης. Δεν παρέλειψε βέβαια να αναφερθεί στο πρόγραμμα ανασυγκρότησης της κοινωνικής προστασίας με στόχο να στηθεί ένα ισχυρό δίχτυ ειδικά για τους πολίτες που ζουν σε καθεστώς ακραίας φτώχειας, την ώρα που εκείνη και οι «σύντροφοί» της στην κυβέρνηση πετσοκόβουν μισθούς και συντάξεις και γονατίζουν το λαό από τη φορολογία!

Η υπουργός, Θεανώ Φωτίου, ενημέρωσε για τα Κέντρα Κοινότητας που θα τεθούν σε λειτουργία σε όλους τους δήμους από το 2017 και κάλεσε τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας να μην καθυστερεί άλλο τις προσκλήσεις ενδιαφέροντος για να ετοιμαστούν έγκαιρα οι δήμοι.

Για τα Κέντρα Κοινότητας που θα λειτουργήσουν σε δήμους με μόνιμο πληθυσμό, άνω των 10.000 κατοίκων, από το προσεχές φθινόπωρο (Οκτώβριο- Νοέμβριο) και συνολικά σε όλη τη χώρα από το 2017, ανέφερε ότι θα υποστηρίξουν τους δήμους στην εφαρμογή πολιτικών κοινωνικής προστασίας και στην ανάπτυξη ενός τοπικού σημείου αναφοράς για την υποδοχή, εξυπηρέτηση και διασύνδεση των πολιτών με όλα τα κοινωνικά προγράμματα και υπηρεσίες που υλοποιούνται.

Ήδη, τόνισε, έχει βγει η σχετική πρόσκληση από τις περιφέρειες της χώρας προς τους δήμους, κοινωφελείς επιχειρήσεις, νομικά πρόσωπα των δήμων ή άλλους δημοτικούς φορείς προκειμένου να υποβάλλουν προτάσεις χρηματοδότησης για τη δημιουργία και λειτουργία (για 3 έτη) των Κέντρων Κοινότητας. Μάλιστα η κ. Φωτίου κάλεσε τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό να μην καθυστερεί άλλο τη σχετική πρόσκληση για να μπορέσουν να ετοιμαστούν έγκαιρα οι δήμοι της Θεσσαλίας.

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην πρόσληψη 1.400 υπαλλήλων με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (ΙΔΟΧ) ετήσιας διάρκειας, με δυνατότητα ανανέωσης, θα προχωρήσει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, προκειμένου να στελεχώσει τα 254 Κέντρα Κοινότητας σε όλη την Ελλάδα. Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα προκηρυχθούν οι πρώτες 700 θέσεις, με διαδικασίες ΑΣΕΠ και χρηματοδότηση από προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ, ενώ θα ακολουθήσει νέα προκήρυξη στο τέλος του 2016.

Νόμος για την κοινωνική προστασία
Η κ. Φωτίου τόνισε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου, η κυβέρνηση ετοιμάζει έναν νέο νόμο, που έρχεται να βάλει τάξη στα θέματα κοινωνικής προστασίας και εκσυγχρονίζει το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει ακόμη από το 1914.
Όπως ανέφερε, ο νόμος θα επεμβαίνει σε τρία βασικά συστήματα κοινωνικής φροντίδας, την πρωτοβάθμια (επιδόματα, ωφελούμενοι, ανοιχτές δομές κ.α.) τη λειτουργία με ίσους όρους και προϋποθέσεις των κάθε είδους ιδρυμάτων και τέλος τη από ιδρυματοποίηση των πολιτών που διαβιούν σε αυτά. Θα περιλαμβάνει επίσης ρυθμίσεις για θέματα υιοθεσίας και αναδοχής με στόχο την συντόμευση της διαδικασίας και όχι μόνο.

Δωρεάν νερό στους άπορους

Η αναπληρώτρια υπουργός κάλεσε τους δήμους να εφαρμόσουν το παράδειγμα της ΕΥΔΑΠ με την παροχή δωρεάν νερού σε όσους έχουν πληγεί από την κρίση. Όπως σημείωσε θα πρέπει  να μην πληρώνουν νερό όλοι οι δικαιούχοι του προγράμματος ανθρωπιστικής κρίσης και οι δήμοι θα βρουν τα έσοδα από αλλού.

Να μην παραπονιέται ο Βόλος
Τέλος σε ότι αφορά το Βόλο και τη μη συμμετοχή του στο πρόγραμμα «εισόδημα κοινωνικής αλληλεγγύης» η αναπληρώτρια υπουργός ισχυρίστηκε ότι δεν πληρούσε τα τρία κριτήρια που τέθηκαν, για το ποσοστό ανεργίας, το ποσοστό ανθρωπιστικής κρίσης και το ποσοστό ΤΕΒΑ (Ταμείο σίτισης απόρων), όμως συμμετέχει κανονικά μέχρι το τέλος του χρόνου στο πρόγραμμα κατά της ανθρωπιστικής κρίσης. «Θα δούμε στο τέλος ποιο από τα δύο προγράμματα πήγε καλύτερα» είπε.

Επίσης έκανε λόγο για κατασπατάληση δημοσίου χρήματος σε «εγκαταλειμμένες και ανεκμετάλλευτες» εγκαταστάσεις, όπου στεγάζεται μεταξύ άλλων και το κέντρο Αυτιστικών της Μαγνησίας.
«Δεν είναι δυνατόν σε μια τεράστια έκταση εννέα στρεμμάτων και κτιρίων εμβαδού 3.500 τ.μ. να εξυπηρετούνται 15 αυτιστικά παιδιά που απασχολούνται μόνο μέχρι το μεσημέρι, να λειτουργούν δύο δημοτικά σχολεία και μία στέγη υποστηριζόμενης διαβίωσης με ελάχιστα παιδιά», ανέφερε χαρακτηριστικά.