Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 10:38
Κόσμος

Σάλος με το εξώφυλλο του «Charlie Hebdo» για το μακελειό στις Βρυξέλλες






Σατιρίζοντας τις τρομοκρατικές επιθέσεις των Βρυξελλών, το γαλλικό περιοδικό “Charlie Hebdo” βρέθηκε για μία ακόμη φορά στη δίνη επικριτικών σχολίων αφού με νωπές ακόμη τις μνήμες από τα τυφλά χτυπήματα στην καρδιά της βελγικής  πρωτεύουσας, προκάλεσε για μία ακόμη φορά σάλο με το εξώφυλλό του.

Επιχειρώντας να διακωμωδήσει τα όσα συνέβησαν στις τρομοκρατικές επιθέσεις των Βρυξελλών, το περιοδικό κυκλοφορεί με εξώφυλλο όπου απεικονίζεται ο διάσημος Βέλγος τραγουδιστής Stromae, περιτριγυρισμένος από διαμελισμένα ανθρώπινα μέλη.

Με φόντο την βελγική σημαία , το περιοδικό έχει τίτλο διακωμωδώντας τον τίτλο του κομματιού “Papaoutai” του Stromae, “Μπαμπά που είσαι;”. Και τα ανθρώπινα μέλη απαντούν “εδώ”, “εκεί”, “εδώ επίσης”.

Το περιοδικό ξεπερνά τα όρια του, γράφουν πολλοί χρήστες στα social media.

Ένα χρόνο νωρίτερα , τον Ιανουάριο του 2015, οι δημοσιογράφοι του “Charlie Hebdo”  είχαν βιώσει στο πετσί τους την ισλαμική τρομοκρατία. Όταν οι αδερφοί Κουλιμπαλί εισέβαλαν στα γραφεία τους εκτελώντας εν ψυχρώ τους περισσότερους δημοσιογράφους της συντακτικής του ομάδας, το εξώφυλλό που είχαν επιλέξει σχολιάζοντας τις δικές τους επιθέσεις, δεν είχε τόση δόση σάτιρας. Αυτή τη φορά, όμως , το περιοδικό και πάλι ξεσπαθώνει παρά το γεγονός ότι, το ίδιο τρομοκρατικό δίκτυο που αιματοκύλησε τις Βρυξέλλες ήταν αυτό που σκόρπισε το θάνατο και στο Παρίσι και στο περιοδικό τους.

Αλλά και τον περασμένο Ιανουάριο , με το σκίτσο του, υπό τον τίτλο: “Τι θα γινόταν αν ο μικρός Αϊλάν μεγάλωνε;”, το γαλλικό περιοδικό βρέθηκε στο στόχαστρο σχολιάζοντας με μαύρο χιούμορ την προσφυγική κρίση και τις παιδικές ψυχές που χάνονται στο Αιγαίο.