Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024 19:10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προς σαρωτικό ανασχηματισμό ο Τσίπρας – «Παίρνει κεφάλια» υπουργών






Ο κύβος ερρίφθη. Ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του με στόχο την δημιουργία ενός νέου σχήματος περισσότερο αποτελεσματικού και ομοιογενούς.

Το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν υπουργοί οι οποίοι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο σαμπόταραν τις ιδιωτικοποιήσεις ενώ άλλοι δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα. Τα φαινόμενα αυτά ο πρωθυπουργός δεν είναι διατεθειμένος να τα ανεχθεί στο μέλλον. Σύμφωνα με αυτή την εκδοχή ο Αλέξης Τσίπρας θα ήθελε να κάνει έναν σαρωτικό ανασχηματισμό. αλλάζοντας τόσο πρόσωπα όσο και τη δομή πολλών υπουργείων.

Στο μεταξύ οι πρόσφατες δυσμενείς δημοσκοπήσεις τον αναγκάζουν να προχωρήσει κρατώντας τις απαραίτητες ισορροπίες.

Σε πρώτη φάση λοιπόν ο κ. Τσίπρας δείχνει πρόθυμος, να ασπασθεί τις εισηγήσεις συνεργατών του και να καταργήσει τον θεσμό της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης. Άλλωστε είναι πασιφανές οτι ο Γιάννης Δραγασάκης δεν κατάφερε να πετύχει κάτι σημαντικό μέχρι σήμερα. Ο ίδιος ωστόσο δικαιολογεί την ισχνή του προσφορά στο γεγονός οτι σε πολλές περιπτώσεις δεν εισακούστηκε.

Ωστόσο ο πρωθυπουργός επιμένει να τον συμπεριλάβει στο κυβερνητικό σχήμα, δίνοντάς του τον ρόλο του υπουργού-συντονιστή των υπουργείων Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Πέραν αυτού του εξόχως ακανθώδους ζητήματος, ο Αλέξης Τσίπρας έχει καταρτίσει τη λίστα του νέου υπουργικού συμβουλίου αφήνοντας μερικά κενά τα οποία προτίθεται να συμπληρώσει μετά το τέλος του Συνεδρίου. Και τούτο γιατί θέλει να εξάγει συμπεράσματα για πρόσωπα και ομάδες στελεχών ώστε να μη διαταράξει βίαια τις εσωκομματικές ισορροπίες.

Όλα δείχνουν οτι ο Γιώργος Κατρούγκαλος θα εγκαταλείψει το υπουργείο Εργασίας και θα αναλάβει υπουργείο «χαμηλής» πολιτικής. «Μας εξέθεσε σε πολλές περιπτώσεις» υποστηρίζουν κορυφαία κυβερνητικά και κομματικά στελέχη. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες την θέση του θα αναλάβει μια νέα γυναίκα, η οποία ήδη μετέχει στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και γνωρίζει άριστα τα θέματα του εν λόγω υπουργείου.

Στο μεταξύ, ανοιχτό παραμένει και το θέμα του Πάνου Σκουρλέτη. Γιατί ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος έχει κατά καιρούς διατυπώσει τις ενστάσεις του για την πορεία της κυβέρνησης, τον τρόπο διαχείρισης της εξουσίας αλλά και το μοντέλο διακυβέρνησης. Το εξέφρασε άλλωστε και με ιδιαίτερα αιχμηρό τρόπο στο πλαίσιο του Συνεδρίου. Συνεπώς οι πιθανότητες να παραμείνει στο κυβερνητικό σχήμα είναι λίγες.

Καλά πληροφορημένες πηγές εκτιμούν οτι την πόρτα της εξόδου θα δουν οι: Αριστείδης Μπαλτάς, Δημήτρης Μάρδας, Τρύφωνας Αλεξιάδης και Θοδωρής Δρίτσας.

Αντιθέτως, θα παραμείνουν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Τόσκας, η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας Κώστας Φωτάκης καθώς και ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ.

Άγνωστη μέχρι αυτή την ώρα είναι η τύχη του Βαγγέλη Αποστόλου, ο οποίος κατά γενική ομολογία έχει αποτύχει πλήρως στον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης.

Το ίδιο ισχύει και για τη Θεοδώρα. Τζάκρη, η οποία τυγχάνει μεγάλης υποστήριξης απο το περιβάλλον του Κώστα Σημίτη.

Σε ό,τι αφορά τον τομέα της Υγείας ο κ. Τσίπρας δέχεται αντιφατικές εισηγήσεις. Κάποιοι θεωρούν οτι πρέπει να γίνει αλλαγή στην ηγεσία ενώ άλλοι υποστηρίζουν την παραμονή του διδύμου Ξανθού-Πολάκη. Στο μεταξύ υπάρχουν σκέψεις ο κ. Πολάκης να αναλάβει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής γιατί ο πρωθυπουργός εκτιμά οτι σε αυτόν τομέα θα «παιχτούν» πολλά το επόμενο διάστημα και κρίνει κατάλληλο για το πόστο τον νυν αναπληρωτή υπουργό Υγείας. Στο μεταξύ, για την θέση του υπουργού Υγείας έχει εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον η Όλγα Γεροβασίλη.

Σταθεροί παράγοντες και στο νέο κυβερνητικό σχήμα είναι ο Νίκος Παππάς και ο Αλέκος Φλαμπουράρης. Αμφότεροι θα παραμείνουν στις θέσεις τις οποίες κατέχουν σήμερα, εκτός εάν ο κ. Παππάς επιμείνει να μετακινηθεί είτε στο υπουργείο Ανάπτυξης είτε στο υπουργείο Ενέργειας.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί οτι ο Φώτης Κουβέλης θα πάρει κάποιο χαρτοφυλάκιο ενώ δεν θα μετέχει στο κυβερνητικό σχήμα η Μαριλίζα. Ξενογιαννακοπούλου.

 

 

πηγή: newpost.gr