Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024 14:41
Κόσμος

Σάλος στην Ιταλία από το νέο σκίτσο του Charlie Hebdo για το σεισμό στο Αματρίτσε!






Μπορεί να λένε πως το «Charlie Hebdo» έχει ξεπεράσει τα όρια, ωστόσο, το σατιρικό περιοδικό κάθε φορά πάει ένα βήμα παραπέρα και προκαλεί οργή.

Αυτή τη φορά, ασχολήθηκε με τον φονικό σεισμό στην Ιταλία από τον οποίο εκατοντάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους και μικρά παιδιά έχασαν τη ζωή τους.

Στο σκίτσο, που δημοσίευσε στην τελευταία του σελίδα, απεικονίζονται δύο αιματοβαμμένοι τραυματίες, με τις λεζάντες από πάνω να γράφουν: «Πέννες με σάλτσα τομάτας» και «πέννες ογκρατέν». Δίπλα τους υπήρχαν συντρίμμια σε στρώσεις, έχοντας ανάμεσά τους πτώματα, «λαζάνια» έγραψε το περιοδικό.

Τίτλος αυτού του σκίτσου: «Σεισμός α λα ιταλικά».

Στο ίδιο τεύχος, υπάρχει αναφορά στο σεισμό η οποία έλεγε: «Περίπου 300 νεκροί σε σεισμό στην Ιταλία. Δεν είναι ακόμη γνωστό εάν ο σεισμός φώναξε “Αλλάχου Ακμπαρ” πριν χτυπήσει».

Οπως ήταν προφανές, το σκίτσο προκάλεσε οργή στην Ιταλία, με τις εφημερίδες La Stampa και Corriere della Serra να ασκούν δριμεία κριτική.

Εξοργισμένος ο δήμαρχος της Αματρίτσε, ο Σέρτζιο Πιρότσι, ο οποίος είχε δηλώσει το πρωί της 24ης Αυγούστου, αμέσως μετά τον σεισμό που σκότωσε σχεδόν 300 ανθρώπους, ότι «η πόλη χάθηκε» εμφανίστηκε αγανακτισμένος από το σκίτσο. «Πώς διάολο σχεδιάζεις ένα καρτούν για τους νεκρούς! Είμαι βέβαιος ότι αυτή η δυσάρεστη και στενάχωρη σάτιρα δεν αντικατοπτρίζει τα αισθήματα των Γάλλων», είπε ο Πιρότσι, σύμφωνα με το πρακτορείο Ansa.

Η Τζόρτζια Μελόνι, η ηγέτιδα του κεντροδεξιού κόμματος «Αδελφοί της Ιταλίας» είπε: «Αυτό δεν είναι σάτιρα, είναι σκουπίδια».

Μετά τις αντιδράσεις, αποστάσεις από το σκίτσο πήρε η γαλλική πρεσβεία στη Ρώμη, δηλώνοντας πως βρίσκεται στο πλευρό της «αιώνιας πόλης».

«Η Γαλλία έχει εκφράσει τα ειλικρινέστερα συλλυπητήριά της για αυτήν την τεράστια τραγωδία και έχει προσφέρει την υποστήριξή της, και προς τούτο είναι και η γαλλική πρεσβεία στη διάθεση των ιταλικών Αρχών. Είμαστε δίπλα στην Ιταλία σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, και όσον αφορά τα σκίτσα στον τύπο, γίνεται σεβαστή η ελευθεροτυπία. Το σκίτσο του Charlie Hebdo δεν εκφράζει σε καμία περίπτωση τη θέση της Γαλλίας» ανέφερε η πρεσβεία.

Στο κύμα αντιδράσεων, το Charlie Hebdo απάντησε, μέσω Facebook, με σκίτσο. Μια τραυματίας κάτω από ερείπια απευθύνεται στους Ιταλούς: «Δεν χτίζει το Charlie Hebdo τα σπίτια σας, η μαφία τα χτίζει».

Πηγή: protothema.gr