Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 09:29
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σίγουρες οι μειώσεις στις συντάξεις, ανοιχτό το χρονοδιάγραμμα των νέων περικοπών






Ανοιχτό παραμένει το χρονοδιάγραμμα των νέων περικοπών στις συντάξεις, με την ελληνική πλευρά να επιδιώκει να απλωθούν τα μέτρα σ΄ένα χρονικό ορίζοντα 3-5 ετών.

Εάν θα επιβληθεί η περικοπή από το 2019 ή το 2020,παραμένει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με το ΔΝΤ ζητά η μείωση να γίνει εφάπαξ το 2020 και όχι σταδιακά.

Ανοιχτό μένει και το ύψος των τελικών μέτρων στις συντάξεις με τους δανειστές να επιμένουν στο 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ.) και την ελληνική κυβέρνηση να πιέζει για «κούρεμα».
“Eχουμε συμφωνήσει στο ποσοστό των περικοπών στις συντάξεις, δεν υπάρχει καμία συζήτηση για εφαρμογή μέτρων για το 2018, δηλαδή για την πρόωρη περικοπή συντάξεων. Είναι σε εξέλιξη η συζήτηση για το 2019 και το 2020».

Για πρώτη φορά πάντως ,σύμφωνα με στέλεχος του Υπουργείου Εργασίας ,οι δανειστές δείχνουν να λαμβάνουν υπόψη τους στοιχεία που προσκόμισε σύμφωνα με τα οποία, το 2020-2021 οι συνταξιοδοτικές δαπάνες θα μειωθούν στα επίπεδα του μέσου όρου της Ευρώπης χωρίς να ληφθούν μέτρα περικοπών.

Η εκπρόσωπος του ΔΝΤ εξακολουθεί να υποστηρίζει πως η δαπάνη παραμένει υψηλή και γι αυτό χρειάζονται τα μέτρα.

Η ελληνική πλευρά δεν θεωρεί επαρκή τα επιχειρήματα των δανειστών, δεδομένου μάλιστα πως το ΔΝΤ μάλλον θα λάβει υπόψη του την υπεραπόδοση του 2016.