Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024 08:45
Τοπικά

Π. Σγουρίδης: Κλείσιμο της αξιολόγησης για να έρθουν επενδύσεις






«Μπορεί η συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ να έχει αγκάθια αλλά στηρίζεται σε μία προγραμματική συμφωνία που στόχο έχει να υπάρχει σταθερότητα στη χώρα». «Το νέο  μίγμα οικονομικής πολιτικής που αποφασίστηκε στο τελευταίο Eurogroup και θα εξειδικευτεί σε μέτρα με τα τεχνικά κλιμάκια θα συμβάλλει ώστε να υπάρχει οικονομική σταθερότητα στη χώρα η οποία με τη σειρά της θα προσελκύσει επενδύσεις από το εξωτερικό». Αυτό επισήμανε χθες από το Βόλο ο αντιπρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Παναγιώτης Σγουρίδης, στο πλαίσιο περιοδείας του για τα πέντε χρόνια από την ίδρυση του κινήματος που πλέον θα αποκτήσει δομή κόμματος χωρίς να χάσει τον κινηματικό του χαρακτήρα.

Ο κ. Σγουρίδης επισήμανε ότι τα μέτρα που θα ληφθούν σίγουρα θα βαρύνουν ομάδες πληθυσμού, αλλά θα ανακουφίσουν άλλες αλλά θα συμβάλλουν στο να υπάρξει κλίμα οικονομικής ασφάλειας. “Η συμφωνία που θα επέλθει, πιστεύουμε ότι θα οδηγήσει σε μια οικονομική σταθερότητα και μήνυμα στις αγορές ότι η Ελλάδα έχει δυνατότητα προσέλκυσης επενδύσεων από το εξωτερικό” επισήμανε, εξηγώντας ότι γύρω από τις μεγάλες επενδύσεις θα κτιστεί και το μέλλον των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Τόνισε ότι οι ΑΝΕΛ πιστεύουν ότι η ανάπτυξη θα έλθει μέσα από τη σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, ενώ τάχθηκε υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων που σε κάποιες περιπτώσεις θα μπορέσουν να απαλλάξουν το ελληνικό δημόσιο από ανελαστικές δαπάνες. “Πιστεύουμε λοιπόν ότι μέσα από αλλαγή μίγματος οικονομικής πολιτικής που αποφασίστηκε θα έλθει η ανάπτυξη. Αν π.χ. το 24% ΦΠΑ μειωθεί αν πετύχουμε άλλους στόχους, θα έλθει η ανάπτυξη», εξήγησε.

Ξεκαθάρισε ότι οι ΑΝΕΛ δεν είναι ευτυχείς που πιέζονται να λάβουν αποφάσεις στο πλαίσιο ενός οικονομικού πολέμου σε μια Γερμανοκρατούμεμη Ευρώπη, όμως τόνισε ότι η Ελλάδα είναι σε θέση αδυναμίας και τη μείωση του αφορολογήτου και των συντάξεων την ζητούν επιτακτικά οι δανειστές. “Οι ανελαστικές δαπάνες του κράτους για μισθούς και συντάξεις ανέρχονται αρκετά δισεκατομμύρια. Αυτό πρέπει να μειωθεί σύμφωνα με τους δανειστές. Αν εμείς πετύχουμε όμως τους δείκτες που ζητούν τότε δεν θα χρειαστεί να προχωρήσουμε σε περικοπές”. Επιπλέον τόνισε ότι σύντομα θα πρέπει σύντομα και οι τράπεζες να μπουν στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ γιατί συνεχώς τα μέτρα θα είναι υφεσιακά”. Επισήμανε ότι τα δάνεια και οι τόκοι που πρέπει να πληρώσει η χώρα είναι δυσθεώρητα και δεν γίνεται να ικανοποιηθούν αν δεν κλείσει η συμφωνία. “Τον Ιούνιο θέλουμε τα επτά δις για να πληρώσουμε στην ουσία τη δόση που χρωστάμε. Πρέπει να παλέψουμε όλοι μαζί χωρίς ιδεοληψίες. Εμείς κάναμε πραγματικότητα την εθνική συμφιλίωση”.

IMG_6323

Παραδέχτηκε ότι η κατάσταση στην πραγματική οικονομία είναι τραγική ενώ η χώρα παλεύει σε ένα ρευστό διεθνές επίπεδο. Η Τουρκία, ανέφερε, συνεχίζει τις επιθετικές προκλήσεις της και οξύνει τη ρητορική της στη βάση της επιδίωξης του Ερντογάν να γίνει ο απόλυτος κυρίαρχος, ο σουλτάνος στην Τουρκία. Στα Σκόπια υπάρχει έκρυθμη κατάσταση, πολιτική δίνη στην Αλβανία, στην Ευρώπη θα γίνουν σε λίγο εκλογές σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία. «Φθάσαμε σήμερα εδώ να παλεύουμε για μία κατάσταση που δημιούργησε το 2010 ο Γ. Παπανδρέου όταν αποφάσισε να μετατρέψει την ομολογία χρέους σε δάνειο».

Αναφορικά με τη συνεργασία των ΑΝΕΛ με το ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι σίγουρα μπορεί να υπάρχουν αγκάθια και μικροαναταράξεις, αλλά η συμφωνία βασίζεται σε μία φράση: “αυτά που εμείς χαρακτηρίζουμε δίκαια, ο ΣΥΡΙΖΑ τα χαρακτηρίζει αριστερά, και πάνω εκεί συνεργαζόμαστε για το καλό της πατρίδας. Η δική μας κόκκινη γραμμή είναι η ασφάλεια και η ακεραιότητα της χώρας. Αυτό εμείς το εγγυόμαστε. Γι αυτό έχουμε και θέμα με τους εξοπλισμούς”.

Τέλος επισήμανε ότι τα χαμηλά δημοσκοπικά ποσοστά δεν είναι αντιπροσωπευτικά και  ότι πλέον οι ΑΝΕΛ μετά το τρίτο συνέδριο τους, έκλεισαν το ιδεολογοπολιτικό κομμάτι και καθόρισαν τους στόχους και το δρόμο που θα ακολουθήσουν. “Η σημερινή μου επίσκεψη στη Μαγνησία έχει να κάνει με αυτά τα βήματα που γίνονται. Ανασυγκροτούμε το κόμμα βάσει του τρίτου συνεδρίου αλλά οργανωνόμαστε ως κόμμα, διατηρώντας τον κινηματικό μας χαρακτήρα” εξήγησε.
Τον Παν. Σγουρίδη παρουσίασε η πρώην υφυπουργός Μαρίνα Χρυσοβελώνη, ενώ τον συνόδευαν ο πολιτευτής Σίμος Σάμιος και ο καθηγητή και υπεύθυνος της γραμματείας Αθλητισμού Ζήσης Παπανικολάου.

ΠΗΓΗ ΕΡΤ