Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 13:33
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σάλος για το «ντου» αντεξουσιαστών στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης – Σιγή από ΣΥΡΙΖΑ






Άγνωστες είναι οι διαστάσεις που ενδέχεται να λάβει στο εξής η εισβολή των αντιεξουσιαστών στην Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, εν ώρα θείας λειτουργίας, το πρωί της Κυριακής 31 Ιουλίου.

Από τον αναρχικό χώρο προγραμματίζεται για σήμερα κινητοποίηση συμπαράστασης στους 26 συλληφθέντες για το επεισόδιο. Οι υποστηρικτές των εισβολέων στο ναό του Γρηγορίου Παλαμά πρόκειται να συγκεντρωθούν έξω από τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τη σύλληψη των συντρόφων τους. Υπενθυμίζεται ότι, ύστερα από παρέμβαση της αστυνομίας και των ΜΑΤ προσήχθησαν 26 άτομα που συμμετείχαν στην εισβολή. Τελικώς κρατήθηκαν και οδηγούνται στον εισαγγελέα με την κατηγορία της διατάραξης θρησκευτικής συνάθροισης κατά συναυτουργία.

Την ίδια στιγμή, με αμήχανη και διφορούμενη σιγή αντιδρά η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ στο πρωτοφανές αυτό περιστατικό. Εκ μέρους των κομμάτων της αντιπολίτευσης εκδόθηκαν αμέσως ανακοινώσεις, σε πνεύμα δριμείας κριτικής προς την κυβέρνηση για την υπερβολική της χαλαρότητα στην δράση ταραξιών.

Παρόλ’ αυτά, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ή των φερεφώνων του δεν υπήρξε κανένα σχόλιο σχετικά με τα επεισόδια στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης. Η μόνη σχετική αναφορά είχε προηγηθεί του επεισοδίου.

Η κομματική εφημερίδα «Αυγή», την Παρασκευή 29 Ιουλίου, είχε δημοσιεύσει άρθρο με τον τίτλο «Η κατάληψη και το real estate του κ. Άνθιμου» μέσω του οποίου κατήγγειλε ότι σχετικά με την απόφαση κατεδάφισης του πρώην Ορφανοτροφείου Τούμπας «Μέγας Αλέξανδρος» εγείρονται «ερωτηματικά που γίνονται ακόμη πιο ακανθώδη όταν πληροφορίες θέλουν τη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης να έχει εγκαταλείψει προ πολλού την ιδέα για κατασκευή ενός νοσηλευτηρίου χρονίως πασχόντων και προσανατολίζεται στην ανέγερση ενός ιατρικού εξεταστικού κέντρου με τη συνεργασία ιδιωτικών συμφερόντων. Τα ερωτήματα στρέφονται τόσο προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας όσο και προς τον Δήμο Θεσσαλονίκης που, μετά την παραχώρηση Λοβέρδου, έπαψε να διεκδικεί τον χώρο του πρώην Ορφανοτροφείου ωσάν και οι ανάγκες των δημοτών από θαύματος να καλύφθηκαν».
 

Επίθεση από την αντιπολίτευση

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, έκανε την ακόλουθη δήλωση για την εισβολή αντιεξουσιαστών στον Ιερό Ναό του Γρηγορίου Παλαμά, στην Μητρόπολη Θεσσαλονίκης κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργιάς: «Επιτέλους ας μπει ένα τέλος. Η παρατεταμένη ανοχή της Κυβέρνησης και η ιδεολογική-κομματική κάλυψη του ΣΥΡΙΖΑ στις συμπεριφορές ανομίας των αυτοαποκαλούμενων αντιεξουσιαστών οδηγεί πλέον στην αποθράσυνσή τους. Μετά τις καταλήψεις και τους βανδαλισμούς δημόσιων και ιδιωτικών χώρων και κτιρίων, σήμερα  ζήσαμε μια νέα αθλιότητα.

