Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024 14:19
ΕλλάδαΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πρόστιμα έως 4.000 ευρώ και αφαίρεση άδειας στους αγενείς ταξιτζήδες

Τι προβλέπεται για τις παραβάσεις χαμηλής, μεσαίας και υψηλής αξιολόγησης

Αυστηρές κυρώσεις για τους αγενείς ταξιτζήδες προβλέπει η νέα απόφαση του υπουργού Μεταφορών.






Ανάμεσα στις ποινές περιλαμβάνεται πρόστιμο έως 300 ευρώ για το κάπνισμα μέσα στο αυτοκίνητο, για απρεπή συμπεριφορά ή εξύβριση πελάτη η ποινή είναι αφαίρεση αδείας για έξι μήνες ενώ σε περίπτωση υποτροπής για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ ή τοξικών ουσιών το πρόστιμο φτάνει έως τα 4.000 ευρώ.

Η απόφαση προβλέπει την κατηγοριοποίηση των παραβάσεων σε χαμηλής, μεσαίας και υψηλής αξιολόγησης.

Για την πρώτη κατηγορία οι ποινές περιλαμβάνουν επίπληξη και διοικητικά πρόστιμα από 50 έως 300 ευρώ. Σε αυτήν συγκαταλέγονται η επιλογή πελατών, η άρνηση μίσθωσης, η μη συμμόρφωση στις υποδείξεις του επιβάτη ως προς τον προορισμό, το κάπνισμα, το μη κατέβασμα της πινακίδας «ελεύθερο», η μη χρήση του ταξίμετρου, το άνοιγμα παραθύρων χωρίς τη συγκατάθεση επιβάτη, η έλλειψη καθαριότητας του οχήματος.

Για τις μεσαίας αξιολόγησης παραβάσεις το πρόστιμο ξεκινά από τα 301 ευρώ και φτάνει έως τα 600 ευρώ ενώ προβλέπεται και αφαίρεση αδείας για έξι μήνες. Ως μεσαίας αξιολόγησης παραβάσεις θεωρούνται η μη ορθή λειτουργία του ταξίμετρου, η άρνηση μεταφοράς μικρών ζώων συντροφιάς, η έλλειψη μέριμνας ώστε το αυτοκίνητο να βρίσκεται σε άριστη κατάσταση.

Στην τελευταία κατηγορία, τέλος, που αφορά την ανάρμοστη, άσεμνη, απειλητική συμπεριφορά προς τον πελάτη και άλλους οδηγούς καθώς και η άρνηση μεταφοράς ατόμου σε νοσοκομείο εφόσον αυτό ζητηθεί από τις αρχές προβλέπεται και επανεξέταση του οδηγού.