Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 18:09
Τοπικά

Πρωτοβουλία της Περιφέρειας για την αιθαλομίχλη – Δήμος Βόλου: Ξέρουν όλοι τι μέτρα χρειάζονται, ας τα εφαρμόσουν






Πρωτοβουλίες φαίνεται διατεθειμένη να αναλάβει η Περιφέρεια Θεσσαλίας προκειμένου να αντιμετωπιστεί άμεσα και επί της ουσίας το σοβαρό για την υγεία των πολιτών πρόβλημα της αιθαλομίχλης, που τις τελευταίες εβδομάδες είναι ιδιαίτερα έντονο, στο πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου. Σήμερα πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στη Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας με τη παρουσία του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού και την συμμετοχή των φορέων της Μαγνησίας, χωρίς εκπροσώπηση του Δήμου Βόλου, παράγοντες του οποίου σημείωναν ότι τέτοιες συναντήσεις εξελίσσονται σε ευχολόγια και ότι τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν είναι γνωστά και εναπόκειται στη βούληση της Κυβέρνησης και μόνο να τα εφαρμόσει.

Οσο υποχρεώνουν τον κοσμάκη να καίει ό,τι βρίσκει πρόχειρο για να ζεσταθεί, διατηρώντας στα ύψη τους φόρους στα καύσιμα, λύση δεν υπάρχει, ειπώθηκε χαρακτηριστικά. Όλα τα άλλα είναι απλώς κουβέντες.

Από την σύσκεψη προέκυψαν σημαντικά ζητήματα που αφορούν όχι μόνο τη πόλη του Βόλου αλλά και ευρύτερα της Θεσσαλίας. Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη  ο ένας και μοναδικός Σταθμός Μέτρησης της περιφέρειας είναι παλιός και παρουσιάζει συχνές βλάβες και ανακοίνωσε πως η Περιφέρεια προτίθεται να τοποθετήσει σταθμούς μέτρησης  σε όλη τη Θεσσαλία και να εκσυγχρονίσει τους ήδη υπάρχοντες, ενώ προτίθεται να  προμηθευτεί και καπνόμετρα. Επίσης, παραδέχτηκε ότι έλεγχοι γίνονται, αλλά μετά από καταγγελίες καθώς  δεν υπάρχει προσωπικό για να αντεπεξέλθει στις ανάγκες που παρουσιάζονται καθημερινά.

Μάλιστα ο κ Αγοραστός ανακοίνωσε πως θα γίνει προσπάθεια ώστε ν αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο που ορίζει το χρονικό διάστημα των υπερβάσεων που σύμφωνα με τον νόμο είναι εντός ορίων , ώστε η κινητοποίηση των αρχών αλλά και η λήψη μέτρων να γίνεται πιο γρήγορα και πιο άμεσα.

Από την πλευρά της η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη, διευκρίνισε ότι η Π.Ε. Μαγνησίας, προχωρά σε όλους τους απαιτούμενους ελέγχους, για πιστοποίηση υλικών, σε βιομηχανίες, όλο το χρόνο, με στόχο την πάταξη των παράνομων δράσεων και εκτίμησε ότι έχει επιτευχθεί ένα καλό αποτέλεσμα το έχουμε πετύχει αν κρίνουμε από το αποτέλεσμα φέτος. Μάλιστα ενημέρωσε ότι τα πρόστιμα που επιβάλλονται αναρτώνται στο site της Περιφέρειας, τονίζοντας ότι επιβλήθηκαν πρόστιμα και σε αποθήκες πέλλετ και σε μεταποιητικές επιχειρήσεις και οι περισσότεροι συμμορφώθηκαν. Ωστόσο πρόσθεσε ότι τα πρόστιμα δεν τα εισπράττει η Περιφέρεια, ενώ υπάρχει μεγάλη γραφειοκρατική διαδικασία.

Ο εκπρόσωπος της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας Κώστας Βολιώτης τόνισε πως επιβάλλεται να γίνονται έλεγχοι γιατί οι καταγγελίες αφορούν καύση ελαστικών και τόνισε πως ο Σταθμός Μέτρησης της περιφέρειας θα πρέπει να λειτουργεί online για να ενημερώνονται ανά πάσα στιγμή οι πολίτες σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί.

Σε ότι αφορά το θέμα καύσης των ελαστικών, οι εκπρόσωποι του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας και του Επιμελητηρίου, κατήγγειλαν ότι η καύση ελαστικών είναι ιδιαίτερα συχνό φαινόμενο στο Πολεοδομικό Συγκρότημα του Βόλου και μάλιστα ανέφεραν ότι καίγονται συνεχώς λάστιχα στην πρώην περιφερειακή αγορά, στην περιοχή του Πεδίου Άρεως.

Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας Ευθ. Τσάμης υπογράμμισε την ανησυχία του ιατρικού κόσμου, καθώς τα ιατρεία κατακλύζονται από εκατοντάδες πολίτες – όπως είπε – και αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει για το θέμα αυτό ο ΙΣΜ.