Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024 05:02
Κόσμος

Σάλος στην Κύπρο: Ο Αναστασιάδης έδωσε προεδρική χάρη σε παιδεραστή






Μεγάλη κόντρα προκλήθηκε στην Κύπρο ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση για την απονομή προεδρικής χάρης σε κατάδικους, με αποτέλεσμα να επωφεληθεί και δράστης σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανήλικης, ο οποίος εξέτιε ποινή φυλάκισης 3 ετών.

Μάλιστα, η απονομή χάρης είχε ως αποτέλεσμα το θύμα να μην ενημερωθεί για την αποφυλάκιση του δράστη και να τον δει μπροστά της και μάλιστα έξω από το σπίτι της, καθώς ο δράστης είναι γείτονας.

Ο Πρόεδρος της χώρας Νίκος Αναστασιάδης, με γραπτή δήλωσή του εξέφρασε θλίψη για τον πόνο που προκλήθηκε στο θύμα της υπόθεση, ενώ ανέφερε ότι η μείωση της ποινής των καταδίκων από τον εκάστοτε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μετά την εκλογή του είναι μια πρακτική που ακολουθείται από το 1960, χωρίς να τίθενται κριτήρια.

Ο ίδιος, ανέφερε, σε συνεργασία με τον Γενικό Εισαγγελέα έθεσε κριτήρια ως προς τους εμπόρους ναρκωτικών, τους παιδεραστές, τους βιαστές και τους δράστες φόνων. Μετά το συγκεκριμένο συμβάν θα αλλάξουν τα κριτήρια ώστε να γίνουν αυστηρότερα.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου, σε δήλωση του ανέφερε πως η απονομή χάρης προϋποθέτει την θετική εισήγηση του Γενικού Εισαγγελέα και η ίδια πρακτική ακολουθήθηκε και από τον τέως Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια ο οποίος μετά την εκλογή του έδωσε χάρη σε 22 κατάδικους, δράστες σεξουαλικών εγκλημάτων κατά ανηλίκων.

Με την σειρά του το  ΑΚΕΛ καλεί τον Υπουργό Δικαιοσύνης να αποδείξει αυτά που λέει, επικαλούμενο δήλωση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Άκη Παπασάββα το 2008, με την οποία αναφέρει ότι «Περίπου 80 με 100 άτομα θα αποφυλακιστούν από τις Κεντρικές Φυλακές με προεδρική χάρη. Η απόφαση λήφθηκε με ιδιαίτερη προσοχή για να μην υπάρξουν αποφυλακίσεις καταδικασθέντων για υποθέσεις ναρκωτικών, σεξουαλικών εγκλημάτων ή βαρυποινιτών».

«Ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Ιωνάς Νικολάου στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει την απόφαση του Προέδρου να αποφυλακίσει παιδεραστή, καταφεύγει στη γνωστή επωδό ότι το έκαναν και οι προηγούμενοι.

«Στον υπουργό εναπόκειται να αποδείξει αυτά που λέει. Εν πάση περιπτώσει οι οδηγίες του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Χριστόφια, ήταν ακριβώς να μην δίνεται χάρη σε καταδικασθέντες για σεξουαλικά εγκλήματα, εμπορία ναρκωτικών και βαρυποινίτες. Αυτό καταδεικνύεται από σχετική δήλωση του τότε Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα κ. Άκη Παπασάββα, ο οποίος στις 13 Αυγούστου το 2008, με αφορμή τις αποφυλακίσεις δήλωνε ότι, «η απόφαση λήφθηκε με ιδιαίτερη προσοχή για να μην υπάρξουν αποφυλακίσεις καταδικασθέντων για υποθέσεις ναρκωτικών, σεξουαλικών εγκλημάτων ή βαρυποινιτών», αναφέρει η ανακοίνωση του ΑΚΕΛ.

Πηγή: iefimerida.gr