Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024 01:02
Κόσμος

Πρώην πιλότος της FlyDubai αποκαλύπτει: Οι πιλότοι δούλευαν μέχρι «θανάτου» – Αναμενόμενο το δυστύχημα






Τι πραγματικά έχει συμβεί με την μοιραία πτήση της FlyDubai; Τα αναπάντητα ερωτήματα εξάπτουν μέρα με τη μέρα το ενδιαφέρον για το τραγικό δυστύχημα που άφησε πίσω του 62 νεκρούς, ανάμεσά τους και ο Κύπριος πιλότος, με κάθε αποκάλυψη που βγαίνει στο φως να ανατρέπει τα μέχρι τώρα δεδομένα.

Σημερινό ρωσικό δημοσίευμα φιλοξενεί δηλώσεις πρώην πιλότου της εταιρείας, ο οποίος προβαίνει σε σημαντικές αποκαλύψεις.

«Οι πιλότοι της FlyDubai δουλεύουν εξοντωτικές ώρες. Αναγκαστικά, από τις πολλές ώρες εργασίας εξαντλούνται σε μεγάλο βαθμό. Τολμώ να πω, ότι δουλεύουν ”μέχρι θανάτου”. Το δυστύχημα ήταν αναμενόμενο».

Επιθυμώντας να κρατήσει την ανωνυμία του ο πρώην πιλότος χρησιμοποιεί διόλου κολακευτικά σχόλια για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η εταιρεία, ρίχνοντας εμμέσως πλην σαφώς, μέρος των ευθυνών του τραγικού δυστυχήματος στην εταιρεία φθηνού κόστους, FlyDubai.

Την ίδια ώρα, επισημαίνει ότι η πολιτική της εταιρείας δεν αλλάζει παρά τα παράπονα που παραθέτουν ανά καιρούς οι εργαζόμενοι. Σημειώνει δε, ότι η ανώτατη διοίκηση γνώριζε την κατάσταση, αλλά παρόλα αυτά δεν έκανε τίποτε για να επιλυθεί το όποιο ζήτημα.

«Λίγο πριν αποχωρήσω από την εταιρεία, το τελευταίο πράγμα που δήλωσα στη διοίκηση ήταν ότι προβλέπω πολύ σύντομα ότι θα προκύψει κάποιο ατύχημα, εάν συνεχίσετε αυτές τις πρακτικές, εξαιτίας της κόπωσης των πιλότων».

Και οι αποκαλύψεις δεν έχουν τέλος…

«Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Οι πιλότοι ήταν εξαντλημένοι από τις πολλές ώρες δουλειάς. και φυσικά δεν υπήρχε ποτέ χρόνος για να κοιμηθούν ανάμεσα στις πτήσεις».

Ο πρώην πιλότος έχει προσκομίσει και έγγραφα που αποδεικνύουν όλα όσα υποστηρίζει, δίνοντας ακόμη και τα προγράμματα με τις πτήσεις και τις ώρες των δρομολογίων.

Ο καταγγέλλων υπογραμμίζει ότι σίγουρα η κόπωση και η υπνηλία των πιλότων συνέβαλε στο δυστύχημα που σημειώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Αξίζει κάπου εδώ, να υπενθυμίσουμε ότι ο συγκυβερνήτης πριν τη μοιραία πτήση είχε δουλέψει 11 ημέρες χωρίς ρεπό!

Υπάρχουν μέχρι και αναφορές από το παρελθόν με πιλότους που αποκοιμήθηκαν επάνω στο πιλοτήριο, οι οποίες δεν έγιναν ποτέ γνωστές.

Τέλος, το ρεπορτάζ καταγράφει ότι ο Κύπριος πιλότος Άριστος Σωκράτους είχε ήδη καταθέσει τα χαρτιά της παραίτησής του, μαζί με τα παράπονα για τις ώρες εργασίας και το πρόγραμμα των πτήσεων, με το δημοσίευμα να επικαλείται για την πληροφορία αυτή συναδέλφους του εκλιπόντος.

Αυξάνει το μυστήριο το νέο σοκαριστικό βίντεο από την στιγμή της πτώσης

Την ίδια ώρα, το τελευταίο βίντεο από κάμερα ασφαλείας που ήρθε στο φως της δημοσιότητας το βράδυ της Δευτέρας, δείχνει από διαφορετική γωνία και με αρκετά καλή οπτική επαφή τα τελευταία δραματικά δευτερόλεπτα της πτήσης λίγο πριν την πρόσκρουση στο έδαφος.

Όπως διαφαίνεται το μοιραία Βοeing 737 800 της Fludubai στην δεύτερη προσπάθειά του να προσγειωθεί, δεν ακολουθεί μια φυσιολογική πορεία, αλλά κατεβαίνει προς τον διάδρομο με μεγάλη γωνία και με μεγάλη ταχύτητα. Είναι φανερό από το νέο αυτό βίντεο ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά με το αεροπλάνο, καθώς η θέση αλλά και η πορεία του κάθε άλλο παρά δικαιολογούν τελική προσέγγιση για προσγείωση.

Όπως και να έχει η έρευνα στα «μαύρα» κουτιά θα δώσει τις τελικές απαντήσεις για το τι συνέβη στο αεροπλάνο. Όμως αυτό το βίντεο δείχνει ξεκάθαρα ότι κάτι πιο σοβαρό συνέβη στο αεροπλάνο από τις πρώτες αναφορές για τις καιρικές συνθήκες.

Η πτώση του είναι, όπως βλέπουμε, σχεδόν κάθετη, υποδεικνύοντας απώλεια στήριξης ενώ και η ένταση της σύγκρουσης (κάτι που φαίνεται και από την διάλυσή του σε μικρά κομμάτια στο έδαφος) μεγαλώνουν ακόμα περισσότερο το μυστήριο για το τι συνέβη στην συγκεκριμένη πτήση.

Οι μέχρι στιγμής εκτιμήσεις που οδήγησαν στην τραγωδία σύμφωνα με τις ανταποκρίσεις από την Μόσχα είναι οι εξής:

– Κακές καιρικές συνθήκες

– Ανθρώπινο λάθος

– Μηχανική βλάβη