Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024 05:26
Τοπικά

Σήμερα το συλλαλητήριο κατά της καύσης

 Στις 12 σήμερα το μεσημέρι ξεκινά από την πλατεία Ελευθερίας το Παμβολιώτικο Συλλαλητήριο με πρωτοβουλία της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών, κατά της καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ και ενάντια στο σχεδιασμό του Δήμου Βόλου για τη δημιουργία μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων για την παραγωγή SRF.





Χθες συνεχίστηκαν οι ανακοινώσεις στήριξης της πρωτοβουλίας και συμμετοχής στο συλλαλητήριο από φορείς:

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας στηρίζει το συλλαλητήριο. Στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι απαιτεί την άρση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος της χρήσης RDF από την τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ, και αναφέρεται στις κινήσεις που έκανε το προηγούμενο διάστημα: στην ανάκληση της απόφασης που αφορά στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το σύνολο των εγκαταστάσεων της ΑΓΕΤ, στην ανάθεση σε διαπιστευμένο εργαστήριο των μετρήσεων διοξινών, φουρανίων και βαρέων μετάλλων, ενώ ζητά μείωση των ανώτατων επιτρεπόμενων ορίων μετρήσεων και ενεργοποίηση από το υπουργείο ελεγκτικού μηχανισμού για την παρακολούθηση της εφαρμογής χρήσης εναλλακτικών καυσίμων στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ Ηρακλής, κάτι που αποδέχθηκε ο Υπουργός. «Χαιρετίζουμε την ενεργοποίηση του υπουργείου, βάσει του άρθρου 7, της εθελοντικής συμφωνίας μεταξύ του υπουργείου και της Ένωσης Τσιμεντοβιομηχανιών ως το καθ’ ύλην αρμόδιο να συστήσει τον ελεγκτικό μηχανισμό», αναφέρει η Περιφέρεια.

Ο Δήμος Βόλου «με αίσθημα ευθύνης και σοβαρότητας απέναντι στους πολίτες, και έχοντας απόλυτη συνείδηση της κρισιμότητας του ζητήματος, κάλεσε σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο προκειμένου να σταλούν μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση κατά της ανεξέλεγκτης καύσης σκουπιδιών και υπέρ της ανάγκης αυστηροποίησης της κείμενης Νομοθεσίας και συμμόρφωσης προς τα ισχύοντα στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Δυστυχώς τις τελευταίες ημέρες γινόμαστε μάρτυρες ενός τραγικού ανταγωνισμού μεταξύ προσώπων, ομάδων και κομμάτων, που επιχειρούν να «καπελώσουν» την εκδήλωση και να αντλήσουν προσωπικά ή κομματικά οφέλη. Καλούμε όλους αυτούς που είτε εμφανίζονται σαν «διοργανωτές» είτε προωθούν τα συμφέροντα των κομμάτων τους, να σοβαρευτούν και να καταλάβουν ότι η πόλη και οι συμπολίτες μας δεν χρειάζονται προστάτες κάθε είδους. Ο λαός έχει κρίση για να αντιληφθεί ποια μείζονα συμφέρονται διακυβεύονται και δεν περιμένει από τυχάρπαστους και κομματόσκυλα να τον καθοδηγήσουν και να τον χειραγωγήσουν.

Καλούμε και πάλι τους πολίτες να διαδηλώσουν ειρηνικά για την κοινή βούληση όλων μας να προστατευτεί η Δημόσια Υγεία και το Περιβάλλον, και να μείνουν μακριά από όλους αυτούς που αναζητούν προσωπική ανέλιξη ή κομματικά κέρδη διχάζοντας και αποπροσανατολίζοντας την κοινωνία».

Το Πρυτανικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας «θεωρεί ως ύψιστη προτεραιότητα την προάσπιση της δημόσιας υγείας και της ποιότητας ζωής των πολιτών και της τοπικής κοινωνίας, μέρος της οποίας αποτελούν οι φοιτητές και το προσωπικό μας. Το Πανεπιστήμιο συντάσσεται με όλους τους φορείς, την κοινωνία των πολιτών και τις δράσεις που στοχεύουν στην προστασία της δημόσιας υγείας και του φυσικού περιβάλλοντος. Με προσήλωση στην Αρχή Προφύλαξης, που καθορίζει ότι όταν μια δραστηριότητα δημιουργεί απειλές κατά τις ανθρώπινης υγείας ή του περιβάλλοντος επιβάλλεται να λαμβάνονται προφυλακτικά μέσα, δεσμευόμαστε ότι ως ακαδημαϊκό και ερευνητικό ίδρυμα θα συμβάλλουμε στην παραγωγή γνώσης και στη στήριξη του δημοσίου ελέγχου με στόχο τη διασφάλιση της ζωής και της ευημερίας των πολιτών».

Το διοικητικό συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου αποφάσισε ομόφωνα τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο για να «εκφράσει την έντονη ανησυχία του για τα προκύπτοντα από την καύση αποβλήτων ζητήματα περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, που προδιαγράφουν παράλληλα δυνητικά αρνητικές συνέπειες για τη δημόσια υγεία».

Το ΕΠΑΜ Μαγνησίας προτρέπει τους πολίτες να συμμετάσχουν στο σημερινό συλλαλητήριοκαι αναφέρειότι «με τη στήριξη των τοποτηρητών, που αυτοαποκαλούνται «Ελληνική Κυβέρνηση» αδειοδοτήθηκαν να κάψουν καρκινογόνα σκουπίδια, με πειραματόζωο τον βολιώτικο λαό! Οι σημειακές πηγές θανάτου για τους πολίτες της Μαγνησίας είναι πολλές, και δημιουργούν ένα -ασφυκτικά- νοσηρό περιβάλλον στο οποίο «φιλοδοξούμε» να ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας».

Η περιφερειακή παράταξη Οικολογική Θεσσαλία τονίζει ότι «η ευαισθητοποίηση και η μαχητική διεκδίκηση των πολιτών μπορούν να ανατρέψουν σχεδιασμούς και πρακτικές που δεν έχουν λάβει σοβαρά υπόψη τους το δημόσιο συμφέρον. Η δημόσια υγεία δεν είναι διαπραγματεύσιμη και ούτε μπορεί να μπει στη ζυγαριά του κόστους/οφέλους των μεγάλων πολυεθνικών, που όλοι μας ξέρουμε ότι εξαντλούν τα περιθώρια με στόχο τη μεγιστοποίηση των κερδών σε βάρος του κοινωνικού συνόλου».

Η Αριστερή Συσπείρωση Μηχανικών του ΤΕΕ Μαγνησίας απευθύνει κάλεσμα στους μηχανικούς να συμμετάσχουν μαζικά στο σημερινό συλλαλητήριο. «Για το θέμα της καύσης υλικών όπως το πετ-κοκ αλλά και των δευτερογενών καυσίμων είμαστε από πολιτική επιλογή, που όμως υποστηρίζεται από επιστημονική τεκμηρίωση, με καθαρό τρόπο αντίθετοι. Επίσης είμαστε αντίθετοι και στις φαραωνικές επιλογές της Δημοτικής Αρχής Βόλου και της Περιφέρειας Θεσσαλίας που θέλουν να επενδύσουν σ’ ένα εργοστάσιο παραγωγής», αναφέρει σε ανακοίνωσή της.