Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 08:44
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ρήξη ή λύση: Σκοπιανό και Ιβάν Σαββίδης κρίνουν το μέλλον της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ






Μακρά περίοδο έντασης διανύουν οι δυο κυβερνητικοί εταίροι και τα «καυτά» εθνικά ζητήματα για τα Ελληνοτουρκικά (και την τύχη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών) και το Σκοπιανό, αποτελούν βαρόμετρο για το μέλλον του «γάμου» ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ.

Μόνο απαρατήρητες δεν πέρασαν οι κινητοποιήσεις οπαδών του ΠΑΟΚ στη Βόρεια Ελλάδα το τελευταίο χρονικό διάστημα οι οποίες σε συνδυασμό με την υποχώρηση (μερική αλλά υπολογίσιμη) των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ όπως δείχνουν δημοσκοπήσεις (πριν την εφοδο Σαββίδη στην Τούμπα) και πάλι στη Βόρεια Ελλάδα, φέρνουν δεύτερες και τρίτες σκέψεις στο Μαξίμου.

Λύση στο Μακεδονικό, με σκληρή στάση στο ζήτημα του πρωταθλήματος (άρα χωρίς πρωτάθλημα ο ΠΑΟΚ), σύμφωνα με τοπικούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, θα σημάνουν εκλογική πανωλεθρία από τη Λάρισα και πάνω.

Την ίδια ώρα, ο Πάνος Καμμένος συνιστά παράμετρο και για τα δύο θέματα:

  • Δε θα ψηφίσει λύση για το Σκοπιανό που θα περιέχει τον όρο Μακεδονία και εκ των πραγμάτων θα φύγει από την κυβέρνηση.
  • Διατηρεί καλές σχέσεις με τον μεγαλομέτοχο του ΠΑΟΚ ο οποίος βρίσκεται στη δίνη των ποδοσφαιρικών εξελίξεων, και πιθανολογείται αυστηρή τιμωρία του.

Με βάση αυτά τα δύο στοιχεία, η ομοβροντία δηλώσεων κορυφαίων υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ, τροφοδότησε τα σενάρια πολιτικών αλλαγών που αποσταθεροποίησαν τον Πάνο Καμένο.

Τα ανοίγματα ΣΥΡΙΖΑ 

Επιπρόσθετα η πρόσκληση του Σταύρου Θεοδωράκη στο Μέγαρο Μαξίμου δυσκόλεψε ακόμα περισσότερο τον επικεφαλής των ΑΝΕΛ που υποψιάστηκε «τάσεις πολιτικού διαζυγίου».
Ο ίδιος φέρεται να διαμαρτυρήθηκε στον πρωθυπουργό για τη «στοχοποίησή» του και ο Αλέξης Τσίπρας εκλήθη και πάλι να δράσει εκτονωτικά. Ωστόσο ο πρωθυπουργός συνέχισε τα ανοίγματα, αφού μόνο τυχαία δεν ήταν τα όσα είπε από το Προοδευτικό Φόρουμ που φιλοξενήθηκε στην Αθήνα το Σάββατο, ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στη Φώφη Γεννηματά έθεσε το διακύβευμα της επόμενης μέρας λέγοντας ότι δεν μπορούν να υπάρξουν ίσες αποστάσεις ανάμεσα στο συντηρητικό και το προοδευτικό στρατόπεδο σε επίπεδο Ευρώπης, για να υπογραμμίσει ότι η ανασυγκρότηση της συμμαχίας περνά μέσα από επιλογές και δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας.

Ωστόσο, επειδή η αριθμητική για τα κουκιά έχει αρχίσει, ο Πάνος Καμμένος καλεί τους βουλευτές του σε συνεδρίαση και πιέζει όσο μπορεί κι αυτός απ την πλευρά του, αφήνοντας να διαρρεύσουν πληροφορίες περί «εξόδου» από την κυβέρνησης ή τελευταίας προειδοποίησης περί αυτού.

Μεγάλο ερωτηματικό παραμένει αν ο κ. Καμμένος θα προβεί σε βαρυσήμαντες ανακοινώσεις ή αν επιθυμεί απλώς να προχωρήσει σε επίδειξη δύναμης. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η δημοσκοπική πτώση των ΑΝΕΛ προκαλεί προβληματισμό και μάλλον είναι ο παράγοντας που ωθεί την κυβερνητικό εταίρο στο να επαναπροσδιορίσει τη «γραμμή» που θα κρατήσει από εδώ και πέρα.

Στο στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ αφού θυμούνται ότι σχεδόν  όλοι οι βουλευτές των ΑΝΕΛ είναι υπουργοί κάποιοι εκτιμούν σε συνομιλητές τους , πως είναι πιθανό να μην ακολουθήσουν όλοι τον Π.Καμμένο στην έξοδο και σε συνδυασμό με διεύρυνση της στήριξης από κάποιους ανεξάρτητους και ενδεχομένως το ΠΟΤΑΜΙ, να σταθεί η κυβέρνηση ξανά στη Βουλή.
Πρόκειται όμως για σενάριο υψηλού ρίσκου…
Τα στελέχη που επικρίνουν μέρα παρά μέρα τον κ.Καμμένο υπενθυμίζουν ότι η κυβέρνηση σε βάθος χρόνου «έχει μόνο να κερδίσει» από τη λύση της διαφοράς με την ΠΓΔΜ, και προκρίνουν την ανάληψη του πολιτικού κόστους.

Το πολιτικό κόστος στη Βόρεια Ελλάδα τρομάζει την κυβέρνηση

Δεν είναι όμως σίγουρο ότι η Ελληνική πλευρά θα τρέξει τις εξελίξεις με την ίδια αποφασιστικότητα καθώς η όπως εξηγούν αυτοί που είναι κοντά στο κέντρο αποφάσεων «μπάλα είναι στην άλλη πλευρά».
Και στο θέμα του ΠΑΟΚ όμως αναμένεται να «χαθεί η μπάλα» καθώς σε ο,τι αφορά το πολιτικό κόστος στη Βόρεια Ελλάδα πρόκειται για υπόθεση loose-loose.
Αναμένεται λοιπόν με ενδιαφέρον η τοποθέτηση του πρωθυπουργού αφού πρώτα λάβει το «δείγμα γραφής» από τη συνεδρίαση της Κ.Ο. του κυβερνητικού του εταίρου.

Ρεπορτάζ: Χρήστος Τσιγουρής, Στέλλα Γκαντώνα –

Πηγή: iefimerida.gr