Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024 01:45
ΕλλάδαΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρώτη κατοικία: Πού θα μπει το όριο προστασίας -Τέλος Φλεβάρη ο νέος νόμος






Σε πολύ καλό κλίμα – και παρουσία του Αλέξη Τσίπρα τελικώς – έγινε η συζήτηση κυβέρνησης-τραπεζών για το ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας στο μέγαρο Μαξίμου.

Συμφωνία δεν υπήρξε, ωστόσο και οι δύο πλευρές επιβεβαιώνουν ότι η σύσκεψη έγινε σε πολύ καλό κλίμα με διάθεση για συμβιβαστική λύση.

Σύμφωνα με ορισμένες διαρροές από κυβερνητικές πηγές το όριο αναμένεται να μπει στις 120.000 με 130.000 αντικειμενική αξία, αλλά δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία.

Η αίσθηση πάντως που απεκόμισαν οι εκπρόσωποι των τραπεζών – και αυτό έχει τη σημασία του -είναι ότι ο πρωθυπουργός δεν επιθυμεί ρήξη με τον SSM.

Επίσης, όπως αναφέρουν οι δύο πλευρές, έγινε σημαντική πρόοδος και πιθανόν την ερχόμενη εβδομάδα να προχωρήσουν οι συζητήσεις ώστε να υπάρξει η τελική συμφωνία επί της πρότασης για το διάδοχο σχήμα προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, υπήρξε πρόοδος. Οι ίδιες πηγές απέρριπταν το ενδεχόμενο να υπάρξει παράταση νόμου Κατσέλη. Τόνιζαν μάλιστα πως ο νέος νόμος θα ψηφισθεί πριν το τέλος Φεβρουαρίου και το πλαίσιο θα είναι τέτοιο, ώστε:

  • Να μην δημιουργεί κινδύνους για τις τράπεζες,
  • Να είναι «κοινά επωφελές» και
  • Να προστατεύει την κύρια κατοικία.

Στη σύσκεψη μετείχαν ακόμα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Δημήτρης Λιάκος.

 

Πηγή: iefimerida.gr