Τη βεβήλωση Ιερού Ναού και την βάναυση προσβολή του θρησκευτικού συναισθήματος των Ελλήνων. Και όλα αυτά ενώ ο αρμόδιος Υπουργός ‘Προστασίας του Πολίτη’ πριν λίγες μέρες δήλωνε ότι ‘πρόκειται για ελεγχόμενες καταστάσεις’! Σήμερα αποδεικνύεται ότι η Κυβέρνηση δεν ελέγχει τίποτα. Και πάντως δεν ελέγχει τον κομματικό της φορέα, τον ΣΥΡΙΖΑ που παίζει επικίνδυνα παιχνίδια ανοχής στην ανομία σε βάρος της προστασίας των πολιτών. Των πολιτών που απαιτούν: ‘Φτάνει πια’».

Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης τοποθετήθηκε μέσω twitter γράφοντας: « Όταν έκαιγαν το βιβλιοπωλείο μου αδιαφορία, όταν κατέστρεψαν τα Πανεπιστήμιά μας επίσης, τώρα που επιτίθενται και στις Εκκλησίες μας;»

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος σχετικά με την επίθεση σε εκκλησία στη Θεσσαλονίκη έκανε την εξής δήλωση: «Οι λεγόμενοι ‘αντιεξουσιαστές’ επιτέθηκαν σε εκκλησία στη Θεσσαλονίκη και διέκοψαν τη λειτουργία. Δεν είχα άδικο τελικά, όταν την 28η Οκτωβρίου του 2010 στον Πειραιά, όταν ΣΥΡΙΖΑ και άλλοι διέλυσαν την παρέλαση, είχα δηλώσει : ‘O επόμενος στόχος αυτών των ανθρώπων θα είναι ο επιτάφιος’. Λίγη ντροπή και λίγη αυτοσυγκράτηση είναι απαραίτητη, διότι η ελευθερία πάνω από όλα προϋποθέτει ευθύνη».

Η ανακοίνωση του Ποταμιού: «Οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν σεβάστηκαν ποτέ τα ατομικά δικαιώματα. Μέσα σ’ έναν διεστραμμένο ‘διεθνισμό’ και μια νεφελώδη ‘αλληλεγγύη’ εξέθρεψαν αυταρχικές και βίαιες αντιλήψεις και συμπεριφορές την έκφραση των οποίων είδαμε και σήμερα στην Μητρόπολη της Θεσσαλονίκης. Μετά τα κατεστραμμένα πανεπιστήμια, μετά την φθορά της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας, τώρα έχει σειρά ο βανδαλισμός των εκκλησιών. Το Ποτάμι καλεί την κυβέρνηση να προστατεύσει τους χώρους λατρείας στη χώρα μας. Να προστατεύσει όλους τους χώρους στους οποίους πολίτες ασκούν το δικαίωμα τους στην θρησκευτική ελευθερία. Την καλεί, όμως, πρώτα, να καταδικάσει χωρίς αστερίσκους την επίθεση στην Μητρόπολη της Θεσσαλονίκης. Ο κ. Τόσκας είναι υπεύθυνος για αυτές τις συμπεριφορές βίας που διαρκώς αυξάνονται. Πότε, θα αναλάβει, επιτέλους, την ευθύνη;»

Ο Μητροπολίτης και οι αντιεξουσιαστές

Την έκπληξη και την θλίψη του για το συμβάν εξέφρασε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «τέτοια πράγματα δεν έχουν γίνει ποτέ στην Ελλάδα». Υπενθυμίζεται πως οι αντιεξουσιαστές που εισέβαλαν στον ιερό ναό του Γρηγορίου Παλαμά το πρωί της Κυριακής διαμαρτύρονταν για το ότι στις 27 Ιουλίου, στη Θεσσαλονίκη, μετά από συντονισμένη επιχείρηση των ιδιοκτητών (ΑΠΘ, εκκλησίας και ιδιώτη) και της αστυνομίας εκκενώθηκαν τρεις καταλήψεις όπου φιλοξενούνταν ατύπως πρόσφυγες και μετανάστες: το Ορφανοτροφείο «Μέγας Αλέξανδρος» στην Τούμπα, η κατάληψη Hurriya στην Καρόλου Ντηλ και η κατάληψη στο «Μανδαλίδειο» στη λεωφόρο Νίκης.

 

 

Πηγή: protothema.gr