Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 00:43
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Πόλεμος» ΝΔ – Μαξίμου για τις μαθητικές καταλήψεις






Πολιτική αντιπαράθεση με φόντο τις μαθητικές καταλήψεις έχει ξεσπάσει μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, με εκατέρωθεν βολές.

Λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του προέδρου της ΝΔαπό την Πάτρα, όπου ο κ.Μητσοτάκης δήλωσε αντίθετος με τις καταλήψεις των σχολείων και σημείωσε παράλληλα ότι «άλλοι έχτισαν πολιτικές καριέρες πάνω στις καταλήψεις», κυβερνητικές πηγέςαντέδρασαν και επιτέθηκαν στον πρόεδρο της ΝΔ: «Πράγματι. Άλλοι μπήκαν στη πολιτική δράση μέσα από κοινωνικούς αγώνες, άλλοι ως κληρονόμοι με τη στήριξη του μπαμπά και της αδελφής τους και άλλοι έχτισαν καριέρες ψαρεύοντας στα θολά νερά του εθνικισμού και της πατριδοκαπηλίας», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, τονίζοντας παράλληλα, ότι «μας κρίνει όλους ο λαός…».

Υπενθυμίζεται ότι ο κ.Μητσοτάκης δήλωσε αντίθετος με τις καταλήψεις των σχολείων και ζήτησε παράλληλα, ο υγιής πατριωτισμός να μην γίνει «προσάναμμα ενός στείρου και ακραίου εθνικισμού στα χέρια κάποιων επιτήδειων». Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε να «όλοι μαζί να βρεθούμε απέναντι σε αυτούς οι οποίοι επιδιώκουν να ριζοσπαστικοποιήσουν τη νέα γενιά εξυπηρετώντας έτσι τις αλλότριες δικές τους κομματικές επιδιώξεις».

« Η Νέα Δημοκρατία ήταν, είναι και θα είναι πάντα απέναντι σε κάθε μορφής κατάληψη. Άλλοι έχτισαν πολιτικές καριέρες πάνω στις καταλήψεις», σημείωσε με νόημα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όπως είπε, αν και καταλαβαίνει την αγανάκτηση όσων επιλέγουν να βρεθούν απέναντι στη συμφωνία των Πρεσπών , «κλειστά σχολεία σημαίνει κλειστά μυαλά».

Δικαίωμα στη διαμαρτυρία, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, έχει ο κάθε Έλληνας και το κάθε νέο παιδί, όμως οι όποιες διαμαρτυρίες θα πρέπει να γίνουν «κρατώντας τα σχολεία ανοιχτά και σεβόμενος πάντα τους δημοκρατικούς θεσμούς της πατρίδας μας».

Ωστόσο, οι καταλήψεις εξακολουθούν να προκαλούν θύελλα αντιδράσεων τόσο από την πλευρά των συντασσόμενων με αυτές, όσο και από εκείνους που τοποθετούνται εναντίον. Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε ανακοινώσει χθες το υπουργείο Παιδείας περίπου το 15% των σχολείων τελούν υπό κατάληψη με πρόταγμα να μην ψηφιστεί η Συμφωνία των Πρεσπών, με τα περισσότερα κατειλημμένα σχολεία να βρίσκονται στη Βόρεια Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό πάντως, ότι σε αρκετά σχολεία μαθητές καταγγέλουν ότι καταλήψεις γίνονται από ομάδες μαθητών που παρακινούνται μέσω των social media χωρίς να υπάρχουν αποφάσεις συνελεύσεων ή έστω ενημέρωση του δεκαπενταμελούς συμβουλίου. Ενδεικτική είναι η ανακοίνωση των μελών του 15μελούς συμβουλίου του Βενετόκλειου Λυκείου της Ρόδου, που αφενός διαχωρίζει τη θέση του από την κατάληψη στο σχολείο, κάνοντας μάλιστα λόγο για ευτελισμό του σχολείου με απαράδεκτα συνθήματα.

 

 

Πηγή: protothema.gr